Laboratuvar yapımı canlı kas

Japon araştırmacılar, canlı kas dokularını robotik bir iskelet üzerinde yetiştirmeyi başardı. Böylece robot gerçekçi bir şekilde hareket edebiliyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Robot üretmek söz konusu olduğunda aslında sıfırdan başlamamıza gerek yok. Doğada en iyi malzemelerle en uygun tasarımları bulmak zaten mümkün. Japon araştırmacılar bu yaklaşımla, canlı kas dokularını robotik bir iskelet üzerinde yetiştirmeyi başardı. Böylece robot gerçekçi bir şekilde hareket edebiliyor.

Zıt yönlü kaslar kolay yıpranmıyor

Çalışma için Tokyo Üniversitesinden araştırmacılar miyoblast ya da kas üretici hücreler barındıran hidrojel tabakalarını iskelet üzerindeki destek noktalarına yerleştirdi. Böylece kaslar lif şeklinde büyümeye başladı. Kasların kasılabilmesi için elektrotlar yerleştiren araştırmacılar, parmak benzeri robotu elektrikle hareket ettirmeyi başardı. Eski çalışmalarda yapay kaslar uzun süre geçmeden yıpranmaya ve küçülmeye başlıyordu. Bu araştırmada ise kaslar doğal zıtlık düzeninde yerleştirildi. Böylece, tıpkı vücutta olduğu gibi, bir kas kasılırken diğeri gevşiyordu. Bu da iki kasın farklı şekilde çalışarak aynı görevi gerçekleştirmeye yardımcı olmasını sağlıyor. Her iki kas birbiri üzerine zıt güçler uyguladığı için kasların kısa sürede büzülmesi ya da yıpranması da engellenmiş oluyor.

Bu tasarımı denemek için araştırmacılar elektrikle tetiklendiğinde 90 derece bükülebilen parmak benzeri bir robot üretti. Robotlardan biri tek başına çember şeklinde bir nesneyi taşıyabiliyor. İki robot bir araya geldiğinde ise kare şeklinde bir çerçeveyi hareket ettirebiliyor. Zıt güçlere dayalı tasarım sayesinde kaslar bir haftaya kadar bozulmadan kullanılabiliyor.

“Daha karmaşık yapılar mümkün”

Araştırmacılardan Yuya Morimoto “Bulgularımız kasların zıt şekilde düzenlenmesiyle bu robotların insan parmağını taklit edebileceğini gösteriyor. Daha fazla kası tek bir cihaza yerleştirebilirsek, elleri, kolları ve diğer vücut bölgelerini çalıştıran karmaşık kas ilişkilerini de taklit edebiliriz.” diyor.

Kaynak: New Atlas

Japon araştırmacılar, canlı kas dokularını robotik bir iskelet üzerinde yetiştirmeyi başardı. Böylece robot gerçekçi bir şekilde hareket edebiliyor. Kasların kasılabilmesi için elektrotlar yerleştiren araştırmacılar, parmak benzeri robotu elektrikle hareket ettirmeyi başardı. Eski çalışmalarda yapay kaslar uzun süre geçmeden yıpranmaya ve küçülmeye başlıyordu. Bu araştırmada ise kaslar doğal zıtlık düzeninde yerleştirildi. Böylece, tıpkı vücutta olduğu gibi, bir kas kasılırken diğeri gevşiyordu. Her iki kas birbiri üzerine zıt güçler uyguladığı için kasların kısa sürede büzülmesi ya da yıpranması da engellenmiş oluyor.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği