Norveç fosil yakıtla ısınmayı da yasaklıyor

Norveç, binaların fosil yakıtla ısınmasını yasaklayan ilk ülke oldu. Yasak konut, iş yeri ve kamu tesisleri de dahil olmak üzere bütün binaları kapsıyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Norveç, binaların fosil yakıtla ısınmasını yasaklayan ilk ülke oldu. [/inlinetweet] Yasak konut, iş yeri ve kamuya ait tesisler de dahil olmak üzere bütün binaları kapsıyor. Son istatistikler, Norveç’te 80 bini konut olmak üzere 100 bin yapının fosil yakıtla ısındığını gösteriyor. Yasağın 2020’de yürürlüğe girmesinden önce ekipmanların değiştirilmesi için iki yıldan bir fazla zaman söz konusu.

Yetkililer umutlu

Hükumet yetkilileri kararın ardından karbondioksit salınımının yılda 340 bin ton azaltacağını umuyor. (2015 yılındaki 53,9 milyon ton emisyonla karşılaştırıldığında oldukça iyi olacağı söylenebilir). Çevre Bakanı Vidar Helgesen şunları söyledi:

Isınmak için fosil yakıt kullananlar 2020 yılına kadar başka seçenekler bulmalı. Petrol bazlı ürünlere önerilen alternatifler arasında ısı pompaları, hidroelektrik santraliyle üretilen elektrik ve hatta odun parçalarını yakan özel ocaklar var. İlave tedbirler doğalgazın kullanılmasına ilişkin sınırlamaları da içerebilir.

Odun, 1950’li yıllara kadar ülkede en çok tercih edilen ısınma yakıtıydı. 1970’lerde ısınmak için kalorifer yakıtı ve elektrik kullanıldı. Şimdi ise Paris İklim Anlaşması sebebiyle 2030’a kadar ülkedeki emisyonlarda ciddi bir azalma gerçekleşmesi planlanıyor.* İsveç’te ciddi kısıtlamalar yapılırken Norveç’in emisyonları geçtiğimiz yıl 1990’lardaki seviyenin yüzde 3,3 üstündeydi

*Bu hesaplar, yapıların enerji tüketiminin ve karbondioksit emisyonlarının yaklaşık yüzde 40’ıyla hesaplanıyor.

Kaynak: Digital Journal

Norveç, binaların fosil yakıtla ısınmasını yasaklayan ilk ülke oldu. Yasak konut, iş yeri ve kamuya ait tesisler de dahil olmak üzere bütün binaları kapsıyor. Hükumet yetkilileri kararın ardından karbondioksit salınımının yılda 340 bin ton azaltacağını umuyor.

2 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği