İş başvuruları ile chat bot Talla ilgilenecek

Talla adlı chat robotu, şirketlerin insan kaynakları departmanında çalışarak, gelen iş başvurularını doğal dil algılama yetenekleri ile değerlendirecek.

Haber Özeti

Tam Sürüm

ABD’nin Boston kentinde kurulan Talla adlı bir girişim, çalışanların iş hayatını  hızlandırmak ve çalışanları daha verimli hale getirmek için chat botları geliştiriyor. Şirket ortalama bir bottan daha akıllı yazılımlar geliştirmek için ileri derece makine öğrenimi ve doğal dil işleme tekniklerini kullanıyor.

Talla’nın kullandığı teknolojilerden birisi de derin öğrenme sınıflandırıcısı. Bu teknoloji matematiksel olarak simüle edilmiş nöronlardan oluşan geniş bir ağı kullanarak, gelen mesajın bir soru mu yoksa bir komut mu olduğunu anlayabiliyor.

Yüzde 97 isabet oranı

Talla ayrıca alışılmadık yollarla verilen komutları ya da sorulan soruları algılayabilmek için ‘kelime tespiti’ (word embedding) adı verilen yöntemi kullanıyor. Bu yöntem kelimeler ve kelime gruplarının anlamını temsil eden çok boyutlu matematiksel vektörlerden yararlanıyor. Talla’nın temel versiyonu yüzde 97 isabetle verilen komutları algılayabiliyor. Tella, geliştirilen bir yapılacaklar listesi uygulamasını, kendi verisini kullanarak geliştirdi. Tella’yı insan kaynakları departmanında kullanmak isteyen bir şirketin de bazı eğitimler ve denemeler yapması gerekebilir.

Washington Üniversitesi’nden Noah Smith, dil algılayabilen bilgisayar algoritmaları geliştiriyor ve derin öğrenme ile kelime tespiti yöntemlerinin doğal dil işleme sistemlerinde git gide daha fazla kullanıldığını söylüyor.

Altından kalkmak zor

Smith insan kaynakları alanında kullanılacak bir chat botunun ilginç göründüğünü ve denemeye değer olduğunu ifade ediyor. Ancak Smith bu iş için karmaşık bir dil gerektiğini ve bunu başarabilecek kadar algılama yetenekleri yüksek bir chat botu geliştirmenin zor olduğunu belirtiyor. Smith “Pek çok dil üretim modeli insanların bildiği ve yaptığı her şeyi bilmediği için, işe alım bir makine için üstesinden gelmesi zor bir problem gibi görünüyor. Ancak bu, ilgi çekici bir çalışma olacaktır.” şeklinde konuştu.

Smith’e göre doğal dil sistemleri genellikle sürekli kullanım ile geliştiriliyor ve günümüzde chat botlarına artan ilgi bu çalışmalara destek olabilir. “Pek çok laboratuvar ve şirket chat botlarını keşfediyor ve bir çok tüketici gerçekten bu teknolojileri kullanıyor.” diyen Smith sözlerine şöyle devam etti: “Bence yeni yetenekleri, insanların isteklerini, yapması kolay olan şeyleri ve üzerinde araştırma yapılması gereken noktaları keşfetmek için çok önemli bir platform sağlayacaklar.”

Yeni başvuruları, çalışanlarla karşılaştırıyor

Geliştiriciler Talla’nın gelecekte mevcut bir iş pozisyonu için kimlerin mülakata çağrılması gerektiğine karar verebileceğini düşünüyor. Şirketteki mühendisler, mevcut başarılı çalışanların özgeçmişleri ile yeni eleman adaylarının özgeçmişleri arasındaki benzerlikleri ölçen bir makine öğrenimi geliştirdi. Şirketin CEO’su Rob May “Bu sistem çok iyi işliyor ve oldukça havalı” diyor.

Kaynak: Technology Review

ABD'nin Boston kentinde kurulan Talla adlı bir girişim, çalışanların iş hayatını hızlandırmak ve çalışanları daha verimli hale getirmek için chat botları geliştiriyor. Şirket ortalama bir bottan daha akıllı yazılımlar geliştirmek için ileri derece makine öğrenimi ve doğal dil işleme tekniklerini kullanıyor. Kelime tespiti ve derin öğrenme sınıflandırıcısı gibi tekniklerden de yararlanan Talla verilen komutları yüzde 97 isabetle algılayabiliyor. Chat botu işe alım sürecinde, yeni gelen başvuruları, mevcut başarılı çalışanların özgeçmişi ile karşılaştırarak başvurunun işe ne kadar uygun olduğunu tespit ediyor.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği