Kanada istihbaratı vatandaşları için koruyucu yazılım geliştirdi

Kanada siber istihbarat servisi şirketlerin ve vatandaşlarının bilgisayar ve ağlarını siber tehditlere karşı korumak için bir yazılım geliştirdi.

Kanada siber istihbarat servisi şirketlerin ve vatandaşlarının bilgisayar ve ağlarını siber tehditlere karşı korumak için bir yazılım geliştirdi. Assemblyline adı verilen açık kaynaklı uygulama aynı zamanda kuruluşun ‘süper gizlilik’ intibasını da bozmak için yapılan, bilinçli bir hareket. Çünkü Edward Snowden‘ın sızdırdığı bilgiler dışında İletişim Güvenliği Örgütü’nun (CSE) etkinlikleri hakkında bilgi edinmek oldukça zor.

Siber güvenliğin önemi artıyor

Öte yandan, siber güvenliğin önemi her geçen gün artıyor. CSE’nin faaliyetleri üzerine çalışan Araştırmacı Bill Robinson‘a göre ‘ülke daha önce hiç olmadığı kadar zorlanıyor’. Bu CSE için zor olabilir fakat Avustralya, Yeni Zelanda, İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri’nin de yer aldığı istihbarat birliği Five Eyes (Beş Göz) için değil. Özellikle NSA ve İngiltere’nin Hükümet İletişim Merkezi son yıllarda GitHub üzerinden projeler yürüttü. Uygulamanın çalışma sistemi de şöyle: gelen dosyalar uygulamayla analiz edilip kötü yazılım ipucu aranıyor. Eski veya yeni izlere göre de en son puanlama yapılıyor.

Uygulamanı geliştirilmesinde önemli bir rolü olan John O’Brien kötü amaçlı bir yazılımın bir Word dosyasına kolaylıkla gizlenebildiğini söyledi. Siber Güvenlik Uzmanı Olivier Bilodeau da Assemblyline’ın, benzer uygulamalarla örtüştüğünü fakat daha geniş kapsamlı olduğunu belirtti. CSE’nin yazılım departmanının başındaki Scott Jones‘sa ‘saldırı düzenleyen devletlerin veya siber suçlunun yakalanmasının farkı olmadığını çünkü hepsinin toplulukları daha akıllı yaptığını’ söyledi. Jones ayrıca uygulamanın hükumete zarar vermek isteyenlere cesaret vermeyeceğini çünkü avantajlarının daha fazla olduğunu belirtti.

Kaynak: CBC


Bir yanıt

  1. […] Dünya Halleri’nde yer alan habere göre, Assemblyline adı verilen açık kaynaklı uygulama aynı zamanda kuruluşun ‘süper gizlilik’ intibasını da bozmak için yapılan, bilinçli bir hareket. Çünkü Edward Snowden‘ın sızdırdığı bilgiler dışında İletişim Güvenliği Örgütü’nun (CSE) etkinlikleri hakkında bilgi edinmek oldukça zor. […]

Yorumunuz: