Küresel enerji dönüşümüne en iyi hazırlanan ülkeler

Dünya Ekonomik Forumu 114 ülkeyi enerji sistemlerinin yetkinliği ve enerji dönüşüm kabiliyetlerine göre sıraladı.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Enerji modern dünyanın zenginliğinin kalbinde yer alan en önemli unsur. Yeterli enerjimiz olmadan şu an hayalini kurduğumuz daha temiz, verimli bir dünya ve bunları sağlaması için geliştirdiğimiz tüm teknolojik yenilikler –  elektrikli araçlar, yapay zekayı eğitecek ve çalıştıracak bilgisayarlar/grafik kartları, topladığımız veriyi saklamamız için gerekli veri merkezleri, birbirleriyle iletişime geçecek tüm ‘şeyler’ – çalışamayacak.

Güvenli ve sürekli bir enerji arzı sanayi, kamu hizmetleri ve günlük ihtiyaçlarımız için olmazsa olmazlarımızdan. Fakat şu anda tüm küresel enerji sistemi bir değişim sürecinde. Çevresel kaygılar ve 4. sanayi devriminde ihtiyacımız olacak enerjiyi nasıl üreteceğimiz ve enerji verimliliği bu değişimdeki en önemli hususlardan.  

Bu büyük enerji dönüşümü için iş birliği içerisinde sistematik bir şekilde sorunları çözerek önümüzdeki fırsatları iyi kullanmamız gerekiyor. Dünya Ekonomik Forumu tarafından hazırlanan yeni bir rapor bu dönüşümü irdeliyor. Rapor, oluşturulan “Enerji Dönüşüm Endeksi” ile 114 ülkeyi değerlendirerek bu dönüşüme en hazır ülkeleri ortaya koyuyor.   

Enerji Dönüşüm Endeksi, halihazırda her ülke için hesaplanan enerji güvenliği ve ulaşılabilirliği, enerjinin sürdürülebilir olması ve ekonomik gelişme ve büyümeyi içeren üç ayaklı bir performans değerlendirme sistemine ilaveten ülkenin gelecekteki enerji sistemlerine uyum gösterip göstermeyeceği gösteren ve 6 maddeyi içeren dönüşüme hazırlık kriterlerini de kapsıyor.

Rapora göre 43 ülke oldukça iyi işleyen enerji sistemi ve dönüşüme uyum kabiliyeti sergiliyor. İlk ondaki ülkelerin tümü Avrupa’da yer alan ve sürekli buna benzer listelerin üst sıralarında gördüğümüz ülkeler. Bu ülkeler rapora göre, çevresel sürdürülebilirlik, enerji fiyatlarının sanayi için düşürülebilmesi ve elektrik sağlama kalitesinin yükseltilmesi konularında oldukça başarılar. Bu ülkelerin henüz enerji dönüşümü için tam hazır olmayan ülkelerdeki kanun koyuculara, iş modeli ve çevrenin sürdürülebilirliği konularında örnek olması bekleniyor.

Sıralamanın diğer ucunda ise henüz gelişmekte olan ve hem enerji sistemleri hem de enerji dönüşümüne hazırlık konusunda ortalamanın altında yer alan 43 ülke var. Bunlara ek olarak da enerji sistemleri düzgün çalışan fakat dönüşüme hazırlık konusunda henüz yeteri kadar iyi performans göstermeyen 14 ülke de potansiyel zorlukları olan ülkeler arasında. Türkiye’nin de içerisinde yer aldığı enerji sistemleri puanı ortalamanın altında olsa da enerji dönüşümü için hazırlık puanı ortalamanın üstünde yer alan kısa sürede atılım gösterebilecek 14 ülke var.  

Rapor fosil yakıtlara verilen sübvansiyonların kaldırılması, enerjiye erişimin ve enerji tedarik kalitesinin iyileştirilmesinin enerji sistemi skorlarını artırabileceğini vurguluyor. Bunun yanında, “enerji dönüşüm şampiyonları” belirlenmesi, aksiyon planları yapılarak kilometre taşlarının konulması ve enerji sistemlerinin kontrol edilerek sürekli iyileştirilmesini içeren 7 adımlık etkili enerji dönüşüm listesi de sunuyor.

Kaynak: Dünya Ekonomik Formu, ilgili rapor

Dünya Ekonomik Forumu tarafından yakın zamanda yayımlanan yeni bir raporda 114 ülke küresel enerji dönüşümüne hazırlığı ölçen Enerji Dönüşüm Endeksi’ne göre sıralandı. Raporda 43 ülkenin oldukça iyi işleyen enerji sistemi ve dönüşüme uyum kabiliyeti sergilediği ortaya konulurken, en üst sıralarda buna benzer sıralamaların üst kısımlarında gördüğümüz gelişmiş Avrupa ülkeleri yer aldı. 

3 Yorum

  • Küresel enerji dönüşümü kedisini dünyamıza dayatan bir süreçtir. Gezegenin fosil yakıt kaynakları 50 yıldan sonrasına bir gelecek vaad etmiyor. Fosil yakıt sektörü artık dönüşmeye başlamak, gelecek özgür ve yeni enerjilere adapte olmak zorundadır. Biz babalarımızdan böyle gördük demek şansı yok gezegen insan uygarlığının. Dünden kalan her ne varsa dünde kaldı, şimdi yeni teknikler ve ileri teknolojili toplum çağı. Sevgi ve saygı kardeşlerime.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği