Jimmy Wales unutulma hakkına tepkili

Fransa'nın unutulma hakkı konusunda aldığı kararın tüm dünyada uygulamaya konulmasını istemesi, Wikipedia kurucusu Jimmy Wales'in tepkisine yol açtı.

Haber Özeti

Tam Sürüm

2014’te Avrupa Adalet Divanı, insanların Google ve Bing gibi arama motorlarında kendi isimleri arandığında çıkan hatalı ve ilgisiz bilgilerin kaldırılmasını talep etme hakkı olduğunu ifade etmişti. ‘Unutulma hakkı‘ olarak bilinen karar mahremiyet yanlıları ile ifade özgürlüğü savunucularını karşı karşıya getirmişti. Fransa geçtiğimiz günlerde bu konuyu yasalaştırmak için harekete geçti. Ancak Fransa arama motoru sonuçlarına yapılacak düzenlemenin sadece kendi ülkesinde değil, dünya çapında geçerli olmasını istiyor.

Wikipedia’nın kurucularından Jimmy Wales, Fransa’nın online mahremiyet ile ilgili kanunu için dünya çapında bir uygulama istemesinin işleri içinden çıkılmaz bir hale getireceğini ve global sansür uygulamalarını tetikleyebileceğini belirtti.

“Çin interneti sansürleyebilir”

“En rahatsız edici noktalardan birisi, Fransız yöneticilerin Google’dan bazı şeyleri sadece Fransa’da değil dünya çapında gizlemesini istemesi.” diyen Wales Reuters’a yaptığı açıklamaya şöyle devam etti: “Bu felaket olabilecek bir problemler zincirinin başlangıcı çünkü daha sonra internet en baskıcı hükumetler tarafından sansürlenecek. Hiç kimse, örneğin Çin hükumetinin bir kararıyla arama sonuçlarının sansürlenmesini istemez. Ancak dikkatli olmazsak gideceğimiz yol bu.”

Google kararı Avrupa’da uyguladı

Google da geçtiğimiz ay Fransa veri koruma yetkililerinden gelen bazı arama sonuçlarının tüm dünyada kaldırılması talebine itiraz etmişti. Google, Fransa’dan gelen talebe uygun olarak davrandı ancak sadece Avrupa’daki internet sitelerinin sonuçlarını engelledi ve daha ileri gitmenin, bir ülkenin ulusal kararlarının sınırları konusunda tehlikeli bir örnek oluşturacağını belirtti.

Fransa kararının arkasında

Fransız veri koruma yetkilileri, bir kişinin mahremiyet hakkının, aramanın yapıldığı yere bağlanamayacağını belirtiyor. Yetkililer ayrıca sansür iddiaları konusunda da bahsi geçen arama sonuçlarının sadece kişinin adı direkt olarak arandığında gösterilmeyeceğini ancak başka şekillerde arama yapılarak bu sonuçlara ulaşılabileceğini belirtiyor.

Wales Wikipedia’nın da karara uygunluk için çalıştığını dile getirdi. Wikimedia Vakfı‘ndaki çalışanlarının internet düzenlemeleri konusunda alınan ulusal kararlarla ilgilenmek için her geçen gün daha fazla zaman harcadığını belirten Wales “Artık hepimiz telif hakkı gibi bazı konularda amatör avukat gibi bir şey olduk” diye konuştu.

wiki sansür

2014'te Avrupa Adalet Divanı'nda görüşülen ve pek çok tartışmaya sebep olan 'unutulma hakkı' olarak bilinen karara göre kişiler arama motorunda kendi isimler arandığında çıkan bazı sonuçların engellenmesini talep edebilecek. Bu kararı yasalaştıran Fransa, yasanın tüm dünyayı kapsaması gerektiğini savunuyor. Wikipedia'nın kurucularından Jimmy Wales ise bunun bir çeşit sansür olduğunu ve bir ülkede alınan kararın tüm dünyayı etkileyemeyeceğini ifade ederek, gelecekte benzer bir durumda Çin hükumetinin aldığı bir kararla tüm dünyanın bazı bilgilere erişiminin engellenebileceğini belirtiyor.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği