Norveç’te palmiye yağından üretilen biyoyakıtlar yasaklandı

Norveç hükümeti, meclisin Aralık 2018’de oybirliğiyle geçirdiği palm yağı yasağını, 2020 başlarında resmen uygulamaya geçecek.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Gıdadan makyaj endüstrisine kadar hemen hemen her yerde kullanılan ve palm yağı olarak bilinen palmiye yağı, üretim esnasında tropikal ekosistemlerin ve arazilerin bozulmasına sebep oluyor ve palmiye ağaçlarının kesilmesine ve havaya salınan karbon miktarının artmasına sebep olduğu için iklim değişikliğine katkıda bulunuyor. Norveç, tüm bu sebepler yüzünden, iklim değişikliği ve ormansızlaşma ile mücadele programı kapsamında hazırlanan son yasa teklifiyle palm yağından üretilen biyoyakıtın yasaklıyor.

2016 yılında ormansızlaşma ile mücadele için buna yol açan ürünlerin kullanımını yasaklayan ülke, bu uğurda dünya çapında da birçok girişimde bulunmuştu. Ormansızlaştırmaya neden olan herhangi bir ürünü kullanmama yasası, parlamentonun Enerji ve Çevre Komitesi tarafından Doğa Çeşitliliği Eylem Planı’nın bir parçası olarak önerilmişti.

Avrupa’da kullanılan palm yağının yüzde 12’si Malezya’dan

Palm yağı üretimi ormansızlaşmaya en fazla sebep olan üretimlerden biri olduğu için bu yağa karşı eylem almak zor olabiliyor. Endonezya, Malezya, Paraguay, Brezilya, Arjantin, Bolivya ve Papua Yeni Gine gibi ülkeler, palm yağı üretimi için ormanlarında en çok ağaç kesilen ülkeler. Bu durum, bu ülkelerin karbon emisyonlarını da artırıyor. Dünyada üretilen palm yağının yüzde 80’ni bu ülkelerde üretiliyor. AB ülkeleri ve Avrupa Ücretsiz Ticaret Derneği’ne bağlı ülkeler de, kullandıkları palm yağının yüzde 12’sinden fazlasını Malezya’dan ithal ediyor. İthal edilen yağın önemli bir bölümü biyoyakıt yapmak için kullanılıyor.

Kaynak: Clean Tech Express

Palm yağı olarak bilinen palmiye yağı, üretim esnasında tropikal ekosistemlerin ve arazilerin bozulmasına sebep oluyor ve palmiye ağaçlarının kesilmesine ve havaya salınan karbon miktarının artmasına sebep olduğu için iklim değişikliğine katkıda bulunuyor. Norveç, tüm bu sebepler yüzünden, iklim değişikliği ve ormansızlaşma ile mücadele programı kapsamında hazırlanan son yasa teklifiyle palm yağından üretilen biyoyakıtın yasaklıyor. Endonezya, Malezya, Paraguay, Brezilya, Arjantin, Bolivya ve Papua Yeni Gine gibi ülkeler, palm yağı üretimi için ormanlarında en çok ağaç kesilen ülkeler. Bu durum, bu ülkelerin karbon emisyonlarını da artırıyor. Dünyada üretilen palm yağının yüzde 80’ni bu ülkelerde üretiliyor. İthal edilen yağın önemli bir bölümü biyoyakıt yapmak için kullanılıyor.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği