Jeff Bezos Dünya’yı kurtarmak istiyor

Amazon CEO'su Jeff Bezos Recode Yazılım Konferansı'nda, Dünya'yı kurtarmaktan, yapay zekadan, basın özgürlüğünden ve mahremiyetten bahsetti.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Amazon’un CEO’su olarak Jeff Bezos teknoloji ve inovasyonun her kolu ile ilgileniyor. 8 yıl önce ilk kez katıldığı Recode Yazılım Konferansı‘nda Amazon’un e-kitap okuyucusu Kindle’ı tanıtan Bezos, bu sene aynı konferansta uzayda fabrikalar kurmaktan, yapay zekadan ve ifade özgürlüğünden bahsetti.

Dünya’yı kurtarmak

“Dünyayı nasıl korursunuz?” sorusuna Jeff Bezos “Uzaya giderek.” diye yanıt verdi. Bezos’un bahsettiği şey Elon Musk’ın Mars’ta koloni kurma fikrinden çok da farklı değil. Bezos’a göre ağır enerji gerektiren tüm işlemler uzayda gerçekleştirilmeli. Böylece Dünya’yı temiz ve yaşanabilir bir gezegen olarak koruyabiliriz. Bezos “Dünya meskun mahal ve hafif endüstri alanı olarak tanımlanacak. Ağır enerjiyi Dünya’ya getirmeyeceğiz. Uzayda devasa çip fabrikaları kurabiliriz.” diye konuştu.

Yapay Zeka

Bezos bu konudaki heyecana inanmamız gerektiğini söylüyor: “Doğal dil işleme, yapay zeka, makine öğrenimi… Neresinden bakarsanız bakın bence bu devasa bir şey. Önümüzdeki 20 yıl içinde topluma ne kadar büyük etkileri olacağını ne kadar anlatsak eksik kalır.”

Bezos sesli arayüzlerin ekranların yerini alacağını düşünmüyor ancak bilgisayarlarla daha önce sadece bilim kurgu romanlarında gördüğümüz yöntemlerle etkileşim kuracağımıza inanıyor. Ayrıca algoritmalar ve işlem gücünün gün geçtikçe geliştiğine dikkat çekiyor.

“Bence bir altın çağın başlangıcındayız” diye ekliyor.

Medya ile uğraşan milyarderler

Jeff Bezos’un milyarderlerin basının işine karışmasını istememesi çok da şaşırtıcı değil. The Washington Post’un sahibi olan ve kendisi de geçtiğimiz dönemde Donald Trump’ın kampanyasına yeterince yer vermediği gerekçesiyle eleştirilere maruz kalan Bezos mümkün olduğunca genel bir dil kullanarak ve isim vermekten kaçınarak milyarderlerin medyayı kontrol etme çabalarını eleştirdi:

“Topluma mal olmuş birisi olarak size yönelik yapılan eleştirilere karşı yapabileceğiniz tek şey vurdumduymaz olmak. En etkili savunma yöntemi bu. Çünkü eleştirileri durduramazsınız. Eğer ilginç bir şey yapıyorsanız sizi eleştirenler olacaktır. Eğer eleştirileri kaldıramıyorsanız yeni ya da ilginç bir şey yapmayın. Korunması gereken şey nahoş konuşmalar. Eğer bunlardan hoşlanmıyorsanız insanları partilerinize davet etmek zorunda değilsiniz.”

Mahremiyet

Müşterilerin bilgilerinin kullanılması konusunda şeffaf olunduğu sürece bir problem olmadığını düşünen Bezos, “Amazon bunu kullanıcıları adıyla karşılayarak yapıyor. Böylece alışverişlerin anonim olarak yapılmadığını biliyorlar. Kullanıcıların alışverişlerini takip etmek Amazon’un gelecekteki alışverişler için önerilerde bulunmasını sağlıyor. Bu da müşterilerin hoşlandığı bir durum.” diye konuştu.

Bezos, yine de bu tarz bilgileri kullanmanın hassas bir durum olduğunu ve her konuda olabildiğince açık olmak gerektiğini belirtti.

Postalama

Amazon kitaptan yiyeceğe ve elektronik eşyalara kadar her türlü ürünü satıyor. Müşterilere birkaç saat içinde teslimat hizmeti imkanı da sunuyor. Özellikle teknoloji devi şirketin drone’larla teslimat yapma planları göz önünde bulundurulduğunda, şirketin posta servisinin işini elinden almaya çalıştığını düşünebilirsiniz.

Bezos durumun hiç de öyle olmadığını savunuyor. “UPS ve ABD Posta Servisi ile işlerimizi büyütüyoruz” diyen Bezos bu büyümenin de devam edeceğinin altını çiziyor.

Amazon Readies Kindle Fire Update to Keep Up With Apple, Google

E-ticaret devi Amazon'un kurucusu ve CEO'su Jeff Bezos, Recode Yazılım Konferansı'nda yaptığı konuşmada pek çok farklı konuya değindi. Ağır sanayiyi Dünya'dan uzaklaştırıp uzayda kurulacak fabrikalarda yapmayı öneren Bezos, yapay zeka için de 'bir altın çağın başlangıcı' ifadesini kullandı. Milyarderlerin basına müdahale etme çabalarını eleştiren ünlü iş adamı "Eleştirileri kaldıramıyorsanız ilginç şeyler yapmayın" dedi. Bezos mahremiyet konusunda önemli olanın şeffaflık olduğuna dikkat çekerken, posta servisleri ile de yarış içinde değil işbirliği içinde olduklarını belirtti.

1 Yorum

  • Dünyanın yapısı ve kapasitesi dev uzay gemilerinin kalkış, iniş ve üretimlerine uygun değil. Bu işlemlerin dünyadan uzak ufuklarda kotarılması elbette bilimsel bir doğru. YZ dünya genelinde büyük organizasyonlar gerektirir. Başta eğitim olmak koşuluyla. Doğru ve adaletli bir dünya düzeniyle. Dünya ordusuyla, dünya eğitimiyle, adaletli ekonomik kurumlarla. Örnekler çoğaltılabilir. Global Dünya Düzeni çabaları olumlu bir başlangıç. Fakat yeterli değil. Stephan Hawking’in uyarılarına duyarlı olmak tüm dünya insanlarının vazifesi. Olmazsa olmazı. Bir an evvel.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği