Sergey Brin’den yapay zeka uyarısı

Google kurucularından Sergey Brin, içinde bulunduğumuz 'yapay zeka rönesansında' bazı tehlikelerin gözardı edilmemesi gerektiğini söyledi.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Google kurucularından Sergey Brin, yapay zekanın gelişimin sadece iyi şeyler doğurmayacağını söyledi. Google’ın ana şirketi Alphabet, yapay zeka alanında büyük çalışmalar yürütüyor. Ancak şirketin her yıl yayınlanan kurucu mektubunda Sergey Brin içinde bulunduğumuz ‘rönesans’ döneminin bazı tehlikelerinin de gözardı edilmemesi gerektiğini söyledi.

Brin, 20 yıl önce Google kurulduğu zaman, yapay sinir ağı teknolojisinin unutulmaya yüz tuttuğunu, uzmanların bu teknolojiye sırt çevirdiğini söyledi. Şimdi ise teknoloji devi yapay sinir ağlarını fotoğrafların içeriğini anlamaktan tutun da yeni dış gezegenler keşfetmeye kadar bir çok alanda kullanıyor.

Para değil etik tercih edilmeli

Yapay zekanın oluşturması beklenen tehditler ise daha önceden de pek çok kez dile getirilen otomasyon, adalet ve güvenlik sorunları. Bu alanın ‘etik evriminde’ bir lider olarak kalmak için Alphabet, DeepMind Ethics & Society ve Partnership on AI gibi girişimlerde yer alıyor ve bu girişimleri fonluyor.

Yapay zeka alanında etik kullanım ve para kazanma arasında denge kurmak ise oldukça zorlu bir görev olacak. Örneğin geçtiğimiz ay Google’ın Pentagon ile birlikte çalışarak dronlar için bilgisayar görüşü yazılımı tasarladığı ortaya çıkınca binlerce çalışan projeyi protesto eden bir mektubu imzalamıştı. Google’ın ve yapay zeka geliştiren diğer tüm şirketlerin, bu teknolojinin kullanılacağı alanları göz önünde bulundurması, insanlara ya da çevreye zarar verecek girişimlerden uzak durma konusunda sorumluluk üstlenmesi gerekiyor.

Kaynak: Technology Review

Google kurucularından Sergey Brin, yapay zekanın gelişimin sadece iyi şeyler doğurmayacağını söyledi. Google'ın ana şirketi Alphabet, yapay zeka alanında büyük çalışmalar yürütüyor. Ancak şirketin her yıl yayınlanan kurucu mektubunda Sergey Brin içinde bulunduğumuz 'rönesans' döneminin bazı tehlikelerinin de gözardı edilmemesi gerektiğini söyledi.

1 Yorum

  • “Yapay zeka alanında etik kullanım ve para kazanma arasında denge kurmak ise oldukça zorlu bir görev olacak. Örneğin geçtiğimiz ay Google’ın Pentagon ile birlikte çalışarak dronlar için bilgisayar görüşü yazılımı tasarladığı ortaya çıkınca binlerce çalışan projeyi protesto eden bir mektubu imzalamıştı. Google’ın ve yapay zeka geliştiren diğer tüm şirketlerin, bu teknolojinin kullanılacağı alanları göz önünde bulundurması, insanlara ya da çevreye zarar verecek girişimlerden uzak durma konusunda sorumluluk üstlenmesi gerekiyor.” Çin Halk Cumhuriyetinin bir yöresinde, gece suni ışıklandırma yöntemiyle tabiatın dengesini hiçe sayması bu ilk adımlardan sayılmalıdır. Dünyanın Kuzey Işıklarıyla elektrik aynı etkileri mi yaratımlar? Klorofil dengesi ve güneş etkimesi elektrikle aynı mıdır? Yapay Zeka geliştikçe insanın çıkar ve menfaatleri, doğanın korunması ve Genetik mevcudiyet doğrultusunda denetlenmezse Ray Kurzweil haklı çıkacaktır.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği