Yalan haber problemine kitle kaynak çözümü

Sosyal medya üzerinden paylaşılan yalan haberlerin engellenmesi ve insanların bu konuda bilgilendirilmesi için kitle kaynak yöntemi uygulanıyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Facebook’taki yalan haberler uzun süredir gündemi meşgul ediyor. Mark Zuckerberg geçtiğimiz hafta bu probleme çözüm aradıklarını ve çeşitli yöntemleri deneyeceklerini ifade etmişti. Ancak yalan haberler sadece Facebook’un problemi değil. Pek çok platformda çeşitli amaçlarla yalan haberler yayılıyor ve dikkatli olmayan okuyucular kolaylıkla kandırılabiliyor.

Beyin fırtınası platformu

Bunun önüne geçmek için yeni yöntemler arayan, Upworthy‘nin kurucularından Eli Pariser bir grup gönüllüyle birlikte bir Google Docs dosyası üzerinde analiz ve beyin fırtınası yapıyor. Gönüllülerin yalan haberlerin tespiti ve önlenmesi konusunda görüş bildirmeleri ancak görüş bildirmeden önce konu üzerine okuma yapmış olmaları bekleniyor.

Ortaya atılan tüm çözüm önerileri listelenerek muhtemel çözümler üretilmeye çalışılıyor. Şimdiye kadar listelenen fikirler arasında daha fazla insan editör kullanmak, yalan haber yayınlayan sitelerin listesinin tutulması ve algoritmaların buna göre düzenlenmesi, alan adı kontrolü, blok zinciri, güvenilirlik algoritması, duygu analizi ve bilinen haber kaynakları için bir Wikipedia hazırlanması gibi pek çok farklı fikir bulunuyor.

Bu yöntemlerden bazılarının uygulanmasının zor olduğuna değinen Pariser, “Listelenen yöntemlerden bazıları, yalan haberlerin yanında gerçek haberlerin de etkilenmesine sebep olabilir. Buna karar vermek o kadar kolay değil.” diyor.

Başka çalışmalar da var

Pariser’in bu çabasının yanı sıra, yalan haber sorununu çözmek için başka girişimler de bulunuyor. Örneğin dört öğrencinin bir araya gelip 36 saat boyunca çalışması sonucunda ortaya çıkan FiB adlı algoritma Facebook’ta yer alan haberlere ‘doğrulandı’ ve ‘doğrulanmadı’ şeklinde etiketler eklemeyi sağlıyor. Ekibin hazırladığı kod açık kaynak proje olarak kullanıma sunuldu bile.

Her ne kadar Zuckerberg Facebook’taki haberlerin seçim sonuçlarını etkilediğine inanmasa da geçtiğimiz günlerde yapılan bir araştırmada öğrencilerin sosyal medya üzerindeki içeriklerin reklam mı yoksa haber mi olduğunu ayırt edemediği görüldü. Bu da sitede paylaşılan içeriklerin kaynaklarının kolay bir şekilde tespit edilmesinin ve güvenilir olmayan kaynaklar konusunda kullanıcıların uyarılmasının gerekliliğini ortaya koyuyor.

Kaynak: Wired

Sosyal medya üzerinden paylaşılan sahte haberlerin ABD başkanlık seçimlerini etkilediği gerekçesiyle başlayan tartışma uzun süredir gündemden düşmüyor. Buna çözüm üretmek isteyen bağımsız kaynaklar konu ile ilgili çalışmalar yürütüyor. Upworthy kurucularından Eli Pariser, bazı gönüllülerle birlikte oluşturduğu bir Google Docs dosyası üzerinde yalan haberlerin engellenmesi ile ilgili analiz ve beyin fırtınası yürüyor. Öte yandan dört öğrencinin 36 saat çalışarak geliştirdiği bir algoritma da Facebook üzerindeki haberleri 'doğrulandı' ve 'doğrulanmadı' şeklinde etiketlemeye imkan sağlıyor.

3 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği