Kök hücre ile maymun kalbi iyileştirildi

Japonya'da gerçekleştirilen bir araştırmada, kalp krizi geçiren bir maymunun kalbi, başka bir maymundan alınan kök hücre ile tamir edildi.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Japonya Shinsu Üniversitesi’nden Yuji Shiba ve ekibi tarafından gerçekleştirilen bir çalışmada, bir makak maymununun kök hücresi ile geliştirilen kalp kası hücreleri diğer makakların kalplerini onarmak için kullanıldı. Diğer maymuna nakledilen hücreler, bir kalp krizinin ardından kalbin kasılma yeteneğini güçlendirdi.

Ameliyattan sonra kas hücresi nakli yapılan maymunda herhangi bir bağışıklık sistemi tepkisi görülmedi. Ancak ameliyatı takip eden dört hafta boyunca kalp ritminde bazı bozukluklar gözlendi. Bu bozukluğun dördüncü haftanın sonunda ortadan kaybolduğu ve ölümcül bir etkisinin olmadığı belirtildi.

Bağışıklık sistemi ile uyum sağlandı

Yuji Shiba ve ekibi, hasta makakın kendi hücreleri yerine, bir başka maymunun uyarılmış pluripotent kök hücrelerinden (iPSC-CMs) elde edilen kalp kası hücrelerini kullandı. Bu hücreleri bir bağışçıdan elde etmek daha kolay ancak hastanın vücudunun bu hücreleri reddetme ihtimali bulunuyor. Shiba bunun üstesinden gelebilmek için, bağışıklık sistemini baskılayan metilprednizolon ve takrolimus gibi ilaçlardan yararlandı. Ayrıca bağışçıdan gelen hücrenin yüzey proteinleri, alıcının yüzey proteinleri ile eşleştirilerek, bağışıklık sisteminin bu hücreleri yabancı olarak algılaması engellendi.

Bu işlem sonucunda maymunun kalp kaslarının kasılma yeteneği artırılarak, kalp daha güçlü bir hale getirildi. Ameliyat öncesinde 3 saat boyunca oksijenden mahrum kalan kalpte akut myokard enfarktüsü (kalp krizi) gerçekleşmişti. Böylece ameliyat ile birlikte kalp krizinin kalıcı etkilerinden birisi ortadan kaldırıldı. Şimdiye dek sadece akut enfarktüs için kullanılan bu yöntemin insanlarda kronik enfarktüsü de tedavi etmek için kullanılabileceği düşünülüyor.

İnsanlarda da uygulanabilir

Beş farklı maymun üzerinde gerçekleştirilen ameliyatlarda, 12 haftanın sonunda tüm maymunların ameliyatın yan etkilerinden kurtulduğu ve sağlıklı bir şekilde yaşamına devam ettiği gözlendi. Shiba bu yan etkilerin insanlarda oluşması durumunda, klinik ortamda bu etkilerin ortadan kaldırılabileceğini söylüyor.

Bu tedavinin birkaç yıl içerisinde insanlarda da kalp krizi sonrası tedavide kullanılabileceği ifade ediliyor. Shiba gelecekteki hedeflerinin, hastanın kendi kalp hücreleri ile sadece kalp krizini değil, diğer tüm kalp hastalıklarını da tedavi etmek olduğunu söylüyor.

Kaynak: Researchgate

Yuji Shiba önderliğindeki ekip tarafından Shinsu Üniversitesi'nde gerçekleştirilen araştırmada bir makak maymunundan alınan kök hücre, kalp krizi sebebiyle kalbi zarar gören bir başka maymunu tedavi etmek için kullanıldı. Alıcı maymunun bağışıklık sisteminin tepki vermemesi için hücre yüzeyindeki proteinler eşlendi. Bu yöntemin birkaç yıl içinde insanlarda da kullanılabileceği düşünülüyor.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği