Paylaşım ekonomisinin yeni hamlesi ‘bilgi alışverişi’ üzerine olacak

İnternet üzerinden aradığımız bilgilere ulaşmaya alışkınız ancak bu bilgileri bize anlatacak insanlara ulaşmak çok daha iyi olabilirdi.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Dünyada çok fazla bilgi var ve tek başımıza her şeyi bilmemiz mümkün değil. Bu bilgilere internet üzerinden erişebiliyoruz ancak bazen terimlere aşina olmadığımız ya da o konuda hiç altyapımız olmadığı için internetteki detaylı bilgiler de bize yardımcı olamıyor. Hatta bazen nereye bakmamız gerektiğini bilmediğimiz için kolayca ulaşılabilecek bilgilere erişemiyoruz. Elde ettiğimiz bilgileri nasıl kullanacağımızı öğrenmek de ayrı bir problem. Neticede, asıl ihtiyacımız olan saf bilgi değil, bu bilgiyi bizim işimize yarayacak şekilde sunabilecek birileri; bir uzman.

Zaman harcamak en büyük fedakarlık

İnternet aslında uzmanlara ulaşmamızı da kolaylaştırıyor. Herhangi bir konu hakkında dünyanın en bilgili insanlarına ulaşmak için yapılması gereken şey küçük bir Google aramasıyla o insanın adına ulaşmak. Daha sonra sosyal medya, e-posta ya da telefon ile bu kişiye ulaşmak mümkün olabilir. Elektrikli araçlarla ilgili bir sorunuz varsa Elon Musk’a tweet atmak çok kolay. Ama Elon Musk gibi Twitter’ı çok sık kullanan biri bile kendisine gelen her soruyu yanıtlayamıyor. Çünkü bu iş bir mesai gerektiriyor.

Zaman sahip olduğumuz en değerli kaynak. Bu kaynağı, uzman olduğumuz konularda başkalarına yardım etmek için kullanmak çok hoş bir davranış. Ama bu iş için mesai harcamamız gerekiyorsa bunun için ödeme almamız da gayet normal. İnternetin gücü sayesinde kimin hangi konuda uzman olduğunu listelediğimiz ve gerektiğinde bu kişilerin değerli vakti için ödeme yapabildiğimiz bir sistem kurmak mümkün. İş başına ödeme alınan meslekler çoğaldıkça, internet üzerinden bilgi verme seanslarının da gelecekte bir meslek haline gelmesi kaçınılmaz.

Herkes hem öğrenici hem öğretici olabilir

Bu sistemin en ilgi çekici yanı, herkesin hem bilgi veren hem de bilgi alan kişi olarak dahil olabilmesi. Başarılı bir giyim mağazası zinciriniz olduğunu düşünün. Yeni girişimciler size ulaşıp kendi işlerini büyütmek için neler yapmaları gerektiğini danışabilirler. Siz de aynı şekilde, bir malzeme mühendisine ulaşıp, yeni ürünlerinizde kullanabileceğiniz dayanıklı ve ucuz malzemeler hakkında bilgi alabilirsiniz.

Tabii ki bu bilgi paylaşımları sırasında meslek sırlarınızın rakiplerinizin eline geçmesini istemezsiniz. Bunun için, paylaşılacak bilgilere bazı sınırlamalar getirilebilir. Sizinle aynı sektörde çalışanlardan bilgi talebi almayı tamamen reddedebilirsiniz ya da görüşme gerçekleşse bile bazı bilgileri paylaşmamayı tercih edebilirsiniz. Ayrıca görüşmelerde kişisel bilgilerin paylaşılması, güvenlik amacıyla tamamen yasaklanabilir.

Ödemeler para ya da kredi yöntemiyle gerçekleşebilir

Bilgi aktarımının ardından para ile ödeme yapmaya gerek yok. Kurulacak sistemin kendi içinde kredileri olabilir. Bir kullanıcı bir diğerine yardım ettiğinde kredi kazanabilir. Bu kredileri de başkasından yardım almak için harcayabilir.

Böyle bir sistem sayesinde, Google’da arama yapar gibi gerçek uzmanlarla görüşüp fikir alışverişinde bulunabiliriz. Profesyonel deneyime ve eğitime dayanan bilgilere kolayca erişerek üretkenliğimizi artırabilir ve yeni şeyler öğrenmek için kendimize daha fazla vakit ayırabiliriz. Neticede bu sistem bir insan bilgi ağı kurmamızı sağlayarak birbirimize talep üzerine yardımcı olma ve birbirimizi geliştirme imkanı sunabilir.

Kaynak: Quartz

İnternet üzerinden aradığımız bilgilere ulaşmaya alışkınız ancak bu bilgileri bize anlatacak insanlara ulaşmak çok daha iyi olabilirdi. Hakkında çok fazla bilgi sahibi olmadığımız bir konuda, bir uzmanın yardımına ihtiyaç duyduğumuzda gidebileceğimiz bir platform, gelecekte bilgi paylaşımının çok daha kolay ve akıcı olmasını sağlayabilir. Bu platformda herkes hem bildiklerini paylaşıp hem de diğer konular hakkında bilgi edinebilir. Platform bir para kazanma aracı olarak kullanılabilir ya da sadece bu platformda geçerli krediler bilgi paylaşımı sırasında ödeme aracı olarak kullanılabilir. Böylece tüm insanların dahil olduğu bir insan bilgi ağı oluşturabilir ve üretkenliğimizi artırarak yeni şeyler öğrenmek için daha fazla boş zamana sahip olabiliriz.

7 Yorum

  • Semih kardeşimin bilgi alışverişi yazısı süper. Alwin ve Heidi tofler üslubu kullanmış. Bence bu kadar deneyime sahipken kollarını sıvamanın vakti geçiyor. Jack Ma olması sürpriz olmaz. Banada e postamdan erişim sağlayabilir. Canla başla enformasyon konusunda yardımcı olabilirim. Üretime geçsin birdefa kazanç ondan sonra. Kendi dümene geçmedikçe kayıp dahiler arşivine düşer. İyi günler. İsmail Gültekin

  • Bilgi ulaşımı sektör olacaksa aktör de bilim uzmanı profesyonel insanlar olacaktır. Einstein göreliliği formüllerle anlatır geçer. Bilen bilir, bilmeyenler binlerce. Bilim uzmanı teoriyi halka en anlaşılır formatlarda sunar. İşte gelecek bilim uzmanı insanlarıdır derken onları teşvik etmek ve heveslendirmek hem maddi hem manevi boyutlarda zorunluluktur. İyi günler. İsmail Gültekin

  • Semih kardeşim emeğine sağlık. İyi bir konuya değinmişsiniz. Sağolun. İyi günler. İsmail Gültekin

  • Yorumlar ve görüşler hemen yayınlanmıyorsa nerede, ne zaman, nasıl ve kimin okuması için yayınlanıyor. İyi akşamlar. İsmail

  • Bence bilim uzmanı insanlara erişim sağlamayı da Marc Zuckerberg o programa bir menü ekleyerek ya da yeni bir pinterest var ederek çözüm sağlayabilir. Bilim insanları ve özgür bilim insanları da minnet ve saygıyla anlarlar. Sevgiyle kalın. İyi akşamlar.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği