Britanya 2050’de toplam karbon salınımını sıfıra indirmeyi hedefliyor

Britanya, 2050 yılına kadar karbon salınımını sıfıra indirmeye hazırlanıyor.

Perşembe günü açıklama yapan Britanya, fosil yakıt salınımını 2050’ye kadar sıfıra indirmeyi hedeflediğini duyurdu.

Aslında Britanya, güneş ve rüzgar gibi düşük karbonlu kaynakları enerji üretim sürecinin yarısından fazlasını karşılayacak şekilde düzenlemeye çalışıyor. Bu durum 1800’lerden beri bir ilk. Zira Birleşik Krallık Sanayi Devrimi’ni harekete geçiren isim.

Maliyetli olacak

Bu yeni proje, Birleşik Krallık ekonomisinin işleyişinde büyük değişiklikler yaratacak. Hatta bazı insanlar, değişimin, beraberinde fahiş fiyatları getirebileceği konusunda uyarıyor. Birleşik Krallık Maliye Bakanı Philip Hammond’ın bu anlamda bir çalışma yaptığı söyleniyor. Sonuca göre şu anki durumdan sıfır karbon salınımına geçmek için 30 yıllık süre zarfında 1,3 trilyon Dolar harcanması gerek. Ancak iklim değişikliği danışma konseyi üyelerine göre hedefe biraz daha az bir masrafla ulaşılabilir. Bunun için, 2035’e kadar bütün yeni araba ve kamyonetlerin elektrikli hale getirilmesi, düşük karbonlu elektrik üretiminin dört katına çıkarılması gerekiyor.

Harekete geçildi bile

2019’da ülke genelinde üretilen enerjinin yarısından fazlasının, nükleer enerji dahil, yeşil enerji kaynaklarından sağlandığı belirtildi. 1880’li yıllarda dünyanın ilk kömür yakıtlı petrol santraline ev sahipliği yapan Britanya için önemli bir başarı. 2019 yılı Britanya açısından önemli zira ilk kez karbonsuz enerji kaynakları fosil yakıtlı enerji kaynaklarını geçti.

Eğer Britanya’nın aldığı karar diğer ülkelerce de alınsaydı, ortalama küresel sıcaklık limiti olan 1,5 derece sınırını (Hükumetlerarası İklim Değişikliği Paneli‘nde belirlenen sınır bu) korumak çok daha muhtemel olurdu. Britanya hükumetinin ‘sıfır karbon’ tanımı; karbon salınımlarının çeşitli planlarla telafi edilerek dengelenmesi. Mesela; ağaç dikmek ya da petrol ve kömür yakınca ortaya çıkan karbonu depolamak. Doğal gaz ise nispeten daha az kirlilik yaratan bir fosil yakıt. Bazı ekonomistlere göre, sektörler ‘sıfır karbon’ hedefine giden yolda doğal gazı geçici bir seçenek olarak kullanabilir.

İşin içinde ticaret de var

Britanya, Avrupa Birliği Emisyon Ticareti Sistemi‘nin bir parçası. Çevre savunucularından büyük eleştiriler alan bu oluşum, karbona fiyat biçerek karbon salınımını düşürmeye çalışıyor. Kendi karbon salınımı üst sınırını aşan ülkeler, daha az karbon salınımı yapan ülkelere ayrılan kullanılmamış kısımları satın alabiliyor. Çevre kirliliğinin ülke sınırı tanımadığını savunan çevre savunucuları, karbon salınımı üzerinden ticaret yapmanın atmosferdeki sera gazı miktarını azaltmayacağını söylüyor.

Kaynak: PHYS


Yorumunuz: