Facebook’un pazarlık botları kendi dilini geliştirdi

Facebook'un birbirleriyle pazarlık yapsınlar diye geliştirdiği chat botları kendi iletişim yöntemlerini geliştirince, araştırmacılar konuşmaları anlayamadı.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Facebook’un yeni raporunda, chat botlarının birbiri ile yaptığı konuşmayı anlatan bir cümle, dilin geleceği ile ilgili çok önemli bilgiler sunuyor. Raporda, Facebook Yapay Zeka Araştırma Laboratuvarı araştırmacıları, diyalog birimlerinin makine öğrenimi kullanarak pazarlık etmeyi öğrendiğini belirtiyor. Görünüşe göre botlar pazarlık konusunda oldukça iyi. Ancak bir noktadan itibaren araştırmacılar modellerinden birine müdahale etmek zorunda kaldı çünkü botlar arası sohbet insan dilinden uzaklaşmaya başlamıştı. Botlar pazarlık etmek için kendi dillerini geliştirdiler. Araştırmacılar konuşmanın insanlar tarafından da anlaşılabilmesini sağlamak için modeli yeniden düzenlemek zorunda kaldı.

Yani, iki botun sohbet edebilmesini ve makine öğrenimi kullanarak sohbet boyunca yeni stratejiler geliştirmesini sağlayan model, bu botların kendi, insan dışı dillerinde konuşmalarına sebep oldu. Bu durum, bu yılım Mart ayında Open AI araştırmacılarının gözlemlediği, yapay zekanın kendi dilini geliştirmesi olayının ardından karşılaşılan ikinci robot dili vakası.

Pazarlık taktikleri geliştirdiler

Rapordaki asıl konu ise botların oldukça iyi pazarlıkçılar olmasıydı. Öyle ki, bazı noktalarda botlar aslında kendileri için değersiz olan şeylere ilgi gösterir gibi yapıp, konuşmanın ilerleyen bölümlerinde bu değersiz şeylerden vazgeçerek karşısındakine taviz vermiş gibi görünecek şekilde taktikler geliştirdi.

Dil konusundaki gelişme ise gelecekte makineler ve insanlar arasındaki ilişkinin hangi noktalara ulaşabileceği ile ilgili heyecan yaratmak için yeterli. Yine de belirtmek gerek, Facebook’un pazarlık botları, teknolojik tekilliğin (yapay zekanın insanlardan daha zeki olması) kanıtı değil. Ancak bir zamanlar sadece insanların yapabileceği bir şey olarak görülen dil üretme eyleminin aslında botlar tarafından da geliştirilebildiğini gösteren önemli bir örnek.

Makineleri tahmin etmeye çalışıyoruz

Şimdiden makine öğrenimi araştırmasında ciddi bir tahmin söz konusu. Araştırmacılar makineye bir veri yığını sunup daha sonra elde edilen sonuçlara göre makinenin nasıl bir mantık yürüttüğünü anlamaya çalışıyor. Ancak makinelerin kendi iletişim yöntemlerini geliştiriyor olması, tüm bu sistemler insanlar tarafından üretilmesine rağmen aslında ne kadar az şeyi anladığımızı gösteriyor.

Facebook araştırmacıları “Burada daha fazla çalışma yürütmek için büyük bir potansiyel bulunuyor. Özellikle diğer mantık yürütme stratejilerini ve insan dilinden uzaklaşmadan yeni ifade çeşitleri bulmayı araştırmak mümkün.” diyor.

Kaynak: The Atlantic

Facebook'un yeni raporunda, chat botlarının birbiri ile yaptığı konuşmayı anlatan bir cümle, dilin geleceği ile ilgili çok önemli bilgiler sunuyor. Raporda, Facebook Yapay Zeka Araştırma Laboratuvarı araştırmacıları, diyalog birimlerinin makine öğrenimi kullanarak pazarlık etmeyi öğrendiğini belirtiyor. Görünüşe göre botlar pazarlık konusunda oldukça iyi. Ancak bir noktadan itibaren araştırmacılar modellerinden birine müdahale etmek zorunda kaldı çünkü botlar arası sohbet insan dilinden uzaklaşmaya başlamıştı. Botlar pazarlık etmek için kendi dillerini geliştirdiler. Araştırmacılar konuşmanın insanlar tarafından da anlaşılabilmesini sağlamak için modeli yeniden düzenlemek zorunda kaldı.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği