Kanser hücrelerini ayırt eden mikroskop

Washington Üniversitesi'ndeki mühendisler kalem büyüklüğünde bir mikroskop sayesinde sağlıklı ve kanserli hücreleri isabetli şekilde ayırt edebildiler.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Washington Üniversitesi Makine Mühendisleri, Memorial Sloan Kettering Kanser Merkezi, Stanford Üniversitesi ve Barrow Nöroloji Enstitüsü’nün katkılarıyla kanserli hücreleri sağlıklı hücrelerden anında ayırt edebilen bir mikroskop icat ettiler.

Bu buluş sayesinde tümörleri cerrahi yoldan keserek çıkartmak isteyen cerrahların daha tutarlı hareket edebilmesi mümkün olacak.

Araştırmada görev alan Yardımcı Doçent Jonathan Liu, “cerrahların bir tümörü keserken ne zaman duracağını bilmesinin yeterince iyi bir yolu yok. Görerek, dokunarak ve ameliyat öncesi beyin filmlerini inceleyerek yapmaya çalışıyorlar. Tümöre hücresel seviyede zum yaparak isabetli şekilde kanserli hücreleri sağlıklılardan ayırt edebilmek ameliyatın başarı oranını yükseltecektir” diyor.

Ağız sağlığında da kullanılabilecek kalem büyüklüğündeki mikroskobun mâliyetleri de azaltacağı öngörülüyor. Normalde diş hekimleri şüpheli kistleri kesiyor ve tetkik için laboratuvarlara gönderiyor. Bu da hasta için de hastane için de maliyetli bir işlem. Çıplak gözle altı görünmeyen bir dokunun altını yarım milimetre kadar görebilen bu cihaz, anında ve büyük cihazlardan geri kalmayan sonuçlar sunmasıyla  hastaların geleneksel yöntemlerde sonuçları beklerken “ya kansersem” paranoyasına kapılıp kötü günler geçirmelerini de engelleyebilir.

New York’ta mukim Sloan Kettering Kanser Merkezi’nde Dermatolog olarak çalışan, araştırmanın üyelerinden Milind Rajadhyaska, “Günümüzde mikroskoplar en azından bir saç kurutma makinesi kadar büyük” diyor.

Akıllı cihazlarımızdan da biliyoruz ki, küçülme eşikleri geçildikçe bazı özelliklerden feragat edilmesi gerekiyor. Jonathan Liu “feragatları en azda tutarken dengeli bir cihaz yaptık” diyor.

Bu minik cihaz, opak dokuyu aydınlatabilmek için çift eksenli eşodaklı bir mikroskop olarak tasarlanmış. Örneğin aşağıdaki iki saniyelik videoda, bir farenin kulağındaki damarların 0,075 mm ilâ 0,125 mm altını görebilirsiniz.

Kanserli hücreler kendilerine enerji kaynağı yaratabildiği için tamamen temizlenmemiş bir tümör hastalığın yenileme ihtimalini arttırıyor. Dolayısıyla bu hücrelerin nokta atışıyla alınabilmesi kanser cerrahisinde devrim yaratacak.

Bu yeni teknolojinin tedavi süreçlerinde kullanılmaya başlanmasının 2 – 4 yıl arası sürmesi hedefleniyor.

Washington Üniversitesi portatif bir mikroskopla sağlıklı ve kanserli hücreleri ayırt etmeyi başardı. Cihazın beyin ameliyatlarında olumlu sonuçları artırması hedefleniyor. Kalem büyüklüğündeki mikroskop, özel bir kuruluma ihtiyaç duymadan anında sonuç verebiliyor.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği