Son dönemde araştırmacılar robotları ve yapay zekayı daha yaratıcı alanlarda kullanmayı deniyor. Çizim yapan ve şiir yazan robotlardan sonra Google’ın geliştirdiği bir makine 90 saniyelik bir beste yaptı.
Google’ın makine öğrenimini kullanarak müzik ve resim üretmesini amaçladığı Project Magenta adlı çalışması bu konularla ilgilenen sanatçıları programcılar ve araştırmacılar ile bir araya getirmek istiyor. Magenta, TensorFlow üzerinde çalışıyor ve açık kaynaklı kodlarına Github üzerinden erişilebiliyor.
Ekip asıl amacın Google makinelerinin sanat üretmesi değil, bundan yola çıkarak hikayeler anlatabilmesi olduğunu söylüyor. Sonuçta sanatçıların da kendi ürünleri ile yaptığı şey bu; kendi işlerine bir anlatı ekleyip bunu dünya ile paylaşmak.
“Uzun anlatı örgüsü oluşturmayı öğrenebilen modellerin tasarımı sadece müzik ve resim üretimi için değil, dil modelleme gibi alanlar için de önemli. Sadece bir paragrafta bile anlamı koruyabilmek bile halen bir zorlu bir görev olarak duruyor.” şeklinde Google ekibi “Show, Attend and Tell (Göster, Katıl ve Anlat) gibi dikkat modelleri gelecek vaat eden bir noktayı işaret ediyor olsa da bu durum hala bir engel olarak karşımızda duruyor.” dedi.
Arkasındaki teknoloji bu şekilde, peki beste nasıl?
Yeni orgunu keşfetmeye çalışan bir çocuğun yaptığı bestelere ya da eski Nokia telefonlarda yaptığımız zil seslerine benzese de bir makine için oldukça etkileyici. Çoğumuzun bir enstrümanla yapabileceğinden daha iyi olduğu kesin.
Yorumunuz: