Koşmak beyni geliştiriyor

Uzun mesafe koşucuları ile günü oturarak geçiren kişilerin beyinlerini karşılaştıran araştırmacılar, fiziksel aktivitenin beyni de geliştirdiğini keşfetti.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Eğer yeni yılda daha fazla spor yapmak için biraz ikna edilmeye ihtiyacınız varsa Arizona Üniversitesinde yapılan son araştırmaya kulak verebilirsiniz. Genç yetişkin katılımcılar üzerinde yapılan ölçümlerde, uzun mesafe koşucularının, günü genellikle oturarak geçirenlere göre daha fazla beyin fonksiyonu bağlantısı bulunduğu tespit edildi. Yani egzersiz yapanların beyinleri, sürekli oturan kişilerin beyinlerine göre daha fazla çalışıyor.

Fonksiyonlar ve bağlar daha kuvvetli

Uzun mesafe koşucularının beyninin ön lobunda (frontal korteks), daha fazla aktivite gözlemlendiğini ifade eden araştırmacılar, beynin bu bölgesinin plan yapma, karar alma ve farklı konular üzerine odaklanabilme gibi bilişsel fonksiyonları yürüttüğünü belirtiyor. Ayrıca spor yapan katılımcıların farklı beyin bölgeleri arasındaki bağların da fazla hareket etmeyen katılımcılara göre daha fazla olduğu görüldü.

Bu alanda daha detaylı çalışmalar yapılması gerektiğinin altını çizen araştırmacılar, çalışmanın sonuçlarını Frontiers in Human Neuroscience dergisinde yayınladı. Arizona Üniversitesi koşu uzmanı David Raichlen çalışmayı psikoloji profesörü Gene Alexander ile birlikte gerçekleştirdi.

Raichlen “Son 15 yılda, fiziksel aktivite ve egzersiz yapan kişilerin beyninin de bu durumdan olumlu olarak etkilendiğine dair çalışmalar yapılmıştı. Ancak bu çalışmalar genellikle yaşlılar üzerinde gerçekleştirilmişti. Gençlerin beyin yapıları üzerinde sporun etkisi ise çok fazla araştırılan bir konu değildi.” şeklinde konuştu.

Raichlen ve Alexander, çalışma arkadaşları ile birlikte, erkek kros koşucularının beyin taramalarını, son bir yıl içinde herhangi bir organize atletik aktiviteye katılmamış bireylerin taramaları ile karşılaştırdı. Tüm katılımcılar 18-25 yaş grubu arasında, benzer vücut kütle indeksine ve eğitim seviyelerine sahipti. Taramalarda beynin uyanık halde olduğu ancak herhangi bir görevi yerine getirmeden, bekleme halinde olduğu belirtildi.

Alzheimer’ın engellenmesinde kullanılabilir

Sonuçlar, koşu yapmanın beyin üzerinde etkisi olabileceğini ortaya koydu. Daha önce gerçekleştirilen çalışmalarda, enstrüman çalmak gibi üstün motor kontrol yeteneği gerektiren ya da golf oynamak gibi, yüksek seviyede göz-el koordinasyonu gerektiren aktivitelerin beynin yapısını ve fonksiyonunu etkileyebileceği görülmüştü. Ancak koşu gibi, motor kontrolü konusunda çok fazla çaba gerektirmeyen, atletik aktivitelerin beyin üzerindeki etkisi çok incelenmemişti. Raichlen “İnsanların çok fazla tekrara dayandığını düşündüğü bu aktiviteler aslında planlama ve karar alma gibi pek çok karmaşık bilişsel fonksiyonun kullanılmasını gerektiriyor.” şeklinde konuştu.

Özellikle Alzheimer hastalarında fonksiyonel bağlılığın bozulduğunu ifade eden Alexander, araştırma sonuçlarının, ileriki yaşlarda yaşanan gerilemeleri önlemek için kullanılabileceğini söyledi.

Kaynak: Arizona Üniversitesi

Arizona Üniversitesinde yapılan araştırmada yaşları 18 ila 25 arasında değişen genç erkeklerin beyin fonksiyonları incelendi. Bu katılımcılar arasından düzenli olarak koşu yapanların beyinlerinde, daha fazla bölümler arası bağ keşfedildi. Koşu, tekrara dayalı bir aktivite olarak görülse de aslında bu eylem sırasında sürekli planlama ve karar alma gerektiğini belirten uzmanlar, bunun da beyin üzerinde etkisi olduğunu ifade etti. Çalışmanın sonuçlarının, yaşlandıkça gerileyen beyin fonksiyonlarını gençlikten itibaren korumak için kullanılabileceği belirtiliyor.

2 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği