Nükleer füzyon 15 yıl içerisinde hayatımızda olabilir

MIT ve özel bir şirket çalışanlarından oluşan ekip, yeni nesil süper iletkenleri kullanarak net enerji üretecek ilk nükleer füzyon reaktörünü 15 yıl içerisinde hayata geçirmeyi planlıyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Nükleer füzyon çalışmalarında bir yenilik daha gerçekleşiyor. ABD’li yeni bir ekip nükleer füzyon enerjisi ile üretilmiş elektriği 15 yıl gibi bir sürede elektrik iletim şebekemize verebilecek çalışır bir tesis kurmayı öngörüyor. MIT bilim insanları ve ‘Commonwealth Fusion Systems’ adlı özel şirket çalışanlarından oluşan ekip, yeni nesil yüksek sıcaklıkta çalışan süper iletkenleri kullanarak çalışması için gereken enerjiden daha fazlasını üretebilecek ilk füzyon reaktörünü üretmeye çalışıyor.

Commonwealth Fusion Systems CEO’su olan Bob Mumgaar, “çalışmaları için İtalyan enerji şirketi Eni’den 50 milyon dolarlık bir yatırım aldıklarını ve amaçlarının çalışan bir elektrik santralini 15 yıl içinde hayata geçirerek, iklim değişikliği ile mücadelede karbon emisyonu sıfır olan bu santralle tam zamanında etkin olmak olduğunu” aktardı.

Füzyon basitçe hafif elementlerin ağır elementleri oluşturmak üzere reaksiyona girmesi şeklinde özetlenebilir. Eğer hafif hidrojen atomlarını yeterince kuvvetli şekilde bir araya getirirsek, atomlar kaynaşarak helyum atomuna dönüşürler. Bu sırada çok büyük bir enerji ortaya çıkar. Fakat bu reaksiyonun net enerji vermesi için milyonlarca derece sıcaklıkta gerçekleşmesi gerekir. Bu sıcaklığa herhangi bir katı madde dayanamayacağı için reaksiyon sıcak plazmanın, atom altı parçacıklardan oluşan gaz formundaki karışım, donut şeklideki bir hazne içerisinde çok güçlü manyetik alan içerisinde tutulmasıyla sağlanır.

Proje ekibi şu anda 30 yıl olarak öngörülen çalışır bir santral hedefini, ellerindeki yeni süper iletken malzeme ile üretecekleri çok güçlü mıknatıslarla 15 yıla düşürebileceklerine inanıyorlar.

Yeni üretilen süper iletken malzeme (İtriyum-baryum-bakır oksit (YBCO) ile kaplanmış çelik malzeme) bilim insanlarının daha küçük ve güçlü mıknatıslar üretmesine izin verdiğinden bu mıknatısları çalıştırmak  için gereken enerjiyi oldukça düşürecek.

SPARC reaktörünün bir görseli (Fotoğraf: Ken Filar, MIT PSFC)

Bu işlemi yapmak için tasarlanan deneysel SPARC reaktörünün hacmi, yine halen üzerinde çalışılan Uluslararası Termonükler Deneysel Reaktör hacminden yaklaşık 65 kat daha küçük olacak. Ayrıca tasarlanan reaktör yaklaşık 100 MW ısıl gücünün yarısı kadar çalışma gücü kullanacağı için net enerji üreten ilk füzyon reaktörü hayata geçmiş olacak (tabii her şey planlandığı gibi gelişirse).

Kaynak: The guardian 

MIT bilim insanları ve Commonwealth Fusion Systems adlı özel şirket çalışanlarından oluşan bir  ekip, yeni nesil yüksek sıcaklıkta çalışan süper iletkenleri kullanarak çalışması için gereken enerjiden daha fazlasını üretebilecek ilk nükleer füzyon reaktörünü üretmeye çalışıyor. Proje ekibi şu anda 30 yıl olarak öngörülen çalışır bir santral hedefini, ellerindeki yeni süper iletken malzeme ile nükleer füzyon reaktörünün ana bileşeni olan çok güçlü mıknatısları üreterek 15 yıla kadar düşürebileceğine inanıyor.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği