Yapay zeka haberlerini kimler yaptırıyor?

Birleşik Krallık'ta yapay zekanın medyadaki temsilinin önemli bir kısmı, endüstrideki ürünler ve yöneticiler tarafından yapılan açıklamalardan oluşuyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Reuters Gazetecilik Çalışmaları Enstitüsü (RISJ) tarafından yapılan yeni bir araştırma, Birleşik Krallık’ta yapay zekanın medyadaki temsilinin önemli bir kısmının endüstrideki ürünler ve yöneticiler tarafından yapılan açıklamalardan oluştuğunu gösteriyor. Gazeteciler ve yorumcular yapay zekanın muhtemel etkileri konusunda yapılan tartışmalara çok az değiniyor.

Birleşik Krallık Medyası Yapay Zekayı Nasıl Yansıtıyor” başlıklı çalışmada yapay zekanın genellikle yerel haber kaynaklarının içerik yayınlamasından daha hızlı kahve teslimatına kadar birçok alanda iyi bir çözüm olarak konumlandırıldığı ancak bu teknolojinin gerçekten sorunlarımızın en iyi çözümü olup olmadığı ya da gerçekten ne kadar etkin olacağı gibi alanlarda nadiren yayın yapıldığı belirtildi.

Haberler ürünleri ve girişimleri tanıtıyor

Oxford Üniversitesi, Oxford İnternet Enstitüsü’nde ve RISJ’de görev yapan Scott Brennen, yapay zeka hakkında yayımlanan makalelerin yüzde 60’ının yeni yapay zeka ürünlerine ya da girişimlerine odaklandığını söylüyor. Brennen “Yayınlar genellikle yapay zekanın hayatımızın birçok alanında büyük değişim yaratacağını ifade ediyor. Durum gerçekten böyle olabilir ama yapay zekanın hayatımızı nasıl değiştireceğine ya da bu değişimin yaşanıp yaşanmayacağına dair tartışmalar gözardı ediliyor. Haber kaynakları bu alanlarda devam eden tartışmalara çok fazla yer vermiyor.” diyor.

Araştırma sekiz ay boyunca altı ana akım İngiliz haber merkezinin haberlerinin takip edilmesiyle hazırlandı. Haberlerin üçte birinin endüstri kaynaklı olduğu ve bunların çoğunun şirketlerin CEO’su ya da diğer üst düzey yöneticilerinin sözlerini haberleştirdiği görüldü. Sonuç olarak haberler yapay zekayı özel bir ticari kaygı gibi gösteriyor. Halbuki konu gitgide daha önemli bir toplum sorununa dönüşüyor.

Mühim olan, sorulara yanıt aramak

Brennen bunun yerine haber kaynaklarının, yapay zekanın ortaya çıkardığı sorulara odaklanması ve yapay zeka teknolojisine dair haberler yaparken mümkün olduğunca belirli bir konuya bağlı kalması gerektiğini söylüyor. Brennen ayrıca haber makalelerinde özellikle klişe ifadelerden ve diğer haber kaynaklarından alıntı yapmaktan uzak durulmasının da gerekli olduğunun altını çiziyor. Örneğin ‘Sistem tam olarak nasıl çalışıyor?’, ‘Bu ürünü yapay zeka yapan nedir?’, ‘Bu teknolojinin mevcut yetenekleri nelerdir?’, ‘Hangi konular ihtimal dahilinde değerlendiriliyor?’ gibi soruların sorulması daha sağlıklı olacaktır.

Çalışmada muhabirlerin yapay zeka hakkında, endüstrideki CEO’lardan ya da şirket sözcülerinden daha farklı kaynaklardan haber toplaması gerektiği belirtiliyor. Mühendisler, bilgisayar bilimciler, sosyal bilimciler, aktivistler, düzenlemeciler ve politikacıların konuya farklı açılardan ışık tutabileceği ifade ediliyor.

Kaynak: Journalism

Reuters Gazetecilik Çalışmaları Enstitüsü (RISJ) tarafından yapılan yeni bir araştırma, Birleşik Krallık'ta yapay zekanın medyadaki temsilinin önemli bir kısmının endüstrideki ürünler ve yöneticiler tarafından yapılan açıklamalardan oluştuğunu gösteriyor. Gazeteciler ve yorumcular yapay zekanın muhtemel etkileri konusunda yapılan tartışmalara çok az değiniyor. Yapay zeka hakkında yayımlanan makalelerin yüzde 60'ı yeni yapay zeka ürünlerine ya da girişimlerine odaklanıyor. Araştırma sekiz ay boyunca altı ana akım İngiliz haber merkezinin haberlerinin takip edilmesiyle hazırlandı. Haberlerin üçte birinin endüstri kaynaklı olduğu ve bunların çoğunun şirketlerin CEO'su ya da diğer üst düzey yöneticilerinin sözlerini haberleştirdiği görüldü.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği