MIT, füzyon enerjisinin ticarileştirilmesine geniş kaynaklar ayırıyor

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü ile iki enerji şirketinin iş birliği, pratik füzyon enerjisi için disiplinler arası araştırmaları teşvik ediyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) ile iki enerji şirketinin gerçekleştirdiği iş birliği, pratik füzyon enerjisinin gelişimi için disiplinler arası araştırmaları teşvik ediyor.

Makine Mühendisi Caroline Sorensen, MIT’den bir blog yazarına yaptığı açıklamada, ‘sıvı daldırma örtüsü’ üzerinde çalıştığını söyledi. Erimiş tuzdan oluşturulan bu örtü, reaktörün geri kalanının hasar almasını önlemek için füzyon tepkimelerini ısıya dönüştürüyor. Sorensen “Bu örtü üzerine çalışıyorum çünkü bence burası, lastiğin yola değdiği nokta. Füzyon santrallerini işlevsel ve ekonomik hale getirmek istiyorsak bu tarz teknolojileri çözmeliyiz.” diyor.

Enerji şirketlerinin desteği

MIT’nin Plazma Bilimi ve Füzyon Merkezi de yeni nesil füzyon deneyleri ve yüksek ısılı süper iletkenler alanındaki gelişmelere dayalı enerji santrallerine imkan sağlayacak hızlı ve aşamalı araştırmaların gerçekleştirilmesi için Commonwealth Fusion Systems adlı bir şirketle iş birliği halinde çalışıyor. Çalışmalar kısmen İtalyan enerji şirketi Eni tarafından fonlanıyor. Eni çalışmalar için 50 milyon Dolar fon sağladı.

Projedeki çoğu araştırmacı, nükleer mühendisler ve plazma fizikçilerinden oluşuyor. Ancak proje yönetimi, Sorensen gibi, diğer disiplinlerde uzman olan kişileri de projeye dahil etmek istiyor. Sorensen “Teknik bakış açısından bakıldığında yapılabilecek birçok güzel şey var. Ayrıca bu çalışmanın dünya üzerinde çok büyük bir etki yaratma imkanı da bulunuyor. Ben de MIT’ye tam olarak böyle projelerde yer almayı umarak geldim.” diyor.

Kaynak: Futurism

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) ile iki enerji şirketinin gerçekleştirdiği iş birliği, pratik füzyon enerjisinin gelişimi için disiplinler arası araştırmaları teşvik ediyor. MIT'nin Plazma Bilimi ve Füzyon Merkezi yeni nesil füzyon deneyleri ve yüksek ısılı süper iletkenler alanındaki gelişmelere dayalı enerji santrallerine imkan sağlayacak hızlı ve aşamalı araştırmaların gerçekleştirilmesi için Commonwealth Fusion Systems adlı bir şirketle iş birliği halinde çalışıyor. Çalışmalar kısmen İtalyan enerji şirketi Eni tarafından fonlanıyor. Eni çalışmalar için 50 milyon Dolar fon sağladı.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği