Süper zenginlerin serveti 6 trilyon Dolar’ı geçti

ABD'deki Yaldızlı Çağ'dan bu yana ilk kez süper zenginler bu kadar fazla serveti ellerinde tutuyor. Milyarderlerin toplam serveti 6 trilyon Dolar'ı geçti.

Haber Özeti

Tam Sürüm

ABD’de 1870’lerden 1900’lerin başına kadar yaşanan Yaldızlı Çağ‘dan (Gilded Age) bu yana ilk kez süper zenginler bu kadar fazla serveti ellerinde tutuyor. Milyarderlerin toplam serveti 6 trilyon Dolar’ı geçti. UBS ve PwC’nin Milyarderler raporuna göre, şu anda dünyada bin 542 tane Dolar milyarderi var.

Raporun baş yazarı Josef Stadler, milyarder müşterilerinin zengin ve yoksullar arasında hızla artan eşitsizlikten endişe duyduğunu söylüyor. Yaldızlı Çağ’da, ABD’deki ray, gaz, çelik gibi alanlardan büyük servet elde eden ailelere duyulan öfke, Başkan Roosevelt’in şirketleri bölerek zenginlere uygulanan vergileri arttırmasına sebep oldu. Tekelleri yıkmak isteyen Başkan Roosevelt, John D. Rockefeller‘ın Standard Oil adlı şirketini 34 ayrı şirkete böldü. Stadler, “Günümüzde bir benzeri yaşanan duruma, toplum aynı şekilde tepki verecek mi?” diye soruyor. ABD’deki Yaldızlı Çağ, sosyal aktivizm ve siyasi reformların arttığı ‘İlerici Çağ’a (Progressive Era) sebep olmuştu.

IMF: “Hükumetler önlem almalı.”

IMF, Batı dünyasındaki hükumetlerin eşitsizliği azaltmak adına en fazla kazanan kişilerden daha fazla vergi almasını tavsiye ediyor. Şirketlerinin yüksek performansından dolayı, milyarderlerin serveti geçtiğimiz yıl ortalama yüzde 17 oranında arttı. Milyarderlerin ortalama geliri, dünya borsalarının gelirinin iki katına çıktı. Rapora göre, dünyanın en ünlü 200 sanat koleksiyoncusundan 72’si milyarder. Raporda, “Özellikle de Asya’da olmak üzere, özel müzelerin sayısı giderek artıyor. Sanata duydukları tutku ve uygun vergi işlemleri yüzünden, sanat koleksiyoncuları dünyanın dört bir yanında müzeler açarak koleksiyonlarını halkla paylaşıyor.” yazıyor.

Milyarderler endişeli

Yakın zamanda açılan galeriler arasında, 7,4 milyar Dolar servetiyle dünyanın en zengin 65. kişisi olan Eli Broad’un sahip olduğu The Broad yer alıyor. Japon milyarder Soichiro Fukutake ise, Seto İç Denizi’ndeki adalarda yer alan sanat koleksiyonunu sergilemek için bir dizi galeri açmaya hazırlanıyor. UBS Özel Varlık Yönetimi Başkanı John Matthews, “Milyarderler giderek artan eşitsizlikten endişe duyuyor. Belki de bu yüzden, sanat galerilerinin sayısı hızlı şekilde artıyor ve milyarderler kamu kuruluşlarıyla iş birlikleri yaparak halka hizmet etmeye çalışıyor. Spora yapılan yatırımların büyük bir kısmının bundan kaynaklandığını düşünüyorum. Spora yaptıkları yatırım, milyarderlerin ‘Bütün bu serveti Cleveland’de, Ohio’da kazandım. Öyleyse şehrime yardım etmeli ve spor alanlarını iyileştirmeliyim.’ deme şekli olabilir.” diyor.

Rapora göre, dünyanın en iyi 140 spor takımından 109’u milyarderlerin elinde. Premier Lig’deki 20 takımdan 9’unun sahibi milyarder. Bu milyarderler arasında, Chelsea’nin sahibi Roman Abramovich ve Manchester City’nin sahibi Mansur bin Zaid el-Nehyan yer alıyor. Milyarderlerden biri, UBS araştırmacılarına yaptığı açıklamada, spor takımlarını satın aldığını, böylece hepsinin ortak noktası futbol sevgisi olan yıldızlara, şeyhlere, ünlü iş adamlarına ve sıradan insanlara aynı anda erişebildiğini söylüyor.

Kaynak: The Guardian

ABD'de 1870'lerden 1900'lerin başına kadar yaşanan Yaldızlı Çağ'dan (Gilded Age) bu yana ilk kez süper zenginler bu kadar fazla serveti ellerinde tutuyor. Milyarderlerin toplam serveti 6 trilyon Dolar'ı geçti. UBS ve PwC'nin Milyarderler raporuna göre, şu anda dünyada bin 542 tane Dolar milyarderi var. Şirketlerinin yüksek performansından dolayı, milyarderlerin serveti geçtiğimiz yıl ortalama yüzde 17 oranında arttı. Milyarderlerin ortalama geliri, dünya borsalarının gelirinin iki katına çıktı. Rapora göre, dünyanın en ünlü 200 sanat koleksiyoncusundan 72'si milyarder. Raporda, "Özellikle de Asya'da olmak üzere, özel müzelerin sayısı giderek artıyor. Sanata duydukları tutku ve uygun vergi işlemleri yüzünden, sanat koleksiyoncuları dünyanın dört bir yanında müzeler açarak koleksiyonlarını halkla paylaşıyor." yazıyor. Rapora göre, dünyanın en iyi 140 spor takımından 109'u milyarderlerin elinde. Premier Lig'deki 20 takımdan 9'unun sahibi milyarder. Bu milyarderler arasında, Chelsea'nin sahibi Roman Abramovich ve Manchester City'nin sahibi Mansur bin Zaid el-Nehyan yer alıyor. Milyarderlerden biri UBS araştırmacılarına yaptığı açıklamada, spor takımlarını satın aldığını, böylece hepsinin ortak noktası futbol sevgisi olan yıldızlara, şeyhlere, ünlü iş adamlarına ve sıradan insanlara aynı anda erişebildiğini söylüyor.

3 Yorum

  • Ne güzel ya, açlar, işsizler, hastaların tek derdi sanat galerileri ve spor tesisleri… Kumarda bir kural vardır: “her zaman kasa kazanır” diye. Sistem kumarhane gibi kasaya hizmet eden bir yapı, kokuşmuş insanlığın kokuşmuş normlarından güç alarak ahlaken daha da kokuşmuş olan zenginlere hizmet ediyor.

    IMF “önermiş” öyle mi? Eminim timsah gözyaşları müthiş duygusallıklarını ortaya seriyordur.

  • Raporda milyarderlerin yatırımları “charity” olarak gösterilip çok masumane karşılanmış. Oysa günümüzde modern sanat ve koleksiyonculuk en yaygın para aklama yöntemlerinden biri. Spora yapılan harcamaları anlatmaya gerek bile yok!

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği