Güneş enerjisi artık rüzgardan ucuz

Güneş enerjisi teknolojisine son 5-6 yılda yapılan yatırımlar sayesinde, artık güneş enerjisi rüzgar enerjisinden daha ucuza üretilebiliyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

İnsanlık geliştikçe daha fazla enerjiye ihtiyaç duyuyor. Bu enerjiyi şimdiye dek fosil yakıtları yakarak elde etmeye çalıştık. Bu etkili ve ucuz bir yöntem olsa da hem çevreye verdiği zararlar sebebiyle hem de fosil yakıt sınırlı olduğu için sürdürülebilir bir çözüm değildi. Bu sebeple rüzgar ve güneş enerjisi gibi sürdürülebilir ve doğal yöntemlere yöneldik.

Ancak bu enerji türlerinin çok fazla yatırıma ihtiyaç duyması, sektörün ilerlemesinin önünde büyük bir engel olarak duruyordu. Haliyle maddi gücü olmayan ya da yeni masraflar yaratmak istemeyen yöneticiler, sürdürülebilir enerji kaynakları alanına yatırım yapmaktan çekiniyorlardı. Son 5-6 yıl bu anlamda bir dönüm noktası oldu. Yeni çalışmalarla git gide ucuzlayan güneş enerjisi teknolojisi, son günlerine girdiğimiz 2016’da ilk kez rüzgar enerjisi kadar ucuz bir enerji türü olmayı başardı.

Gelişmekte olan ülkeler daha avantajlı

İnsanlığın geleceğini doğrudan etkileyebilecek bu gelişmenin beklenmedik sonuçları da ortaya çıkıyor. Bugüne dek fosil yakıtlarla enerji ihtiyacını karşılayan (ve bu ihtiyacı karşılamak için gerektiğinde savaş başlatmaktan çekinmeyen) gelişmiş ülkeler, tüm sistemlerini fosil yakıtlar üzerine kurduğu için, yenilenebilir enerji sistemlerine ayak uydurmak için daha fazla harcama yapmak zorunda kalıyor. Gelişmekte olan ülkeler ise yeni yatırımlarını direkt olarak güneş ve rüzgar enerjisine yaptığı için bu alanda çok daha çabuk gelişme kaydediyor.

Ocak ayında Hindistan’da megavat/saati 64 Dolar’a kadar düşürülen güneş enerjisi, Ağustos ayına gelindiğinde Şili’de sadece 29 Dolar’a üretilebiliyordu. Küresel anlamda güneş enerjisinin yükselişine en çok katkının Çin’den geldiği belirtilirken Hindistan ve Brezilya gibi ülkelerin de bu gelişimde önemli katlıları olduğunun altı çiziliyor.

Füzyon gelecek dertler bitecek

Tüm bu tartışmaları geride bırakmaya aday bir enerji türü daha bulunuyor: füzyon enerjisi. Henüz uygulanabilir bir örneği geliştirilmemiş olan füzyon reaktörleri üzerindeki çalışmalar devam ediyor. Hayata geçirildiği taktirde sonsuz enerji sağlayarak insanlığın tüm enerji sorunlarını çözebilecek olan bu teknoloji alanında yeni bir gelişme geçtiğimiz günlerde Güney Kore’de yaşandı.

Kore Süperiletken Tokamak İleri Araştırma (KSTAR) reaktörü, 70 saniye boyunca başarılı bir şekilde çalışarak bu alandaki dayanıklılık rekorunu ele geçirdi. Reaktörün 70 saniye çalışması pratikte çok fazla işimize yaramasa da bu gelişme, füzyon enerjisini kullanma konusunda bizi bir adım daha ileriye taşıyor.

Kaynak: Bloomberg, Engadget

Fosil yakıtları ucuzluğu sebebiyle tercih eden insanlığın artık hiç bahanesi kalmadı. 2010'dan bu yana yapılan yatırımlarla maliyeti hızla düşürülen güneş enerjisi teknolojisi artık rüzgar enerjisinden bile daha ucuz hale geldi. Bunun bir dönüm noktası olduğunu belirten uzmanlar, fosil yakıt kullanımının yakında tarihe karışacağını düşünüyor. Gelişmekte olan ülkeler güneş enerjisi yatırımları ile büyük bir atak yaparken, gelişmiş ülkeler mevcut fosil yakıt sistemlerini yenilenebilir sistemlerle değiştirmenin yollarını arıyor. Öte yandan füzyon enerjisi ile ilgili çalışmalar da sürüyor. Füzyon reaktörü dayanıklılık rekorunu 70 saniyeye çıkaran Güney Kore, insanlığı sonsuz enerji kullanmaya bir adım daha yaklaştırdı.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği