Otonom araçlara özel yüksek hızlı kamera

Nanyang Teknoloji Üniversitesi bilimcileri, otonom araçların en kötü koşullarda bile görüş elde etmesini sağlayacak ultra hızlı bir kamera geliştirdi.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Singapur Nanyang Teknoloji Üniversitesi (NTU) bilimcileri, otonom araçların ve drone’ların en kötü koşullarda bile görüş elde etmesini sağlayacak ultra hızlı bir kamera geliştirdi. Parlak ışık sebebiyle görüntü alamayan ya da karanlıkta detayları seçemeyen sıradan optik kameraların aksine, NTU’nun yeni akıllı kamerası nesnelerin en küçük hareketlerini bile gerçek zamanlı olarak algılayabiliyor.

Yeni kamera, nanosaniyelik aralıklarla kaydettiği görüntüler arasındaki ışık yoğunluğunun değişikliğini algılayabiliyor. Geleneksel videoya göre çok daha hızlı çalışan bu yöntem ayrıca verileri kat kat daha küçük boyutlarda depolayabiliyor. Üzerinde bulunan özel devre sayesinde, alınan görüntüleri anında analiz edebilen kamera, önemli nesneleri ve detayları da vurgulayabiliyor.

Celex adı verildi

Asistan Profesör Chen Shoushun tarafından geliştirilen kameraya Celex adı verildi ve şu anda son prototip aşamasında. Chen yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Yeni kameramız otonom araçlar için çok iyi bir güvenlik aracı olabilir. Optik kameralar gibi çok uzak noktaları görebilmenin yanı sıra, diğer kameralardaki analiz ve işleme süresi için gerekli gecikmeyi yaşamadan çalışabiliyor. Sürekli takip ve anında analiz özelliği sayesinde, mevcut optik ve lazer kameraları tamamlayıcı bir özelliği bulunuyor. Böylece, genellikle sadece birkaç saniye içinde gerçekleşen beklenmedik çarpışmaların engellenmesi sağlanabilir.”

Chen Shoushun, Celex’in prototipini geçtiğimiz ay ABD’de gerçekleşen Uluslararası Elektronik Görüntüleme Sempozyumunu’nda (EI 2017) tanıttı. Çoğu akademiden ve sektörde sözü geçen isimlerden oluşan katılımcılar, kamera ile ilgili olumlu yorumlarda bulundu.

Nasıl çalışıyor?

Normalde yüksek hızlı video kameraları saniyede 120 kare görüntü kaydediyor. Bu da çok kısa görüntülerin bile gigabayt boyutunda dosyalar oluşturmasına sebep oluyor. Dosya boyutu büyüdükçe analiz hızı da düşüyor. NTU’nun kamerası ise, görsel verinin anında işlenmesi için her bir pikseldeki ışık yoğunluğunu ölçüyor. Böylece ortaya çıkan veri çok daha düşük oluyor. Tüm alanı fotoğraf gibi kaydetmeyen kamera bu sayede verileri hızlı bir şekilde işleyebiliyor.

Kameranın sensörü ayrıca veri akışını anında analiz edebilen bir işlemci barındırıyor. Önde ve arka planda yer alan objeleri birbirinden ayırt edebilen işlemci, otonom araçlara beklenmedik engeller ya da diğer araçlara tepki verme konusunda daha fazla zaman sağlıyor. Acil durumlarda insanüstü reflekslerle hamle yapabilen otomatik pilotlar, insanların kurtulma ihtimalinin çok düşük olduğu kazaları, oluşmadan engelleyebiliyor.

Asistan Profesör Chen, kameranın bu yıl sonunda ticari kullanıma hazır olabileceğini ifade ediyor. Chen tarafından, kamerayı ticari olarak kullanmak üzere kurulan Hillhouse Tech adlı girişim, küresel elektronik üreticileri ile kameranın seri üretimi konusunda görüşmelere başladı bile.

Kaynak: Nanyang Teknoloji Üniversitesi

Singapur Nanyang Teknoloji Üniversitesi (NTU) bilimcileri, otonom araçların ve drone'ların en kötü koşullarda bile görüş elde etmesini sağlayacak ultra hızlı bir kamera geliştirdi. Parlak ışık sebebiyle görüntü alamayan ya da karanlıkta detayları seçemeyen sıradan optik kameraların aksine, NTU'nun yeni akıllı kamerası nesnelerin en küçük hareketlerini bile gerçek zamanlı olarak algılayabiliyor. Yeni kamera, nanosaniyelik aralıklarla kaydettiği görüntüler arasındaki ışık yoğunluğunun değişikliğini algılayabiliyor. Geleneksel videoya göre çok daha hızlı çalışan bu yöntem ayrıca verileri kat kat daha küçük boyutlarda depolayabiliyor. Üzerinde bulunan özel devre sayesinde, alınan görüntüleri anında analiz edebilen kamera, önemli nesneleri ve detayları da vurgulayabiliyor. Celex olarak adlandırılan kameranın yıl sonunda ticari kullanıma hazır olması bekleniyor.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği