Solucan beyniyle çalışan LEGO

Programcılar, bu hafta bir kıl kurdunun nöron bağlantılarını tekerlekli bir LEGO’ya tanımladı. Deneyin sonucunda oyuncak, kıl kurdu gibi ‘düşünmeye’ başladı.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Programcılar, bu hafta bir kıl kurdunun nöron bağlantılarını tekerlekli bir LEGO’ya tanımladı. Yapılan deneyin sonucunda oyuncak, kıl kurdu gibi ‘düşünmeye’ başladı -bu da beynimizi bir bilgisayara yükleyebileceğimizi ve dolayısıyla dijital ortamda ölümsüz olabileceğimizi gösteriyor.

Şu sıralar yapay zeka üzerine yürütülen çalışmalar etik konusunda çeşitli tartışmalara yol açarken nöron bağlantılarının (connectome) haritaya dökülmesi için yapılan çalışmaların sonunda OpenWorm isimli proje geliştirildi. Proje kapsamında sinir sistemi basit yapılı hücre gruplarından oluşan solucanların 302 adet nöron bağlantısı haritalandı ve bir programda simüle edildi. Solucan beynindeki elektrik ağını taklit eden robota hiçbir talimat tanımlanmadı. Bir Legobot’a uyarlanan çalışmanın sonucunda kıl kurdunun burun nöronları robot üzerine bir sonar sensörle yerleştirildi. Ekipte yer alan Lucy Black uyarlanan motor nöronlar sayesinde robotun ön ve arka sensörlerine dokunulduğunda ileri ve geri hareket ettiğini, besin sensörünün robotu ileri doğru harekete geçirdiğini, burun sensörününse durduğunu belirtti.

Çalışmanın amacı teknolojik olarak gelişmiş medeniyetlerin gerçekten ayırt edilemeyecek bir simülasyon yaratmasına destek olmak. Projenin kurucusu Timothy Busbice çalışmanın videosunu yayımladı.

Kaynak: Smith Sonian Mag

Programcılar, bu hafta bir kıl kurdunun nöron bağlantılarını tekerlekli bir LEGO’ya tanımladı. Yapılan deneyin sonucunda oyuncak, kıl kurdu gibi ‘düşünmeye’ başladı -bu da beynimizi bir bilgisayara yükleyebileceğimizi ve dolayısıyla dijital ortamda ölümsüz olabileceğimizi gösteriyor. OpenWorm isimli proje kapsamında sinir sistemi basit yapılı hücre gruplarından oluşan solucanların 302 adet nöron bağlantısı haritalandı ve bir programda simüle edildi.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği