Enerji üreten akıllı pencereler

Maryland Üniversitesi araştırmacıları, bir yandan enerji üretirken bir yandan da odaya giren ışığı kontrol edebilen akıllı pencereler geliştirdi.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Maryland Üniversitesi, Elektronik Araştırmaları ve Uygulamalı Fizik Enstitüsü araştırmacıları, bir yandan enerji üretirken bir yandan da odaya giren ışığı kontrol edebilen akıllı pencereler geliştirdi. Güneş enerjili akıllı pencereler hem kendilerini şarj ediyor hem de evdeki diğer cihazlarda kullanılmak üzere enerji depoluyor.

Mikro likit kristal damlacıkları ile doldurulmuş çoğuz anayapı (polimer matris) ve güneş enerjisi panellerinde kullanılan amorf silikonlardan faydalanan teknoloji daha sonra bu malzemelerin camlar arasında sıkıştırılması ile üretiliyor.

Kapatıldığı zaman likit kristaller ışığı yaydığı için cam ışığı geçirmiyor. Bu sırada silikon güneş enerjisini içine çekerek daha sonra kullanılmak üzere depoluyor. Açıldığında ise likit kristaller ışığın geçmesine izin veriyor.

Mahremiyet kontrolü ve enerji etkinliği

Bu pencereleri özel kılan ise, açıldığı sırada bile camın bazı açılardan bakıldığında şeffaf olmaması. Yani odaya ışık girerken bile hala bir miktar ışık cam tarafından emiliyor ve enerji üretimi devam ediyor. Enerji üretmek için gün ışığından tamamen mahrum olmaya gerek kalmıyor.

Kullanıcının açık ya da kapalı hale getirebilmesi, hem ısı kontrolü hem de mahremiyet için kullanılabiliyor. Böylece perde kullanmaya gerek kalmıyor. Mevcut diğer güneş enerjili akıllı pencereler ise ışığın ne zaman engellenerek enerji üretimi için kullanılacağına kendileri karar veriyor.

Bunun dışında, enerjiyi etkili kullanmayı sağlayan bu mekanizma diğer optoelektronik cihazlar için de bir devrim anlamına gelebilir. Camın şeffaflığını kontrol edebilmek pek çok optoelektronik cihaz için önemli ancak bu çok yönlü kullanım genellikle istenmeyen optik emilim ve güç kaybını da beraberinde getiriyor.

Yeni güneş enerjili akıllı pencereler çalışmak için sadece 13 nanometrelik amorf silikona ihtiyaç duyuyor. NASA’nın maddi destekte bulunduğu çalışma ACS Photonics’te yayınlandı.

Kaynak: Futurism

Maryland Üniversitesi araştırmacıları tarafından geliştirilen güneş enerjili akıllı pencereler, elektrik üreterek depolayabiliyor. Böylece evdeki diğer cihazlar da bu pencerelerden üretilen elektriği kullanabiliyor. Pencerelerin bir başka özelliği de odaya ışık girerken de elektrik üretebilmeleri. Pencerenin tam kapasitede çalışması için içeri ışık geçirmemesi ve gelen tüm güneş ışığını emmesi gerekiyor. Ancak açık konuma getirildiklerinde bile pencereler daha az da olsa enerji üretmeye devam ediyor. Açma kapama düğmesi ile dilendiği zaman şeffaf ya da opak hale getirilebilen camlar sayesinde perde kullanmaya da gerek kalmıyor.

2 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği