Kar amacı gütmeyen ilaç şirketi fiyatları düşürecek

ABD'de hastaneler tarafından kurulan konsorsiyum, Project Rx adında kar amacı gütmeyen bir şirket kurarak ucuz ilaç üretecek.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Muadil ilaçların normalde ucuz olması gerekiyor ancak özellikle ABD’de son yıllarda bazı ilaçların fiyatı tavan yapmış durumda. Bu soruna çözüm getirmek isteyen bazı hastaneler kar amacı gütmeyen bir ilaç şirketi kurmaya hazırlanıyor. Bir konsorsiyum kuran hastaneler yeni kurulacak şirkete Project Rx adını verdi. Amaç mevcut muadil ilaç pazarının, kritik ilaçların bulunamaması ve şişirilmiş fiyatlar gibi sorunlarını çözmek.

Projenin lideri Dan Liljenquist Project Rx’in önümüzdeki yıl hayata geçirileceğini söylüyor. New England Tıp Dergisi’nin 17 Mayıs tarihli sayısında yazan Liljenquist ve arkadaşları bu projenin neden işe yarayabileceğini anlattı. Aslında kar amacı gütmeyen ilaç şirketi fikri daha önce de ortaya atılmıştı. John Hopkins Üniversitesinden Doç. Dr. Ge Bai “Önceki girişimlerde sorun ilaç şirketinin müşteri bulmakta zorlanmasıydı. Ancak şimdi müşteri hastaneler. Bu kurumlar hangi ilaçtan ne kadar gerekli olduğunu biliyor ve önceden belirlenmiş bir fiyat üzerinden belirli miktarda ilaç satın almayı garanti edebilirler.” diyor.

Rekabetle birlikte tüm fiyatlar azalacak

Project Rx ya da diğer kar amacı gütmeyen şirketlerin etkileri bununla da sınırlı kalmayacak gibi görünüyor. Muadil ilaç üreten diğer şirketler şu anda herhangi bir rekabet olmadığı için ilaçları fahiş fiyattan satabiliyor. Ancak kar amacı gütmeyen bir şirket piyasadaki tüm fiyatları aşağıya çekebilir. İlaç şirketleri, bu rekabetle mücadele edebilmek için kendi ilaçlarının fiyatında indirime gidebilir.

Özellikle çok fazla alıcısı olmayan bazı ilaçlar genellikle tek bir şirket tarafından üretiliyor. Bu şirket de sınırlı sayıdaki müşterisinden maksimum gelir elde etmek için fiyatları şişiriyor. Hastalar da başka bir alternatifleri olmadığı için ilaçları bu fiyattan satın almak zorunda kalıyor. Örneğin Turing adlı ilaç şirketi ABD’de sadece 6 bin kişinin kullandığı anti-parazit ilacı Daraprim’in üretim haklarını satın alıp ilacın tanesini 13,5 Dolar’dan 750 Dolar’a çıkarmıştı. Benzer şekilde 1960’lardan bu yana Wilson hastalığının tedavisinde kullanılan Syprine adlı ilaç Valeant adlı ilaç şirketi tarafından satın alındığında ilacın aylık kullanım ücreti 652 Dolar’dan 21 bin 300 Dolar’a çıkmıştı.

Tedarik sorununu da çözecek

Mevcut durumun bir diğer sorunu da hastanelerde ihtiyaç duyulan ilaçların her zaman tedarik edilememesi. Bir ilaç sadece 1-2 şirket tarafından üretildiğinde tedarikte bu tarz sorunlar yaşanabiliyor. Project Rx’in öncelikli amacı hastanelerde sık sık eksikliği hissedilen ve yüksek fiyattan satılan enjeksiyon ilaçlarını üretmek olacak.

Bai projenin nihai amacının ise ucuza üretilen ilaçları sadece hastanelere değil müşterilere de satmak olduğunu vurguladı. “Bu işlemin lojistik gereksinimleri daha karmaşık olacaktır.” diyen Bai böyle bir durumda ilaç toptancıları gibi bir aracıya ihtiyaç duyulacağını belirtti.

Project Rx gibi girişimler patenti olmayan ilaçların üretimi konusunda çözüm sunsa da patentli ilaçların fiyatlarında bir değişikliğe sebep olmayacak.

Kaynak: United Press International

Muadil ilaçların normalde ucuz olması gerekiyor ancak özellikle ABD'de son yıllarda bazı ilaçların fiyatı tavan yapmış durumda. Bu soruna çözüm getirmek isteyen bazı hastaneler kar amacı gütmeyen bir ilaç şirketi kurmaya hazırlanıyor. Bir konsorsiyum kuran hastaneler yeni kurulacak şirkete Project Rx adını verdi. Amaç mevcut muadil ilaç pazarının, kritik ilaçların bulunamaması ve şişirilmiş fiyatlar gibi sorunlarını çözmek. Projenin lideri Dan Liljenquist Project Rx'in önümüzdeki yıl hayata geçirileceğini söylüyor. Projeyle birlikte ilaç şirketlerinin de kendi fiyatlarını aşağıya çekmesi bekleniyor.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği