Ortam ışığıyla şarj olabilen cihazlara doğru

Mürekkep püskürtmeli yazıcıyla üretilen küçük, ince ve esnek paneller, ortam ve güneş ışığından faydalanarak cihazlarımızı şarj etmemizi sağlayabilir.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Telefonunuzu sadece ortam ışığıyla şarj edebilmek ister miydiniz?  Mürekkep püskürtmeli yazıcıyla üretilen küçük, ince ve esnek paneller sayesinde böyle bir teknoloji yakın zamanda gerçeğe dönüşebilir.

Klasik güneş panellerinde güneş enerjisini toplamak için genellikle silikon kullanılır. Fakat Dracula Technologies‘den Sadok Ben Dkhil ve ekibi daha geniş dalga uzunluğu yakalayabilen bir iletken plastik geliştirdi. Ben Dkhil, “Geliştirdiğimiz malzeme ortam ışığından enerji elde edebiliyor. Bunu silikonla yapmak mümkün değil.” diyor.

Paneller birbirinin üzerine yerleştirilen beş katmandan oluşuyor. Dış katmanda yer alan iletken mürekkebin şarj etme işlemini gerçekleştirmesini sağlayan iki adet yarı iletken tabakanın arasına yerleştirilen fotoaktif bir katman var. Beş santimetre genişliğinde kare bir plastik panelin üretimi bir saat sürüyor. Ekibin üretmeyi planladığı en geniş paneller ise 30 santimetrekare olacak.

“Birkaç ay içinde telefon şarj etmek mümkün olabilir.”

Mürekkep püskürtmeli yazıcı kullanımı, ışık toplayan panellerin daha ucuza üretilmesini sağlıyor. Almanya’daki Karlsruhe Teknoloji Enstitüsü‘nde çalışan ve benzer sistemler geliştiren Alexander Colsmann, en ucuz üretim yönteminin bu olduğunu söylüyor. Ben Dkhil ve ekibinin ürettiği güneş panelleri her boyutta ve renkte (hatta şeffaf) üretilebildiği için çok farklı şekillerde kullanılabilir. Örneğin; güneş paneli akıllı telefonun içine yerleştirilerek kullanılabilir. Öte yandan, paneli ışığa düzenli olarak maruz kaldığı bir yüzeye yerleştirmek daha karlı olabilir. Güneş ışığına oranla yoğunluğu daha az olduğu için yapay ışıklardan enerji elde etmek şimdilik zor olabilir. Çalışmalarını hızla sürdüren ekip, “Birkaç ay içinde bir akıllı telefonu şarj edebilecek duruma geleceğiz.” diyor.

Küçük ev aletleri de şarj edilebilir

Bu esnada ekip, ışıklandırılmış tabela veya logolarda kullanılabilecek ince ve esnek ışıklar üretmeye çalışıyor. Ayrıca, geliştirdikleri sistemi binalardaki ısıyı ve nemi ölçen sensörleri çalıştırmak için kullanmayı planlıyorlar. Zira bu sensörler oldukça az enerji harcıyor. Zürih Federal Teknoloji Enstitüsü’nde çalışan Yuhang Liu geliştirilen teknolojiden etkilendiğini belirterek, “Bu plastik paneller lamba veya oda spreyi gibi küçük ev aletlerini şarj etmek üzere perdelere de yerleştirilebilir.” diyor. Sadok Ben Dkhil ve ekibinin projesi geçtiğimiz ay Paris’te gerçekleştirilen Hello Tomorrow Zirvesi‘nde birinci olan girişimlerden biriydi.

Kaynak: New Scientist

Telefonunuzu sadece ortam ışığıyla şarj edebilmek ister miydiniz? Mürekkep püskürtmeli yazıcıyla üretilen küçük, ince ve esnek paneller sayesinde böyle bir teknoloji yakın zamanda gerçeğe dönüşebilir. Klasik güneş panellerinde güneş enerjisini toplamak için genellikle silikon kullanılır. Fakat Dracula Technologies'den Sadok Ben Dkhil ve ekibi daha geniş dalga uzunluğu yakalayabilen bir iletken plastik geliştirdi. Ben Dkhil, "Geliştirdiğimiz malzeme ortam ışığından enerji elde edebiliyor. Bunu silikonla yapmak mümkün değil." diyor. Güneş ışığına oranla yoğunluğu daha az olduğu için yapay ışıklardan enerji elde etmek şimdilik zor olabilir. Çalışmalarını hızla sürdüren ekip, "Birkaç ay içinde bir akıllı telefonu şarj edebilecek duruma geleceğiz." diyor. Bu esnada ekip, ışıklandırılmış tabela veya logolarda kullanılabilecek ince ve esnek ışıklar üretmeye çalışıyor. Ayrıca, geliştirdikleri sistemi binalardaki ısıyı ve nemi ölçen sensörleri çalıştırmak için kullanmayı planlıyorlar. Zira bu sensörler oldukça az enerji harcıyor. Sadok Ben Dkhil ve ekibinin projesi geçtiğimiz ay Paris'te gerçekleştirilen Hello Tomorrow Zirvesi'nde birinci olan girişimlerden biriydi.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği