Sağlığınıza yön verecek 8 gelişme

Önümüzdeki dönemde, teknolojinin gelişmesiyle tıp alanında gerçekleşmesi beklenen gelişmeler arasından en dikkat çeken 8 tanesi

Haber Özeti

Tam Sürüm

Teknolojinin gelişiminden en çok etkilenen alanlardan birisi de sağlık. İnsan hayatını kurtarmak amacıyla harekete geçen pek çok şirket, teknolojik gelişmeleri tıp dünyasına uyarlıyor. Robotlardan 3 boyutlu yazıcılara, çoğu teknolojik gelişme tıp alanında kullanılıyor. Önümüzdeki dönemde tıp alanında gerçekleşmesi beklenen yeni gelişmeler ise şu şekilde:

1- Ev ağına bağlı sağlık hizmetleri

Amazon Echo ya da Google Home, gelecekte evimizde en çok işimize yarayan asistan olmaya aday teknolojiler. Haliyle bu cihazlar tarafından yönetilen ev ağına bağlı akıllı cihazlarınızın arasında sağlığınızı takip edecek cihazlar olması ihtimali de yüksek. Bu ağ üzerinden toplanan kilo, kan şekeri, genetik yapınız gibi bileşenler göz önünde bulundurularak genel sağlık durumunuz ve tıbbi ihtiyaçlarınız her zaman bilinebilir olacak. Acil durumlarda da bu sistemleri sağlık ekiplerini eve çağırmak için kullanabilmek mümkün olacak.

2- Akıllı ilk yardım sistemleri

Evde, iş yerinde, okulda bulundurduğumuz ecza dolapları artık sadece ilk yardım malzemelerini içinde bulundurmakla kalmayacak. İnternete bağlı olarak kullanılabilen akıllı ilk yardım sistemleri, ihtiyaç duyulduğu anda ne yapılması gerektiğini size detaylı bir şekilde açıklayacak, hatta gerektiğinde doktorlarla görüntülü görüşme yapmanızı sağlayacak. Ayrıca bu cihazlarda bulunan analiz ekipmanları her zaman tansiyon ya da kan şekeri gibi değerlerinizi ölçmeye yardımcı olacak. 19Labs tarafından geliştirilen Gale bu akıllı ilk yardım cihazlarına bir örnek.

3- Sağlık botları geliyor

Genellikle halkla ilişkiler ve satış alanlarında kullanımına rastladığımız chat botları sağlık alanında da kullanılmaya başlayacak. Hastaların şikayetlerini dinleyip semptomlara göre öneride bulunan, ilaçlarınızı zamanında almanız gerektiğini hatırlatan ya da psikolojik destek sağlayan chat robotları yakın gelecekte hayatımızın bir parçası olacak.

4- Sanal gerçeklik ameliyathaneye giriyor

Bir süredir rafa kaldırılmış gibi görünse de Google Glass’ın ameliyathanede cerrahlar tarafından kullanılmasını sağlayan uygulamalar geliştiriliyor. Microsoft’un artırılmış gerçeklik gözlüğü Hololens de tıp öğrencilerinin anatomi ve etkileşimli fizyoloji gibi dersleri daha iyi anlaması için kullanılacak. Oculus Rift ve HTC Vive’ın da kullanıma sunulmasıyla tıp eğitimi alanında sanal gerçeklik kullanımının daha da gelişmesi bekleniyor.

5- Verilerimiz sağlığımıza yön verecek

Koşarken attığımız adımlar, kalp atış hızımız, çıktığımız yükseklik, uyku sürelerimiz gibi pek çok veri giyilebilir cihazlarımız ve akıllı telefonlarımız tarafından ölçülüyor. Bu veriler gelecekte daha detaylı bir hale gelecek ve vücut özelliklerimizi yakından takip eden algoritmalar yediklerimize ve aktivitelerimize dikkat etmemizi sağlayacak. Hastaneye gittiğimizde de doktorlar bu verilerden faydalanarak daha doğru teşhislerde bulunabilecek.

Bugüne dek hastanelerde yaptırdığımız testlerin sonuçları, daha sonra kullanılmak için saklanmıyordu. Artık bir hastanede yaptırılan tahlilin sonuçlarını daha sonra gidilen doktorlar da görebiliyor. Bu sistem üzerine kurulu olan Gliimpse adlı uygulama da, hastanelerde bıraktığımız verilerin takibini sağlıyor. Apple tarafından satın alınan bu girişim, artık kullanıcıların verilerini Apple cihazlarındaki HealthKit uygulamasına gönderecek. Böylece bu uygulama sağlık konusunda aldığımız kararlarda çok daha etkili olacak.

6- Evlere sağlık servisi

Pager ve Heal gibi, ihtiyaç durumunda eve doktor yollayan girişimler şimdiden milyonlarca dolar yatırım aldı. Bu tarz uygulamaların yaygınlaşmasıyla eve taksi çağırır gibi doktor çağırmak mümkün olacak. Buna benzer olarak evlere ilaç servisi yapan şirketler de ortaya çıkacak. ZipDrug bunlardan birisi.

7- Kanser tedavisi için büyük adımlar

Bazı hastalıkların tedavisinin geliştirilmesi için sadece teknolojinin değil, uygun hukuki temellerin de hazırlanması gerekiyor. Bu alanda ciddi adımlar atan ABD yönetimi Beyaz Saray Kanser Çalışması girişimiyle kanser tedavisinin geliştirilmesinde aktif olarak rol alıyor. Yeni politikalar, geliştirilen ilaçlar için onay süreçlerini hızlandırıyor, patent korumasını artırıyor ve veri paylaşımına imkan sağlıyor. Bu adımların kanser tedavisinde önemli gelişmeler sağlaması bekleniyor.

8- Genel durum raporları

İnternete bağlı tahlil cihazları sayesinde, evde yaptığınız tahlillerin sonucuna göre oluşturulacak geniş çaplı raporlar, o anki sağlık durumunuzun yanı sıra metabolizmanızın genel özellikleri ve hastalıklara yatkınlık gibi durumları da belirlemeye yardımcı olacak.

1- Ev ağına bağlı sağlık hizmetleri: Amazon Echo, Google Home gibi cihazların sağlık amaçlı kullanılması

2- Akıllı ilk yardım sistemleri: İlk yardım setlerinin geliştirilmesi, uzaktan yardımla ilk yardımın sağlanması

3- Sağlık botları geliyor: Chat botları ile ilaç zamanlarının hatırlatılması, psikolojik destek verilmesi

4- Sanal gerçeklik ameliyathaneye giriyor: Ameliyathanede doktorların, okulda tıp öğrencilerinin sanal gerçeklik gözlüklerinden yararlanması

5- Verilerimiz sağlığımıza yön verecek: Akıllı cihazlarla toplanan vücut verilerimizin sağlık durumumuz hakkında fikir sahibi olmak için kullanılması

6- Evlere sağlık servisi: Eve doktor ya da ilaç servisi yapan şirketlerin ortaya çıkması

7- Kanser tedavisi için büyük adımlar: Devletlerin çabasıyla kanser tedavisi alanında önemli adımlar atılması

8- Genel durum raporları: Pek çok kişiden toplanan verilerin geniş çaplı raporlar oluşturmak için kullanılması

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği