Suyun kirli olup olmadığını gösteren telefon aksesuarı

Araştırmacılar, akıllı telefona takıldığında suyun kirliliğini ölçebilen bir aksesuar geliştirmek için çalışıyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Diyelim ki doğa gezisine çıktığınız bir gün bir göl ya da nehir gördünüz. Yüzeyinde güneş parıldayan su çok hoş duruyor. Belki etrafta balık tutanlar, suda yüzerken arada gagasını suya daldıran kuşlar var. Siz de sudan bir yudum içmeyi düşünüyorsunuz ve akıllı telefonunuzu çıkarıp bir fotoğraf çekerek suyun kirli olup olmadığını anlıyorsunuz.

Hollanda’daki Leiden Üniversitesi’nde çalışan astronomlar sayesinde bu tür bir araç yakın zamanda gerçeğe dönüşebilir. Ekip, sadece telefon aksesuarını suya tutarak suyun kalitesini ölçmek için basit bir akıllı telefon aksesuarı geliştiriyor.

Aksesuarın asıl amacı içilebilir su bulmak değil. Su kirliliğini hızlı ve doğru şekilde ölçmek, bilim açısından çok büyük fayda sağlayabilir. Bu tür bir veri, çevresel politikalarını ulusal düzeyde yönlendirebilir. Vatandaşlar içme sularının kirli olup olmadığını anlayabilir. Balıkçılar tuttukları balığın kalitesini ve kirliliğin yerel balık popülasyonunu nasıl etkilediğini anlayabilir. Hatta kirli su, balıkçıların işlerine son vermelerine ya da devam etmelerine neden olarak insan göç modellerini bile belirleyebilir.

Araştırmacıların bu tür bir araç geliştirme konusunda ümitli olmaları için bir dayanak noktaları var. 2013 yılında aynı ekip iSPEX adını verdikleri, hava kirliliğini ölçebilen bir akıllı telefon aksesuarı geliştirmişti. Hollanda’dan Atina’ya ve Londra’ya kadar çok sayıda insan, binlerce hava ölçümü yapmıştı. Sonuç: toz zerreciklerinin detaylı haritası.

Aslında üretilecek olan akıllı telefon aksesuarının ardındaki teknoloji, gezegenlerde oksijen olup olmadığını gösteren karmaşık bir astronomi teknolojisinin ardındaki teknolojinin bir yan ürünü. Ancak su daha farklı zorluklar ortaya çıkarıyor. Suyun rengi, hava gibi çeşitli faktörlerden etkilenebiliyor. Güçlü rüzgarlar suyun dibindeki tortuları yüzeye çıkarabiliyor. Bulutlar Güneş’i engelleyerek suyun daha koyu görünmesine sebep olabiliyor. İnsanların olay yerinde ölçüm yapabilmesini sağlayınca, ölçümlerin bulut ya da diğer hava koşulları tarafından etkilenmesi ihtimali ortadan kalkmış olacak. Ayrıca katılımcılardan suyun üstündeki gökyüzünün fotoğrafını çekmeleri de istenecek.

Bu teknoloji henüz ilk evrelerinde ve en az birkaç yılı daha var. Araştırmacıların hedefi, en yeni astronomi teknolojisini çevre bilimiyle birleştirerek hem kullanımı kolay hem de yüzey suyu kalitesini doğru şekilde ölçebilen bir cihaz üretmek.

Projenin yöneticileri, bu aksesuarla elde edilecek veriye en çok ihtiyaç duyulan yeri seçerek bu yeni su kirliliği ölçme projesini orada denemek istiyor. Final listesindeki bazı noktalar şu şekilde; Macaristan’daki Balaton Gölü, İskoçya’daki Leven Gölü ve Tanzanya’daki Tanganyika Gölü.

Cihazın 2019’un sonuna doğru kullanıma hazır olacağını düşünen araştırmacılar bir de 3D model paylaşacak. Böylece üç boyutlu yazıcıya sahip herkes kendisine bir tane su ölçme aksesuarı üretebilecek.

Kaynak: Futurism

Su kirliliğini hızlı ve doğru şekilde ölçmek pek çok açıdan önem arz ediyor. Peki böyle önemli bir işi akıllı telefonunuza taktığınız bir aksesuarla gerçekleştirmek mümkün olsaydı? Hollanda'daki Leiden Üniversitesi'nde çalışan astronomlar bunun için uğraşıyor. Ekip, 2013 yılında iSPEX adlı, hava kirliliğini ölçebilen bir akıllı telefon aksesuarı geliştirmişti. Benzer bir mantıktan yola çıkan araştırmacılar, aynı şeyi su kirliliğini ölçmek için yapacak. Aksesuarın 2019'un sonuna doğru kullanılabilir hale geleceğini söyleyen ekip, hedeflerinin en yeni astronomi teknolojisini çevre bilimiyle birleştirerek hem kullanımı kolay hem de yüzey suyu kalitesini doğru şekilde ölçebilen bir cihaz üretmek olduğunu söylüyor.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği