Washington ‘ölüyü gübreye dönüştürmeye’ izin veren ilk eyalet olma yolunda

Recompose adlı şirket, ABD'nin Washington eyaletinde, ölen kişilerin naaşlarının gübreleştirilmesi için geliştirdiği yöntemi uygulamak istiyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Ülkemizde ölenlerin naaşları genellikle yıkanıp toprağa gömülüyor. Batıda ise açık tabutlu cenaze merasimleri oldukça yaygın bir uygulama. Bu uygulamaya alternatif olarak da naaşın yakılması ve küllerinin saklanması gibi uygulamalar mevcut. Aslında insan vücudu, bitki yetiştirmek için gerekli besinlere sahip.

Açık tabut ve yakma gibi işlemlerin çok maliyetli olduğunu ifade eden Recompose adlı bir şirket, alternatif bir yöntem olarak ölenlerin vücutlarını organik gübre olarak kullanabilmeyi sağlayan bir yöntem öneriyor. Bu yöntemde, naaşlardan elde edilen gübre, ağaç, çiçek ya da diğer bitkileri yetiştirmek için kullanılabiliyor.

Yasa tasarısı sunulacak

‘Gübreleştirme’ yönteminin uygulanabilmesi için Washington eyaleti yönetimine başvuran Recompose, izin alabilirse Washington, bu yöntemin uygulanacağı ilk eyalet olacak. Önümüzdeki ay Senatör Jamie Pedersen tarafından sunulacak bir yasa tasarısında yer alan yöntem ile birlikte Washington’da gömme ve yakma dışında üçüncü bir yöntem de yasal hale gelebilir. Pederson geçmişte de buna benzer bir yasa teklifinde bulunmuş ancak bu teklif dindarların tepkisini çekmişti. Yeni teklif kabul edilirse 2020’den itibaren uygulamaya girecek.

Recompose, gelen naaşları gübreleştirme işlemini gerçekleştirecek. Şirket, mevcut yöntemlerin önemli bir miktarda karbon ayak izi bıraktığını söylüyor. Açık tabut merasimlerinde naaşın düzgün görünmesi için balmumu ile yapılan düzeltmeler, yakma işlemi sırasında çıkan dumanlar çevreye olumsuz etki ediyor. Genellikle bu yöntemlerde 7 bin Dolar’ı bulan bir bedel ödeniyor. Ayrıca gömme işleminde, şehir içindeki önemli bir alan mezar için ayrılıyor. Recompose, gübreleştirme işlemi için 5 bin 500 Dolar alınacağını söylüyor.

Nasıl yapılıyor?

Altıgen şekilli kaplarda gerçekleşen gübreleştirme işleminin ardından aileler kapları evlerine götürüp gübreyi kendi bahçelerinde kullanabiliyor. Şirket bu sayede yaşam döngüsünün daima hatırlanacağını belirtiyor. Recompose 2017’de kurulduktan sonra Washington Üniversitesi’nden bu yöntemin denemeleri için 75 bin Dolar almış ve gübreleştirme işlemi, üniversiteye bağışlanan altı farklı naaş üzerinde denenmişti.

İşlem sırasında yaklaşık 1,5 x 3 metre boyutlarında bir kaba organik malzemeler ve naaş yerleştiriliyor. 55 santigrat ısıya sahip kabın içinde sıcağı seven mikroplar kalıntıların çözünmesini sağlıyor. Tüm işlem bir ay sürüyor. Sonucunda yaklaşık 750 litre hacminde gübre elde ediliyor.

Vücuda ameliyatla eklenen organik olmayan malzemeler işlem öncesinde çıkarılıyor. Ayrıca bazı patojenler gübreleştirme işleminin ardından hayatta kalabileceği için belirli hastalıklara sahip kişilerin vücutları bu işlemde kullanılamıyor.

Kaynak: Vice

Recompose adlı şirket, ABD'nin Washington eyaletinde, ölen kişilerin naaşlarının gübreleştirilmesi için geliştirdiği yöntemi uygulamak istiyor. Bu yöntemde naaş diğer organik malzemelerle birlikte bir ay boyunca yüksek ısıda muhafaza edilerek gübreye dönüştürülüyor. Daha sonra ölen kişinin ailesine verilen bu gübre bahçede bitki yetiştirmek için kullanılabiliyor. İşlem 5 bin 500 Dolar'a mal oluyor.

2 Yorum

  • Güzel fikir, zaten insanların çoğu sırf Dünyayı gübrelemek için yaşıyorlar, öldükten sonra tersi olsun da bari faydaları dokunsun !

  • […] (İlginç) Recompose adlı şirket, ABD’nin Washington eyaletinde, ölen kişilerin naaşlarının gübreleştirilmesi için geliştirdiği yöntemi uygulamak istiyor. Bu yöntemde naaş diğer organik malzemelerle birlikte bir ay boyunca yüksek ısıda muhafaza edilerek gübreye dönüştürülüyor. Daha sonra ölen kişinin ailesine verilen bu gübre bahçede bitki yetiştirmek için kullanılabiliyor. İşlem 5 bin 500 Dolar’a mal oluyor. (Kaynak) […]

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği