İnsan hareketlerini ‘duvarın arkasından’ tahmin edebilen yapay zeka

Araştırmacılar, etrafımızı saran görünmez radyo dalgalarından faydalanarak duvarların ardını görmeyi başardı.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Bilgi çağı, insanlık olarak hayal edebileceğimizden çok daha fazla bilgi üretmemizi sağladı. Yapay zeka sayesinde büyük miktarda veri, düşündüğümüzden de faydalı olabildiğini kanıtladı. Bizi internete bağlı tutan ve her yerde mevcut olan kablosuz sinyaller, X ışınları gibi kullanılarak duvarların ardındaki hareketleri dahi görmemizi ya da takip etmemizi sağlıyor.

Çıplak gözle görmek mümkün olmasa da, kablosuz sinyaller yayın antenlerinden çıkarken radyo dalgaları insan vücudundan sekiyor. Bu radyo sinyallerinin nasıl sekip dağıldığı ölçülebiliyor. MIT Bilgisayar Bilimi ve Yapay Zeka Laboratuvarı’nda (CSAIL) çalışan araştırmacılar, insanlar radyo frekans sinyalleriyle etkileşim kurarken oluşan pozisyon ve hareketleri anlayabilen sinir ağları eğitmeyi başardı.

Tıpkı bebekler gibi sinir ağlarının da dünyayı çözümlerken neye dikkat etmeleri konusunda eğitilmeleri gerekiyor. Bu da genelde saatler süren videolarla, binlerce fotoğrafla ve her bir videoyu/fotoğrafı açıklayan veriyle birlikte sinir ağlarını beslemek şeklinde gerçekleşiyor. Bu araştırma için CSAIL araştırmacıları, yürümek oturmak veya konuşmak gibi sıradan aktiviteler yapan insanların fotoğraflarıyla sinir ağlarını eğitti. Daha sonra yapay zekaya fotoğraflardaki insanların duruş ve hareketlerini taklit eden çubuk şeklinde iskeletler üretmesi öğretildi. Bu işlemin ardından da iskeletlerin dağıtılan radyo sinyallerinin ölçümlerine nasıl uyum sağlayıp eşleştiği öğretildi. Bütün bunlardan sonra sinir ağı nihayet sadece dağılan radyo sinyali verilerini inceleyerek iskeletler oluşturabilir hale geldi. Işığın geçemediği şekilde duvarlardan geçebildiği görüldü.

Hastanelerde veya suçluları yakalamak için kullanılabilir

CSAIL araştırmacıları şu anda belirsiz ve küçük çaplı hareketlerin üç boyutlu temsillerini oluşturabilme konusuna odaklanmış durumda. Yapılan araştırmanın muhtemel uygulama alanlarından biri de hastane veya bakım evleri olabilir. Bu gibi yerlerde hastaların hareketleri (düşme, el sıkışma vb.) karanlıkta bir işe yaramayan kameralar yerine bu yöntem sayesinde takip edilebilir.

MIT’nin yapay zekası, 100 farklı kişiden oluşan insan grubuyla eğitildiğinde sadece insanların hareketlerine bakarak kişileri yüzde 83 oranında doğruluk payıyla tespit etmeyi başardı. Bu teknoloji suçla mücadele etme aracı olarak kullanılmak istenirse de ilginç durumlar ortaya çıkarabilir. Mesela kar maskesi takan veya kimliğini gizlemek için gece karanlığından faydalanmaya çalışan suçlular engellenebilir. Ancak söz konusu mahremiyet olduğunda ürkütücü sonuçlar doğurması mümkün. Çünkü görünmez radyo sinyalleri her yerde ve birinin radyo sinyallerini kullanarak sizin isteğiniz dışında sizi takip etmesini engellemek imkansız görünüyor.

Kaynak: Gizmodo

Yapay zekanın hayatı kolaylaştırabilecek nitelikte gelişmelere vesile olacağı bir örnekle daha karşı karşıyayız. MIT'nin Bilgisayar Bilimi ve Yapay Zeka Laboratuvarı, etrafımızda bol miktarda bulunan radyo dalgalarıyla etkileşim kurma biçimimizi kavrayan bir yapay zeka eğitti. Böylece duvarların ardını görebileceğiz. Bu çalışmanın günlük hayatta uygulama bulabileceği yerlerin hastane veya bakım evi olduğu düşünülüyor. Mesela karanlık yerlerde işe yaramayan kameralar yerine bu teknoloji kullanılarak hastaların düşmesi vb. gibi şeyler kolayca takip edilebilir. Diğer bir kullanım alanı ise kar maskesi takan ya da gece karanlığından faydalanmaya çalışan suçluları kolaylıkla tespit etmek olabilir.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği