İnternet üzerinden uyuşturucu başta olmak üzere pek çok yasa dışı ürün ve hizmetin satışı için kurulan Silk Road (ipek yolu) adlı oluşum, 2013 yılında FBI’ın gerçekleştirdiği bir operasyonla çökertilmiş ve eylemlerine son verilmişti. Bu sayede internet üzerinden uyuşturucu ticaretinin engellenmesi amaçlanıyordu ancak sonuç hiç öyle olmadı. İnternet üzerinden uyuşturucu satışı son üç yılda üç kat arttı.
Otoriteler ve yasa dışı satıcılar arasındaki mücadele, Silk Road’un kapatılması ile daha geniş bir alana yayıldı. RAND‘ın yayınladığı rapora göre FBI operasyonunun ardından Silk Road’u taklit eden 50 kadar yeni satıcı ortaya çıktı. Alıcı ve satıcıların anonim olarak birbirleri ile iletişim kurduğu bu ağlar üzerinden uyuşturucular, psikoaktif maddeler, reçeteli ilaçlar ve diğer ürün ve hizmetler satılıyor. Silk Road’dan boşalan pazarı bu yeni platformlar dolduruyor.
ABD ilk sırada
Hollanda Güvenlik ve Adalet Bakanlığı tarafından yapılan araştırmada, Ocak ayının verileri incelendi ve ABD’deki satıcıların yüzde 35,9 ile en büyük paya sahip olduğu görüldü. ABD’yi yüzde 16,1 ile Birleşik Krallık, yüzde 10,6’yla Avustralya izledi.
Yasa dışı online pazarlar üzerinden en çok satılan ürün yüzde 33’le esrar (marihuana) olurken bunu yüzde 19’la reçeteli ilaçlar ve yüzde 18’le uyarıcılar takip etti.
Yorumunuz: