Türkiye İstatistik Kurumunun açıkladığı rakamlara göre, 2017 yılında Türkiye’deki girişimlerin teknoloji kullanım oranlarında artış görüldü. Girişimler için internet bağlantısı neredeyse vazgeçilmez bir araç haline gelirken, girişimlerin yüzde 95,9’unun internet erişimine sahip olduğu belirlendi. Geçtiğimiz yıl bu oran yüzde 93,7’ydi.
Araştırma, girişimleri çalışan sayısına göre sınıflandırdı. Buna göre çalışan sayısı 50’nin altında olan girişimlerde teknoloji kullanımında genel olarak bir azalma görülürken, 250 ve üzeri çalışanı olan şirketlerde teknoloji kullanımının pek çok alanda yüzde 100’e yaklaştığı görüldü. Örneğin, 250 ve üzeri çalışanı olan şirketler arasında internete erişimi olmayanların oranı sadece yüzde 0,3 olarak kaydedildi.
Girişimlerin interneti kullanma konusundaki başarısının internetten bilgi ve hizmet sunma konusunda o kadar da fazla olmadığı görülüyor. 2017 yılında girişimlerin yüzde 27,1’inin bir web sitesi olmadığı kaydedildi. Yine de geçtiğimiz yıla göre web sitesi kullanımında yüzde 10 civarında bir artış olduğunu belirtmek gerek. 250 ve üzeri çalışanı bulunan şirketlerin yüzde 87 ile en yüksek web sitesi sahiplik oranını elde ettiği görüldü. Çalışan sayısı 50’nin altına düşünce web sitesi sahipliği oranının da yüzde 70’lere kadar düştüğü görülüyor.
İnternet kullanan girişimlerin yüzde 94,2’sinin genişbant bağlantıya sahip olduğu belirlendi. İnternet hızı göz önünde bulundurulduğunda, girişimlerin yüzde 22,5’inin hala 10 Mbit altındaki hızlarda çalıştığı görülürken, yüzde 18,5’lik kesimin ise 100 Mbit ve üzeri bağlantı hızına sahip olduğu görüldü. Burada her girişimin ihtiyaçlarının, bulunduğu sektöre göre farklılık yaratabileceğinin altını çizmek gerek.
E-ticaret henüz oturmadı
Rapora bakıldığında e-ticaretin ülkemizdeki girişimler arasında halen gelişmekte olduğu görülüyor. Girişimlerin yalnızca yüzde 10,9’unun internet üzerinden sipariş aldığı ya da satış yaptığı kaydedildi. 250 ve üzeri çalışanı olan şirketlerde internet üzerinden alınan siparişler yüzde 20’nin üzerine çıkarken, daha küçük ölçekli şirketlerde bu oran yüzde 10-13 civarında kaydedildi.
Türkiye gibi sosyal medya kullanımının oldukça yaygın olduğu bir ülkede şirketlerin de sosyal medya etkinliğinin daha fazla olması beklenebilir ancak girişimlerin sadece yüzde 45,7’sinin sosyal medyadan faydalandığı görülüyor. Geçtiğimiz yıl bu oranın yüzde 38,1 olduğu düşünüldüğünde aslında ilerleme kaydedildiği söylenebilir ancak asıl amacı adını duyurup sektörde kalıcı bir yer edinmek olan girişimlerin yarısından fazlasının, ücretsiz bir şekilde reklam ve tanıtım yapabilecekleri sosyal medya araçlarını kullanmaması ilgi çekici bir nokta.
İnternetin kamu kuruluşlarıyla etkileşim için kullanılma oranı ise bir hayli fazla. Girişimler, değerli vakitlerini devlet dairelerinde sıra bekleyerek geçirmek yerine e-devlet hizmetlerini kullanarak işlemlerini kolayca halledebileceklerinin farkında. Kamu kurum ve kuruluşlarının internet sitelerini kullanan girişimlerin oranı yüzde 86,2. Bu girişimlerden çoğu, kamu kuruluşlarının internet sitelerini bilgi alma amaçlı kullandığını belirtiyor. Bu siteler aynı zamanda form indirmek, web üzerinden resmi formları doldurmak, KDV ve SGK beyanları gibi amaçlarla kullanılıyor.
TUİK, bu alanda bir sonraki bültenin 2018’in Eylül ayında yayınlanacağını belirtiyor.
Yorumunuz: