Teknoloji devleri yapay zeka konuşmak için Beyaz Saray’a çıkıyor

Amazon, Google ve Facebook'un da içinde olduğu 38 şirketin temsilcisi yapay zeka konuşmak üzere Beyaz Saray'a gidiyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

The Washington Post’a göre aralarında Amazon, Google ve Facebook‘un olduğu 38 şirketin temsilcisi önümüzdeki günlerde ülkenin yapay zeka alanındaki gelişimini konuşmak üzere Beyaz Saray’daki toplantıya katılacak.

Uzun süredir yapay zeka konusunda yetersiz kaldığı için eleştirilen Trump yönetimi bu toplantıyla beraber yapay zekanın zorlukları ve vaatleriyle yüzleşmeye karar vermiş gibi gözüküyor. Geçtiğimiz yıl ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin’in robotların Amerikalı çalışanların işlerini elinden alacağı konusunda hiç endişeli olmadığını belirtmesi, teknoloji sektörü tarafından Trump yönetiminin bu konuda bilgisiz olduğu şeklinde yorumlanmış ve tepki toplamıştı.

ABD genel olarak yapay zeka konusunda dünya çapında lider olarak görülüyor. Ancak uzmanlar, ülkenin bu pozisyonunu korumak ve gelecekteki olası tehlikeleri kontrol etmek için elinden geleni yapmadığını belirtiyor. Yapay zeka konusunda diğer ülkeler çok daha etkin halde. Fransa geçtiğimiz ay 2022 yılına kadar yapay zekaya 1,8 milyar Dolar yatırım yapacağını açıkladı. Birleşik Krallık‘ın yapay zeka etiğinde öncü konuma geçmek için bu alana milyonlarca Dolar ayıracağı belirtiliyor. Çin ise 2030’a kadar yapay zeka alanında dünyada lider olmayı planlıyor. Amerika Birleşik Devletleri şu ana kadar geniş çaplı bir proje veya yatırım desteği açıklamış değil.

Otomasyonun iş piyasasını nasıl etkileyeceği de Beyaz Saray tarafından şu ana kadar üzerinde durulmamış konulardan birisi. Otomasyon sonucu kaç kişinin işsiz kalabileceği konusunda geçtiğimiz yıllarda değişik tahminler öne sürülürken, ekonomistler bu konuda asıl odağın değişen dünyanın koşullarına göre çalışanları tekrar eğitmek olması gerektiğini belirtiyor.

Washington’da 40 farklı teknoloji şirketini temsilen lobicilik faaliyetleri yürüyen Bilgi Teknolojileri Endüstrisi Kurulu‘nun başkanı Dean Garfield, Trump yönetiminin şu ana kadar yapay zeka konusunda yavaş kaldığını ancak artık “doğru şeylere” odaklanmaya başladığını belirtiyor. Teknoloji dünyasının temsilcileriyle gerçekleşecek bu toplantının “başarıya doğru hızlanmak için bir fırsat” olduğunu söylüyor.

Kaynak: The Verge

The Washington Post'a göre Amazon, Google ve Facebook'un da içinde olduğu 38 şirketin temsilcisi önümüzdeki günlerde ülkenin yapay zeka çabalarını güçlendirme konusunda konuşmak üzere Beyaz Saray'daki toplantıya katılacak.

Washington'da 40 farklı teknoloji şirketini temsilen lobicilik faaliyetleri yürüyen Bilgi Teknolojileri Endüstrisi Kurulu'nun başkanı Dean Garfield, Trump yönetiminin şu ana kadar yapay zeka konusunda yavaş kaldığını ancak artık "doğru şeylere" odaklanmaya başladığını belirtiyor. Teknoloji dünyasının temsilcileriyle gerçekleşecek bu toplantının "başarıya doğru hızlanmak için bir fırsat" olduğunu söylüyor.

2 Yorum

  • Yapay zekanın bazı meslek gruplarının işlerini elinden alacağı düşüncesi doğru değildir. Vizyon sahibi işverenler değişen koşullar doğrultusunda açılan yeni iş alanlarını eski elemanlarını kurslar ve hizmet içi eğitim programları ile yeni işe adapte edebilecek sağ duyuya sahip olmalılar. Örneğin ilk matbaa keşfedildiği zaman Avrupa işe hemen odaklanmış fakat Osmanlı yönetimi geçimini eliyle yazıp kazananların işsiz kalacakları endişesi ile uygarlıktan 400 yıl gerilerde kalmıştır. Onları eğiterek matbaalarda istihdam edebilse bu vakit ve uygarlık kaybı olmayacaktı. Değişen somut koşullar doğrultusunda bilinç ve esneklik hem vakit hem de emek ve ekonomik kayıpları önler. Ve işsizlik o insanların üzerinde Demokles kılıcı gibi tehdit unsuru olmaktan çıkar. Bu değişime ayak uydurmakta üniversite aktif rol üstlenebilir. İş adamları ve üniversite ortaklaşa çalışıp yeni projeler geliştirebilirler. Hiç bir şey için geç değil. Her işte bir başlangıç noktası var. Bir yerden başlanılır ve süreç bu doğrultuyu izler ve istenilen amaçlar doğrultusunda profesyonellik kazanılır. İşten adam çıkarmak dünya ve insanlık için ekonomik ve sosyal hayat perspektifleri açısından kayıptır. Hazır çalışan ve konumu değişen insanları yeni konumlarına adapte etmek hiç zor değildir. Saygılarımı sunarım. Sevgiyle kalın. İsmail Gültekin. 29.03.2019

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği