Yapay zekanın serbest çalışma ekonomisine etkileri

Yapay zeka hem yazılımcılara yönelik talebin artması hem de serbest çalışanların işletmelerle buluşturulması konusunda gitgide daha fazla kullanılıyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Yapay zekanın etki etmediği ya da gelecekte etki etmeyeceği bir endüstri bulmak her geçen gün daha da zorlaşıyor. Serbest çalışma (freelance) ekonomisi de buna dahil. Akıllı teknolojiler serbest çalışma alanına ciddi bir giriş yaptı. Yapay zeka ile ilgili yeteneklere yönelik talebin artmasının yanı sıra yapay zeka işe alım ve proje yönetimi gibi alanlarda da etkisini hissettiriyor.

Yapay zekanın benimsenmesi çok hızlı olmadı. Ancak bu durum değişiyor. Sadece pazarlama sektöründe, yapay zekanın bu yıl içinde sektöre ciddi bir etkisinin olacağına inanan yöneticilerin oranı yüzde 77. Bu teknoloji artık bilim kurgu olarak görülmüyor. Özellikle öncü şirketlerin yapay zeka ile elde ettiği başarılar diğer şirketlerin de bu alana yönelmesine sebep oldu. Böylece yapay zekanın temellerine olan ilgi de arttı.

Şu anda neredeyse tüm büyük teknoloji şirketleri yapay zeka projeleri üzerinde çalışıyor. Bu şirketler bir yandan da bu işi gerçekleştirebilecek profesyonellere önemli miktarda para aktarıyor. Yapay zeka alanında uzman profesyonel bulmak oldukça zor. Dünya genelinde, ciddi yapay zeka projelerinde görev alabilecek kişi sayısının 10 binden az olduğu tahmin ediliyor. Bu yüzden, bu alanda gerekli yeteneklere sahip olduğunu düşünen serbest çalışanlar, kendilerine yöneltilen iş tekliflerinde ciddi bir artış görebilirler. Ayrıca bu işler için önerilen rakamlar da oldukça uçuk. Yapay zeka alanında çalışan, doktorasını yapmış ve sektörde birkaç yıl deneyimi olan profesyonellere yıllık 300 bin ila 500 bin Dolar arasında maaş öneriliyor.

E-postanın albenisini kontrol eden yapay zeka: Respondable

Yapay zekadan yararlanabilenler sadece serbest çalışan yazılımcılar değil. Yazarlar ve pazarlamacılar da ulaşabildikleri kişi sayısını ve başarı oranlarını yapay zeka ile artırabilirler. Google tarafından Boomerang için geliştirilen Respondable adlı yeni bir araç e-postalarınıza gelen cevap oranını artırmanızı sağlıyor.

Bu aracın akıllı algoritmaları her bir e-postayı, cevap alma ihtimaline göre notlandırıyor. Uygulamanın ücretsiz versiyonu e-postaları uzunluğuna, kelime sayısına ve okuma seviyesine göre sıralıyor. Premium versiyonunda ise yazının içeriğine dair olumlu dil kullanımı ve kibarlık gibi parametreler de notlandırılıyor. Özellikle yazarlık projeleri için başvuru yazısı hazırlayan yazarlar bu araçtan yararlanabilir.

Yazılım geliştirme projeleri için tam zamanlı eleman almak karmaşık bir süreç. Şirketler için bu işlem oldukça maliyetli olabilir. Pek çok şirket için ise bu kötü bir karar. İstatistikler şirketlerin bilişim teknolojileri alanında dış kaynak kullanımının gitgide arttığını söylüyor. Bunun bir çok sebebi var:

  • Şirketlerin işe tam zamanlı eleman alacak vaktinin olmaması
  • Tam zamanlı eleman için bütçe olmaması
  • Kısa dönemli projelerin tam zamanlı eleman gerektirmemesi
  • İşe alım yetkililerinin ihtiyaç duyduğu yetenek seti konusunda çok emin olmadığı için başlangıçta serbest çalışanlar ya da danışmanlarla çalışmak istemesi.

İşvereni serbest yazılımcıyla buluşturan uygulama : Tara AI

Ancak serbest çalışan ya da uzaktan çalışan birini işe almak da oldukça zorlu bir görev. Uygun çalışanı bulmak ve işe almak uzun ve pahalı bir süreç olabilir. Yanlış kişiyi işe almak da projenin geri kalmasına hatta başarısız olmasına sebep olabilir. Bu gibi durumların önüne geçmek için Cisco ve diğer şirketler Tara AI adlı bir eşleştirme aracından faydalanıyor. Tara AI, yapay zekadan faydalanarak bilişim teknolojileri projeleriyle, tam olarak o yeteneğe sahip serbest çalışanları bir araya getiriyor.

İnternet üzerinde herkese açık bir şekilde paylaşılan verileri kullanan Tara AI, işverenin hazırladığı projeye en yakın olan kodları buluyor ve o kodun yazarı ile işvereni buluşturuyor. Böylece yazılım farklı projeler hakkında daha fazla bilgi sahibi oluyor ve serbest çalışanlarla projeleri buluşturan algoritmasını geliştiriyor.

Tara ile çalışan geliştiriciler, bu servisin Github‘daki verilerine erişmesine izin veriyor. Diğer proje eşleştirme ve teklif verme sistemlerinin aksine burada ödeme konusunda pazarlık yapmak yok. Tüm geliştiriciler, projenin zorluğuna göre belirlenmiş sabit bir ücret alıyor. Yani gerekli yeteneklere sahip bir öğrenci de yıllarca bu alanda çalışmış bir kişiyle aynı parayı kazanabilir.

Yapay zeka, serbest çalışma ekonomisinin farklı segmentlerine büyük etkilerde bulunuyor. Bunların arasında yapay zeka geliştirme konusunda serbest çalışan geliştiricilere yönelik talebin artması ve yapay zekanın serbest çalışanlarla işletmeleri buluşturması da var. Yapay zeka kullanımı arttıkça bu teknolojinin serbest çalışanlara etkisi de artacak gibi duruyor.

Kaynak: Forbes

Yapay zeka, serbest çalışma ekonomisinin farklı segmentlerine büyük etkilerde bulunuyor. Bunların arasında yapay zeka geliştirme konusunda serbest çalışan geliştiricilere yönelik talebin artması ve yapay zekanın serbest çalışanlarla işletmeleri buluşturması da var. Yapay zeka kullanımı arttıkça bu teknolojinin serbest çalışanlara etkisi de artacak gibi duruyor.

2 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği