Yeni organımız ‘mezenter’ ile tanışın

İrlandalı bilimciler, bugüne dek parçalı ve karmaşık bir yapı olduğu sanılan mezenterin aslında kesintisiz tek bir organ olduğunu keşfetti.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Yüz yıldan uzun bir süredir, insan karnında bağırsakları bir arada tutan yapıların karmaşık yapıda küçük parçalardan oluştuğu ve bu yapının tek amacının bağırsakların sabit kalmasını sağlamak olduğu düşünülüyordu. Ancak ‘mezenter‘ adı verilen bu yapıyı inceleyen İrlandalı bilimciler aslında tüm bağların tek bir parça halinde olduğunu ve mezenterin bir organ olarak sınıflandırılması gerektiğini belirtti.

Eğer bu yeni sınıflandırma bilim dünyasında da kabul görürse, insan vücudundaki organ sayısı 79’a çıkacak.

Mezenter, bağırsakların etrafını saran katlanmış yağlı bir tabaka halinde karından rektuma kadar uzanıyor. Destek amaçlı olarak batın duvarına ve omurilik bölgesine bağlanan bu organın en belirgin amacı bağırsaklarımızın karnın içinde hareket ederek rahatsızlık vermesini, dolanmasını ve diğer organlara zarar vermesini engellemek. Ancak İrlandalı bilimciler J Calvin Coffey ve D Peter O’Leary yeni organın başka rolleri de olabileceği görüşünde. Bu görevler arasında, bağırsaklardaki akyuvar dolaşımının sağlanması da bulunabilir.

İşlevi konusunda yeni bilgiler edinebiliriz

Doktorlar ve araştırmacılar, bugüne dek üzerinde çok fazla araştırma yapılmayan bu organla ilgili olarak çok az şey biliyor. Coffey “Bu yapının parçalar halinde olduğu, bazı noktalarda bulunduğu ancak bazı noktalarda bulunmadığı ve karmaşık bir yapıda olduğu düşünülüyordu. Ancak 100 yıldır doğru kabul edilen bu düşünce doğru değil. Bu organ ne parçalar halinde ne de karmaşık bir yapıda. Tek bir basit yapıdan oluşuyor.” şeklinde konuştu.

Coffey ve O’Leary yapının açıklaması ve muhtemel rolleri ile ilgili tartışmaları, The Lancet Gastroenterology & Hepatology dergisinde yayınladı. Coffey bu yapının bir organ olarak tanımlanmasının, mezenterin hastalıklarda ve bunların tedavisinde ne gibi bir rol oynadığına dair yeni keşiflere yol açabileceğini umuyor. Coffey “Tüm bunları bir araya getirdiğinizde ‘mezenter bilimi’ adında yeni bir araştırma alanı ortaya çıkmış oluyor.” diyor.

Kaynak: Ars Technica

Bağırsaklarımızı birbirine ve batın duvarına bağlayan mezenter adlı yapı bugüne dek parçalı ve karmaşık bir yapı olarak biliniyor ve tek amacının bağırsakları yerinde tutmak olduğu sanılıyordu. Yeni yapılan araştırmaya göre mezenterin aslında tek parçadan oluşan uzun bir organ olduğu ortaya çıktı. Araştırmacılar bu yapının organ olarak sınıflandırılması ile yeni işlevlerinin keşfedilebileceğini ve hastalıklara etkisinin daha iyi bilinebileceğini belirtiyor.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği