Yapay zeka kanseri daha hızlı ve güvenilir şekilde tespit edebiliyor

Google’ın yeni araştırması yapay zekanın akciğer kanserinin erken safha tespitinde kullanılabileceğini gösteriyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Google’da araştırmacı olarak çalışan Danial Tse ve meslektaşlarının kötü huylu akciğer nodüllerini saptamak için geliştirdikleri bir derin öğrenme algoritmasıyla yaptıkları 42 binden fazla BT taramasının sonuçları yüzde 11 daha az sayıda yanlış pozitif ve yüzde 5 daha az sayıda yanlış negatif gösterdi. Araştırma makalesi hakemli dergi Nature’da yayınlandı.

Akciğer kanseri 2018 yılında sadece ABD’de 160 bin kişinin ölümüne sebep oldu, ki bu kanser teşhisiyle ölenler arasındaki en yüksek rakam. Tomografi (CT), kanser görüntülemesinin hayat kurtaran bir parçası olsa da aynı zamanda güvenilmez bir yöntem.

Yapay zeka, meme ve cilt kanseri tespitinde kullanılabilir

Tse ve meslektaşları yapay zekanın kanser taramasını dünya çapında daha güvenilir hale getirebileceğini iddia ediyor ancak çalışmaların daha fazla sayıda hastada doğrulanması gerektiğini kabul ediyorlar. Gerçekten de birçok kanser türü tespitinde yapay zeka kullanmaya dair ilgi artıyor. Araştırmacılar, yapay zekanın meme ve cilt kanserini tespit etmek için nasıl kullanılabileceğini daha önce göstermişti.

Kaynak: Technology Review

Google'da araştırmacı olarak çalışan Danial Tse ve meslektaşları kötücül akciğer nodüllerini saptamak için geliştirdikleri bir derin öğrenme algoritmasıyla 42 binden fazla BT taraması yaptı. Tarama sonuçları yüzde 11 daha az sayıda sahte pozitif ve yüzde 5 daha az sayıda sahte negatif gösterdi. Akciğer kanseri 2018 yılında sadece ABD’de 160 bin kişinin ölümüne sebep oldu, ki bu kanser teşhisiyle ölenler arasındaki en yüksek rakam.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği