NASA Dünya benzeri 10 yeni gezegen keşfetti

NASA'dan yapılan açıklamaya göre astronomlar Güneş sistemimiz dışında, 10 tanesi Dünya'ya benzeyen, 219 adet yeni gezegen keşfetti.

Haber Özeti

Tam Sürüm

NASA’dan yapılan açıklamaya göre astronomlar Güneş sistemimiz dışında 219 adet yeni gezegen keşfetti. Bu gezegenlerden 10 adedinin Dünya ile benzer boyut ve sıcaklığa sahip olduğu ve üzerinde yaşam barındırma ihtimalinin bulunduğu ifade edildi.

Bilimciler bu gezegenleri, Kepler Uzay Teleskobu’nun Cygnus takım yıldızını inceleyerek topladığı 200 bin örnek yıldız verisi arasından buldu. Dünya benzeri 10 gezegen, eğer su barındırıyorsa, bu suyu yüzeyinde birikmiş halde tutabilmek için uygun boyut ve sıcaklığa sahip. Bilimciler sıvı halinde su bulunmasının yaşamın en önemli bileşenlerinden biri olduğunu düşünüyor.

Kepler programı bilimcisi Mario Perez “Önemli bir soru: ‘Acaba yalnız mıyız?’ Belki de bugün Kepler bize dolaylı yoldan yalnız olmadığımızı söylemeye çalışıyor.” dedi.

Dünya benzeri gezegenler sanıldığından daha yaygın

2009’da başlatılan Kepler görevi ile bilimcilerin amaçladığı şey Dünya benzeri gezegenlerin ne kadar yaygın olduğunu bulmaktı. Elde edilen Kepler verileri ile bilimciler bu soruya yanıt arıyor. Dünya benzeri gezegenlerin bulunması, Dünya dışında yaşam ihtimalini belirlemek için önemli bir adım.

Dört yıllık görev süresi boyunca Kepler 2 bin 335 adet doğrulanmış gezegen keşfetti. Ayrıca bin 699 adet gök cisminin de muhtemelen gezegen olduğu düşünülüyor. Toplam 4 bin 34 gezegenden yaklaşık 50 tanesi Dünya ile benzer boyut ve ısıya sahip. Sadece Samanyolu galaksisini incelemek için 400 adet Kepler teleskobuna ihtiyaç duyulduğu göz önünde bulundurulursa, oldukça fazla sayıda gezegenin yaşam için uygun şartlara sahip olduğunu tahmin etmek mümkün.

Ayrıca Kepler’in kullandığı yöntemle keşfedilebilen gezegenler, kendi yıldızlarının önünden geçerek o yıldızın Dünya’ya gelen ışığını çok küçük oranda azaltan gezegenler (Ay’ın Güneş’in önünden geçip, Güneş tutulması oluşturması gibi). Bu yöntemle, eksenleri Dünya’ya göre biraz olsun yatık olan gezegenleri keşfedebilmek mümkün değil. Yani varlığından haberdar olmadığımız gezegen sayısı, keşfettiklerimizden çok daha fazla olabilir.

Süper Dünyalar ve mini Neptünler

Diğer teleskop çalışmaları ile birlikte bugüne dek gezegen olduğu doğrulanan yaklaşık 3 bin 500 gök cismi bulunuyor. Kepler’in verileri ayrıca bir gezegenin Dünya gibi katı bir yüzeye mi sahip olduğunu, yoksa Neptün gibi gazdan mı oluştuğunu anlamak için yeni veriler sunuyor. Buna göre Dünya’dan 1,75 kat daha büyük olan veya bundan biraz daha küçük olan gezegenlerin kayalık bir yüzeye sahip olma ihtimali yüksek. Öte yandan, Dünya’dan 2 ila 3,5 kat daha büyük olan gezegenler genellikle gaz bulutundan oluşuyor.

Kepler verilerini inceleyen Benjamin Fulton adlı astronom “Bizim tek bir tür sandığımız şey aslında iki farklı türmüş gibi duruyor.” diyor. Bilimciler bu gezegenlere ‘süper Dünya’ ve ‘mini Neptün’ adını veriyor. Bu tarz gezegenler galaksimizde oldukça yoğun gibi görünse de bizim Güneş sistemimizde yer almaması ise ilginç bir bulgu. Yine de Pluto’nun ötesinde, Güneş sistemimizin dokuzuncu gezegenini arama çalışmaları halen devam ediyor.

Kaynak: The Guardian, Business Insider

 

NASA'dan yapılan açıklamaya göre astronomlar Güneş sistemimiz dışında 219 adet yeni gezegen keşfetti. Bu gezegenlerden 10 adedinin Dünya ile benzer boyut ve sıcaklığa sahip olduğu ve üzerinde yaşam barındırma ihtimalinin bulunduğu ifade edildi.

2 Yorum

  • Önümüzdeki yıllarda, daha gelişmiş teleskoplarla daha detaylı bilgilere ulaşacağız. Belki de gerçekten dünyanın tam benzeri gezegenler keşfedilebilir, böylece paralel evren/dünya teorisi de kendiliğinden çözülmüş olur:)

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği