Yapay boğaz konuşma engelliler için çözüm olabilir

Bir grup Çinli araştırmacı, geçici bir dövme gibi boğaza takılabilen giyilebilir yapay gırtlak geliştirdi.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Birçoğumuz konuşma eyleminin aslında ne kadar karmaşık bir süreç olduğuna kafa yormayız. Konuşma, hem ağız hareketleri hem de gırtlağın içindeki katlı dokular olan ses tellerinin titreşimiyle ortaya çıkıyor. Ses telleri zarar görürse kişi konuşma yetisini kaybedebiliyor.

Bu soruna çare bulma hedefiyle yola çıkan bir grup araştırmacı, boyun kısmına geçici bir dövme gibi takılan, giyilebilir yapay boğaz geliştirdi. Yapay boğaz, vücuda takıldığında gırtlak hareketlerini sese çeviriyor.

Konuşma engelli bireyler için umut olabilir

Yapay boğazı geliştirmek için araştırmacılar, ince bir polivinil alkol filmin üstüne lazerle grafen yerleştirdi. Bu esnek cihaz, bir insanın baş parmak tırnağının iki katı kadar büyüklükte. Daha sonra su yardımıyla filmi gönüllü katılımcının derisine yerleştirdiler. Gönüllü, ses çıkarmadan konuşur gibi yaptığında cihazdan “Tamam” ve “Hayır” gibi kelimeler duyuldu. Araştırmacılar, bu cihazın gelecekte konuşma engelli bireyler tarafından kullanacağını ümit ediyor. Yapılan çalışma, aralarında Çin Ulusal Doğa Bilimleri Vakfı ve Shenzhen Bilim ve Teknoloji Programı bulunan çok sayıda kuruluştan fon aldı.

Kaynak: ACS

Bir grup araştırmacı, konuşma engelli bireylerin hayatını kolaylaştırmak hedefiyle yola çıkarak boyun kısmına geçici bir dövme gibi takılan, giyilebilir yapay boğaz geliştirdi. Yapay boğaz, vücuda takıldığında gırtlak hareketlerini sese çeviriyor. Yapay boğazı geliştirmek için araştırmacılar, ince bir polivinil alkol filmin üstüne lazerle grafen yerleştirdi. Bu esnek cihaz, bir insanın baş parmak tırnağının iki katı kadar büyüklükte. Daha sonra su yardımıyla filmi gönüllü katılımcının derisine yerleştirdiler. Gönüllü, ses çıkarmadan konuşur gibi yaptığında cihazdan "Tamam" ve "Hayır" gibi kelimeler duyuldu. İleride konuşma engelli bireylere hangi gırtlak hareketleriyle hangi kelimelerin ortaya çıktığı öğretilirse, bu cihaz engelli bireylerin hayatını kökten değiştirebilir.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği