Japonya’nın yeni siber güvenlik başkanı: “Hiç bilgisayar kullanmadım”

Japonya Başbakanı tarafından Devlet Siber Güvenlik Ofisine başkan olarak atanan 68 yaşındaki Yoshitaka Sakurada daha önce hiç bilgisayar kullanmamış.

Hangi siyasi görüşe dahil olursanız olun, son zamanlarda oldukça ‘ilginç’ bir dönemden geçtiğimiz aşikar. Hepimiz hangi siyasi figürlerin üstlendikleri görevleri gerçekleştirme konusunda ne kadar yeterli olduğu konusunda fikir sahibiyiz. Bu fikirler bazen birbiriyle uyuşmuyor ama örneğin siber güvenlik gibi bir alanda görevlendirilecek birinin bilgisayarlardan iyi anlaması gerektiği düşüncesine herhalde herkes katılacaktır. Değil mi? Görünüşe göre öyle değil. Japonya Başbakanı tarafından Devlet Siber Güvenlik Ofisine başkan olarak atanan 68 yaşındaki Yoshitaka Sakurada daha önce hiç bilgisayar kullanmamış.

“Ben bilgisayar kullanmam”

Japon milletvekilleri Çarşamba günü yapılan açıklamanın ardından oldukça şaşkındı. Sakurada nükleer santrallerde kullanılan USB belleklerle ilgili bazı temel sorulara bile yanıt vermekte zorlandı ve “Detayları pek bilmiyorum. Sorunuzu gerekirse bir uzmanın yanıtlamasını sağlayalım” dedi. Ama salondakiler Siber Güvenlik Ofisinin başına getirilen kişinin uzman olması gerektiğini düşünüyordu. Sakurada 25 yaşından beri kendi işini yönettiğini ve bilgisayar kullanmak gerektiğinde çalışanlarından birini çağırdığını söyledi ve ekledi: “Ben bilgisayar kullanmam.”

Bu aslında Sakurada’nın tartışmalara sebep olduğu ilk durum değil. Aynı zamanda 2020 Tokyo Olimpiyatları’nın hazırlık çalışmalarını yürüten Sakurada, daha önce olimpiyatlara hazırlıkla ilgili bazı sorulara verdiği yanıtların ardından da yetersiz bilgiye sahip olduğu için eleştirilmişti.

Japonya’ya yakışmıyor

Tabii ki bu yorumlar dünyanın teknolojik anlamda en gelişmiş ülkelerinden biri olarak bilinen Japonya için bir utanç kaynağı ve insanların siyasete inancını zedelemekten başka bir işe yaramıyor. Bu durum siyasete inancını yitirmiş kişilerin “kimse ne yaptığını bilmiyor, artık hicve gerek yok ve sonumuz yakın” düşüncelerini destekliyor.

Kaynak: Engadget


2 yanıt

  1. Adnan Gülekli avatarı
    Adnan Gülekli

    Demek ki her yerde olabiliyor böyle “kayırmalı” atamalar.

  2. Adnan Gülekli avatarı
    Adnan Gülekli

    Demek ki her yerde oluyor böyle “başarılı” atamalar.

Yorumunuz: