Araştırmacılar, astronotların idrar ve dışkısının hatta soludukları havanın, nasıl üç boyutlu yazdırılan plastiklere ve besinlere dönüştürülebileceğini gösterdi. Bu tarz bir akıllı atık dönüştürme yöntemiyle, insanların Mars ve ötesine uzun yolculuklar yapmasını sağlamak mümkün olabilir.
Asıl olay Yarrowia adlı mantarda gizli. Yarrowia, nefesimizdeki karbondan ve idrarımızdaki nitrojenden beslenerek, vitamin takviyesinden polyestere kadar her şeyi üretebiliyor. Bu sayede uzay araçlarının üretimi oldukça kolay hale getirilebilir. Vakit ve ağırlıkla ilgili kısıtlamalardan dolayı ihtiyacımız olan her şeyi toplayıp Mars’a giden bir roketin içine koyamıyoruz. İşte bu yüzden Clemson Üniversitesi‘nden bir grup araştırmacının ürettiği geri dönüşüm sistemi Kızıl Gezegen’e düzenlenecek görevler için hayati önem taşıyabilir.
Karbon ve nitrojenden beslenen mantar şu anda sadece az miktarlarda polyester ve besin üretebiliyor fakat ekip üretimi artırmak için çalışıyor. Geliştirilen mantar türlerinden biri, omega-3 yağ asidi üretmek üzere düzenlendi. Böylece kalp, göz ve beyin sağlığına yardımcı olması amaçlandı. Diğer bir mantar türü ise, kıyafet üretiminde kullanılan polyester polimeri üretmek üzere geliştirildi. Bu malzemeler üç boyutlu yazıcıda kullanılabilecek.
Dünya için de kullanılabilir
Tüm bu faydaların yanı sıra bu mantarların, omega-3 üretebilme kabiliyeti sayesinde Dünya’daki balık üretimine ve insan beslenmesine de katkıda bulunması planlanıyor. Araştırmacılardan Mark A. Blenner, “Yarrowia mantarının genetik ve biyokimyasal yapısı açısından diğer mantarlardan oldukça farklı olduğunu fark ettik.” diyor. Yapılan deneyler, NASA’nın bu tarz biyolojik işlemlerin araştırılması ve uzun uzay yolculuklarında ihtiyaç duyacağımız atık dönüştürme sistemleri oluşturulması için 2015 yılında sağladığı hibeyle gerçekleştirildi. Uluslararası Uzay İstasyonu‘nda şu anda kullanılan birtakım geri dönüşüm sistemleri mevcut. Örneğin idrar ve ter, içme suyuna dönüştürülebiliyor. Blenner, “Projenin asıl amacı, astronotların ihtiyaç duydukları şeyi ihtiyaç duydukları anda üretebileceği bir sistem kurmak.” diyor. Araştırmanın bulguları Amerikan Kimya Derneği Ulusal Toplantısı ve Sergisi‘nde sunuldu.
Yorumunuz: