Twitter ne yapsa yaranamıyor

Son bir yılda pek çok ciddi değişiklik yapan Twitter yine de toplam gelirlerin beklentinin altında kalmasını engelleyemedi.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Pek çok girişimin hayalinde dahi göremeyeceği gelir ve gelişmeler borsaya açık şirketlerin yatırımcılarının bitmek bilmez iştahı sebebiyle hayalkırıklığı olarak değerlendiriliyor. Twitter da buna güzel örneklerden biri.

Sosyal medyanın en etkin mecralarından Twitter geçtiğimiz günlerde bu yılı ilk çeyreğinin gelirlerini açıkladı. Analistlerin bu dönemdeki beklentisi 608 milyon dolara yakındı. Ancak sitenin geliri 595 milyon dolarda kaldı. Beklentilerin karşılanmamasının ardından Twitter hisseleri bir günde yüzde 12’lik düşüş gösterdi. Beklentilerin üzerine çıkarak 5 milyon yeni kullanıcı elde etmiş olması ise şirkete gelir olarak geri dönmedi.

Sosyal medya sitesi, son dönemde yaptığı değişiklikler ve eklediği yeni özelliklerle hem mevcut kullanıcılarını korudu hem de yeni kullanıcılar edinerek toplamda 310 milyon kullanıcıya ulaştı. Ancak bu rakamlar Facebook ve Google gibi reklam devlerinden pay çalabilmek için yeterli olmadı.

Twitter’ın bir yılının özeti

  • Dick Costolo’nun yerine CEO koltuğuna şirketin kurucularından Jack Dorsey geçti.
  • Yeni kullanıcılar için Twitter tarafından seçilen özel içeriklerin bulunduğu ‘Moments’ sekmesi eklendi.
  • Televizyon reklamlarına başlandı.
  • Taciz ve kötüye kullanım bildirimi geliştirildi.
  • Tweet’ler son gönderilene göre değil popülerliğe göre sıralanmaya başladı.
  • ‘Favori’ butonu ‘beğen’ olarak değiştirildi.
  • Mesajlaşmada 140 karakter sınırı kaldırıldı.
  • Anket özelliği eklendi.
  • Periscope canlı yayınları Twitter akışına entegre edildi.

Bu değişikliklerin çoğu Twitter kullanıcıları tarafından kabullenildi ve kullanıldı. Bu kadar değişiklik yaparak mevcut kullanıcıları hala platformda tutabilmek aslında büyük bir başarı. Ancak bu değişiklikler yeni kullanıcıları çekmek için yeterli olmadı. Twitter Wall Street’in beklentilerini aşsa da 5 milyonluk artış, gelir elde etmek için yeterli olmadı.

Analist Ben Thompson’a göre Twitter ‘kendi kendine hizmet eden’ reklamlar için başarılı bir platform olamadı. Bu reklamlara örnek olarak üzerinde ‘indir’ butonu bulunan uygulama reklamları gösterilebilir. Bu tarz reklamlar Facebook’ta oldukça başarılı olurken Twitter bu konuda aynı başarıyı yakalayamadı.

Canlı yayında Facebook’un gerisinde kaldı

Twitter geçtiğimiz çeyrekte büyümesini artırabilmek için canlı etkinlikler üzerine çalışmaya başladı. Canlı yayın uygulaması Periscope’u ana akışına entegre eden Twitter bu uygulamayla çok başarılı olamadı. Çünkü aynı dönemde Facebook da kendi canlı yayın uygulaması üzerine çalışıyordu. Facebook hem uygulama içinden kolayca canlı yayına başlamayı sağlaması hem de ünlü yayıncılara canlı yayın yapmaları için ödeme yapması ile birden bu alanda Twitter’a ciddi bir rakip oldu.

Twitter CEO’su Jack Dorsey bu konu kendisine sorulduğunda “Twitter olarak canlı yayın konusunda liderlik potansiyelimiz olduğunu düşünüyoruz” dedi. Daha sonra cümlesini “liderlik pozisyonunda olduğumuzu düşünüyoruz” diye değiştiren Dorsey’nin dilinin sürçmesi, Twitter’ın canlı yayın konusunda kendisine eskiden olduğu kadar güvenmediği izlenimini oluşturdu.

Twitter hala en büyük sosyal mecralardan birisi. Ancak son dönemde video yayınına büyük yatırım yapan ve geleceği bu yönde şekillendirmek için adımlar atan Facebook‘un hızına yetişemezse, Twitter’ı gelecekte daha büyük problemler bekliyor olabilir.

Geçtiğimiz günlerde ilk çeyrek rakamlarını açıklayan Twitter 'yatırımcı beklentilerinin' altında kaldı. Gerçekleştirdiği 595 milyon dolarlık gelirle hedefinin gerisinde kalan şirketin hisseleri yüzde 12 düştü. Yaptığı bir dizi hamleye rağmen ciddi geri dönüş alamayan Twitter'a yönelik endişeler bitmiyor.

2 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği