Mary Meeker 2017 internet raporunu yayınladı

Trend analisti Mary Meeker’ın hazırladığı internet trendleri raporu, Kaliforniya’da düzenlenen Kod Konferansı’nda teknoloji dünyasına sunuldu.

Silikon Vadisi’nin her yıl en çok beklenen sunumu bu yıl da 355 slayt ve bir sürü veri ile birlikte gerçekleştirildi. Kleiner Perkins Caufield & Byers adlı yatırım şirketinin ortaklarından Mary Meeker’ın hazırladığı internet trendleri raporu, Kaliforniya’da düzenlenen Kod Konferansı’nda teknoloji dünyasına sunuldu. Sunumun slaytlarını aşağıdan inceleyebilirsiniz.

Sunumda öne çıkan bazı noktalar şu şekildeydi:

  • Küresel akıllı telefon satışı büyümesi yavaşlıyor. 2016’da akıllı telefon satışları bir önceki yıla göre yüzde 3 oranında arttı. 2015’te bu oran yüzde 10 civarındaydı. Meeker geçtiğimiz yıl da internet büyümesinin yavaşladığından bahsetmişti. Küresel pazarlar bu alanlarda doyum noktasına ulaşıyor gibi görünüyor.
  • Sesli komutlar çevrimiçi aramalarda yazı yazmanın yerini alıyor. Mobil cihazlardan yapılan sesli aramalar 2016’da yapılan toplam aramaların yüzde 20’sini  oluşturuyordu. Bu aramalarda yüzde 95 isabet oranına ulaşıldı.
  • Geçtiğimiz 10 yıl içinde, ABD’de Netflix’in ev eğlence alanındaki gelirleri 0’dan yüzde 30’a ulaşırken TV izleme oranları da her geçen gün azalmaya devam ediyor.
  • Elon Musk, Reid Hoffman ve Mark Zuckerberg’den alıntılar yapan Meeker, girişimcilerin genellikle oyunsever olduğuna dikkat çekti ve küresel etkileşimli oyunların artık ana akım haline geldiğini söyledi. 1995’te 100 milyon civarında olan oyunsever sayısı 2017’de 2,6 milyara ulaştı. Çin günümüzde etkileşimli oyunlarda en büyük pazar konumunda.
  • Çin, mobil hizmetler ve ödemeler konusundaki büyümesiyle de ilgi çekici bir pazar olmayı sürdürüyor. Ülkede, talep üzerine bisiklet kiralama gibi servisler hızla büyüyor.
  • İnternet büyümesi küresel olarak yavaşlarken Hindistan’da aynı durum söz konusu değil. Dünyanın en hızlı büyüyen geniş ekonomisi olan Hindistan’da internet kullanıcılarının sayısı da 2016’da yüzde 28 oranında arttı. Nüfusunun sadece yüzde 27’si internete bağlı olan ülkede büyümenin aynı hızda devam etmesi bekleniyor. Mobil internet kullanımı da maliyeti düşmesiyle birlikte hızlanıyor.
  • ABD’de 2016 yılında en değerli teknoloji şirketlerinin yüzde 60’ı ilk ya da ikinci jenerasyon ABD’liler tarafından kuruldu ve bu şirketler bugün 1,5 milyon kişi çalıştırıyor. Bu şirketlerin arasında teknoloji devleri Apple, Alphabet, Amazon ve Facebook da bulunuyor.
  • Sağlık: Giyilebilir cihazlar git gide daha fazla kabul görüyor. ABD’lilerin yüzde 25’i giyilebilir teknoloji ürünleri kullanıyor. Bu oran geçtiğimiz yıl yüzde 12’ydi. En büyük teknoloji şirketleri, dijital sağlık alanında kendilerine iyi bir yer oluşturuyor. 2016’da tüketicilerin yüzde 60’ı, sağlık verilerini Google gibi teknoloji şirketleriyle paylaşma konusunda gönüllüydü.
Kaynak: Recode


Yorumunuz: