Tuzu sudan ayrıştırmada devrim niteliğinde bir keşif yapıldı

Columbia Üniversitesinden bir grup araştırmacı, tuzlu suyu tuzdan arındırmayı sağlayan hızlı ve kolay bir yöntem keşfetti.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Gezegenimiz ısınıyor, endüstriler çevreye daha fazla tuzlu su pompalıyor ve yakında su savaşları görebiliriz. İçme suyu altından bile daha değerli olacak. Bunları büyük ihtimalle daha önce de duymuşsunuzdur. Ama tüm bunları çözebilecek tek bir uygulama var: deniz suyunun içme suyuna dönüştürülmesi. Dünyanın farklı bölgelerinde birçok bilimci bu amaçla çalışmalar yürütüyor. Geçtiğimiz günlerde Columbia Üniversitesinden bir grup araştırmacı, tuzlu suyu tuzdan arındırmayı sağlayan hızlı ve kolay bir yöntem keşfetti.

Deniz tuzundan yedi kat daha tuzlu suyu arındırıyor

Sıcaklık Değişimli Çözelti Özütleme (Temperature Swing Solvent Extraction  ya da kısaca TSSE) olarak adlandırılan yeni yöntem, deniz suyundan yedi kat daha tuzlu suları (hipersalin) tuzundan arındırabiliyor. Bu tarz sular petrol ve doğal gaz üretimi sırasında ortaya çıkıyor ve yer altı sularının kirlenmesine sebep oluyor.

Araştırma ekibi kırmızı renge boyadıkları bir çözeltiyi, mavi renge boyanan hipersalin örneği ile karıştırdı. İki sıvı birbirine karışmıyor gibi görünse de ısıtıldıktan sonra kırmızı çözeltinin bir başka kavanoza aktarılması ve ayrıca ısıtılmasının ardından ekip temiz bir su elde etmiş oldu. Sürecin ardındaki bilimsel açıklamalar oldukça karmaşık ama videoda işlem basit bir şekilde anlatılmış.

Hem atık su arıtmak hem de içme suyu üretmek için kullanılabilir

Bu işlemin en heyecan verici yanı ise uygulama imkanları. Ekip suyun içindeki tuzun yüzde 98.4’ünü ayrıştırmayı başardı. Bu da günümüzde altın standart olarak görülen ters osmoz sürecinin başarı oranına yakın bir oran. Ancak ters osmoz ya da diğer tuzdan arındırma yöntemlerinin aksine bu yöntemde yüksek sıcaklığa ya da basınca ihtiyaç duyulmuyor. 70 santigrattan daha düşük bir sıcaklıkta sıvıları ısıtmak yeterli oluyor. Bu da tuzdan arındırma işlemi için daha az enerji tüketilmesi anlamına geliyor.

Düşük enerji tüketimi, bu yöntemi hem atık suyu arıtma işlemi hem de içme suyu elde etme işlemi için eşsiz bir çözüm haline getiriyor. Araştırma ekibinin lideri Ngai Yin Yip “TSSE ezber bozan bir teknoloji olabilir. Etkili, verimli, ölçeklenebilir ve sürdürülebilir şekilde çalıştırılabilir bir yöntem.” diyor.

Kaynak: CNET

Geçtiğimiz günlerde Columbia Üniversitesinden bir grup araştırmacı, tuzlu suyu tuzdan arındırmayı sağlayan hızlı ve kolay bir yöntem keşfetti. Sıcaklık Değişimli Çözelti Özütleme (Temperature Swing Solvent Extraction  ya da kısaca TSSE) olarak adlandırılan yeni yöntem, deniz suyundan yedi kat daha tuzlu suları (hipersalin) tuzundan arındırabiliyor. Araştırma ekibi kırmızı renge boyadıkları bir çözeltiyi, mavi renge boyanan hipersalin örneği ile karıştırdı. İki sıvı birbirine karışmıyor gibi görünse de ısıtıldıktan sonra kırmızı çözeltinin bir başka kavanoza aktarılması ve ayrıca ısıtılmasının ardından ekip temiz bir su elde etmiş oldu. Bu yöntemde sıvıların 70 dereceye kadar ısıtılması yeterli oluyor. Yüksek sıcaklığa ve basınca ihtiyaç duymayan yöntemin enerji tüketimi de oldukça düşük.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği