Yazılım öğrenme platformu: Ada

Çocuklara ve yeni başlayan yetişkinlere kod yazmayı öğretmek için geliştirilen Ada eğitim platformu yazılıma adım atmak isteyenlere yardımcı oluyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Ada, çocuklar için geliştirilmiş bir kod öğrenme kiti. Bir oyun konsolu gibi televizyona ya da bir monitöre bağlanarak çalışan Ada, çeşitli yaş grupları için farklı seçenekler sunuyor. 7-10 yaş arası çocukla Ada’yı kullanarak stop motion animasyonlar ya da kendi çizgi roman karakterlerini yaratabiliyor. 10-13 yaş arası için ise Lua ve Javascript gibi programlama dillerini öğreten çalışmalar mevcut. 13 yaşın üzerindeki kullanıcılar için ise herhangi bir sınır yok. Programlamanın tüm detaylarını öğrenip hayal ettikleri her şeyi dijital ortama aktarabilmeyi öğreniyorlar.

Ada’nın eğitim sistemi sadece programlamayı değil, elektronik sistemleri, matematiği ve bilim konularını da öğretiyor. Dersler video, etkileşimli yazılım seansları, testler, ‘izle ve tekrar et’ tarzı etkileşimler, metin slaytları ve etkileşimli şemalar gibi pek çok farklı medya türünden oluşuyor. Bunun dışında kullanıcılar dilerse sistemin yazarlık aracı ile dilediği gibi kod yazıp bu kodları internet üzerinden paylaşabiliyor.

Yeni başlayanlar için

Özellikle kod yazmayı yeni öğrenenler için tasarlanan Ada ile yeni başlayanlar da oldukça etkileyici ürünler ortaya çıkarabiliyor. Ada ayrıca diğer elektronik eşyalara bağlanarak onların da yazılım ile kontrol edilmesi için kullanılabiliyor. Enstrümanlar, oyun kolları, kameralar ya da robotlar Ada ile etkileşimli olarak çalıştırılabiliyor.

Ada’nın ışıklar, motorlar ve sensörlerden oluşan kendi mikrodenetleyicisi ile trafik ışığı, yalan makinesi, ışık ve hareket sensörleri gibi pek çok farklı sistem oluşturulabiliyor. Ada tüm bunların nasıl yapılacağını basit ve anlaşılır bir şekilde açıklıyor. Sistem üzerinde hazırlanan yazılımlar, aileden de onay alınarak internet üzerinde paylaşılabiliyor. Ada yeni yazılımcıları destek almaları amacıyla daha deneyimli yazılımcıların bulunduğu topluluklara da yönlendirebiliyor.

Cihaz ile birlikte kutunun içinde bir kılavuz, yazılımları kaydetmek için bir SD kart, bir güç adaptörü, bir fare ve ilk devreleri oluştururken kullanmak için küçük elektronik parçalar gönderiliyor. Sonbaharda bir kitle fonlaması kampanyası ile para toplayacak olan projenin piyasaya çıkış tarihi ya da ürünün fiyatına dair net bir bilgi bulunmuyor. Twitter, Facebook ve Instagram üzerinden makewithada adı ile projeye ait sosyal medya hesaplarına ulaşılabiliyor.

Ada

Yazılım eğitimi için özel olarak geliştirilen Ada eğitim platformu, ekrana bağlanan bir klavye görünümünde. İçinde çeşitli yaş grupları ve çeşitli programlama dilleri için alıştırmalar barındıran platform, yeni başlayanların kolayca yazılım öğrenebilmesi için tasarlanmış. Başka elektronik cihazlara da bağlanabilen Ada, yeteneklerinize bağlı olarak yazılım ile gerçekleştirilebilecek tüm işlemlere imkan sağlıyor.

3 Yorum

  • Kesinlikle çok etkili bir sistem. Ülkemizde de çocuklarımız, gençlerimiz bilinçli olarak buralara yönlendirilirlerse sınırlarımızı kısa zamanda aşabiliriz. Sınırımız çok alt seviyede belki ama bu şekilde sınırlarımızı çok ötelere götürebiliriz.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği