Kanser tespitinde kullanılan yapay zeka

Araştırmacılar, meme kanseri riskinin tespiti konusunda yüzde 99 isabetle ve 30 kat daha hızlı incelemeler yapabilen bir yapay zeka yazılımı geliştirdi.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Houston Methodist Hastanesi‘nden araştırmacılar, meme röntgen filmlerindeki (mamogram) bilgileri hızlı ve isabetli bir şekilde okuyarak doktorlara yardımcı olabilen bir yapay zeka yazılımı geliştirdi. Meme kanseri tespiti konusunda yüzde 99 başarılı olan yapay zeka, bu işi insanlara göre 30 kat daha hızlı bir şekilde gerçekleştirebiliyor.

Gereksiz biyopsileri engelleyebilir

Houston Methodist Araştırma Enstitüsü, Tıp ve Biyomühendislik Bölümü’nden Prof. Dr. Stephen T. Wong “Bu yazılım, milyonlarca kaydı çok kısa bir sürede gözden geçirerek, hastanın meme kanseri riskini çok daha etkili bir şekilde belirlememize yardımcı oluyor. Bu da gereksiz biyopsiler yapılması ihtimalini düşürüyor” diyor.

Prof. Wong ve Dr. Jenny C. Chang’in önderliğindeki ekip, yapay zeka yazılımını, 500 meme kanseri hastasının mamogramlarını ve patoloji raporlarını değerlendirmek için kullandı. Yazılım; hastaların çizelgelerini, toplanmış tanı özelliklerini ve farklı meme kanseri alt türleri ile ilişkili mamogram bulgularını taradı. Doktorlar, tümör proteini gibi sonuçları, hastaya meme kanseri teşhisi konma ihtimalini doğru bir şekilde tahmin etmek için kullandı.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri‘nin rakamlarına göre, sadece ABD’de yılda 12 milyonun üzerinde mamogram gerçekleştiriliyor. Amerikan Kanser Birliği‘ne göre bu mamogramlara bakılarak yüzde 50 oranında yanlış pozitif teşhis konuyor. Yani meme kanseri olduğu söylenen her iki kadından birisi aslında sağlıklı.

Meme biyopsilerinin yüzde 20’si gereksiz

Şu anda mamogramlar ‘şüpheli’ kategorisine düştüğünde hastalara biyopsi yaptırmaları öneriliyor. ABD’de yılda 1,6 milyon meme biyopsisi gerçekleştiriliyor ve bunların yüzde 20’sinin, yanlış pozitif teşhisler sebebiyle, ihtiyaç duyulmadığı halde gerçekleştirildiği ifade ediliyor.

Houston Methodist ekibi, bu yapay zeka yazılımının, doktorların biyopsi gerektiren riski daha kolay anlamasını sağlayacağını ve böylece gereksiz meme biyopsilerinin azaltılacağını düşünüyor.

50 adet çizelgenin, iki doktor tarafından incelenmesi 50 ila 70 saat sürerken, yapay zeka 500 adet çizelgeyi bir kaç saat içinde inceleyebiliyor. Böylece doktorlar 500 saatlik değerli bir süre kazanmış oluyor. Prof. Wong, “Yapay zeka olmadan bu kadar çizelgenin isabetli bir şekilde okunması imkansız olurdu” diyor.

Kaynak: Science Daily

Houston Methodist Hastanesi'nden araştırmacılar, meme röntgen filmlerindeki (mamogram) bilgileri hızlı ve isabetli bir şekilde okuyarak doktorlara yardımcı olabilen bir yapay zeka yazılımı geliştirdi. Meme kanseri tespiti konusunda yüzde 99 başarılı olan yapay zeka, bu işi insanlara göre 30 kat daha hızlı bir şekilde gerçekleştirebiliyor. Yapay zekanın, doktorların biyopsi gerektiren riski daha kolay anlamasını sağlayacağı ve böylece gereksiz meme biyopsilerini azaltacağı düşünülüyor.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği