Hırsızları yüzde 81 tutarlılıkla önceden tespit eden algoritma

VaakEye adlı sistem, kameradan gelen görüntüleri yapay zeka ile inceleyerek bir mağazada hırsızlık yapacak kişileri yüzde 81 tutarlılıkla tespit edebiliyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Japonya’da 50’den fazla mağazada kullanılan VaakEye sistemi, kamera görüntülerini sürekli takip ederek şüpheli davranan kişileri tespit ediyor ve çalışanlara durumu bildiriyor. Çalışanlar görüntüleri inceleyip bir suç olup olmadığını tespit ediyor ve buna göre harekete geçiyor. VaakEye yakında Amazon gibi kasiyersiz mağazalar da açmayı planladığını söylüyor.

Vaak, Ryo Tanaka’nın kurduğu üçüncü girişim. Tokyo merkezli şirketin amacı, yapılandırılmamış verileri yönetebilmek. Tanaka “Yapılandırılmamış verilerin yönetimini yapacak bir şirket için önce video görüntülerinden insan davranışını algılamaya odaklanmam gerektiğini düşündüm.” diyor.

Sistem geçmiş suç görüntülerini izledi

VaakEye Mart ayında, kamera başına aylık 162 Dolar’lık abonelik ücreti ile kullanıma sunuldu. Bulut tabanlı yapay zeka sistemi daima gelen görüntüleri inceliyor ve şüpheli davranışları mağaza çalışanlarına bildiriyor. Sistem 100 bin saatten daha uzun görüntülerle eğitildi. VaakEye görüntülerde suçla ilişkili davranışlar tespit etmeyi öğrendi. Bu davranışlar arasında endişeli bir şekilde etrafa bakmak, güvenlik kameralarını aramak ve normalden biraz daha hızlı hareket etmek gibi eylemler bulunuyor.

Sistem ayrıca raftan alınan bir ürünün cebe ya da bir çantaya atıldığını da algılayabiliyor. Her hareket şüphelilik seviyesine göre değerlendiriliyor. Bir müşteri belirli bir eşiğe ulaştığında sistem video kaydıyla birlikte bir alarm gönderiyor. Tanaka “Sistem Japonya’da 50 mağazada kullanılıyor. Dünyaya açılmaya hazırlanıyoruz. Şimdilik deneysel veriler kullanılarak suçların algılanmasında yüzde 81’lik bir isabet oranına sahibiz.” diyor.

VaakEye insan hareketlerini vücudun 100’den fazla noktasında inceliyor ve şirket yakında farklı anti-sosyal davranışları da algılama yeteneği elde edeceğini söylüyor. Bunlar arasında fiziksel saldırı ve daha karmaşık hareketler yer alıyor. Bu tarz bir teknoloji büyük şehirlerin kalabalık noktalarında kullanılan kameralara yerleştirilebilir. Bugün bu kameralar her ne kadar sürekli kayıt altında olsa da görüntülerde olan biteni takip etmesi gereken bir insana ihtiyaç duyuluyor. Ama VaakEye sayesinde yapay zeka, görüntülerdeki aksilikleri anında tespit edebilir.

Kasasız market projesi

Vaak’ın bir sonraki projesi ise Ağustos ayında kullanıma sunulacak kasasız bir süpermarket. Aynı teknoloji kullanılarak bu kez müşterilerin raftan hangi ürünleri aldıkları ya da hangi ürünleri rafa geri bıraktıkları tespit edilebilecek. Böylece müşteri kasaya gelmeden, satın aldığı ürünlerin fiyatı belirlenmiş olacak. Müşteri mağazadan çıktığında, ödeme kredi kartından alınacak.

Şirket ödeme için kendi ödeme sistemi VaakPay’i kullanmak istiyor. Ancak nakit ödeme yapmak isteyen müşteriler için de bir ödeme noktası bulunacak. Müşteri nakit ödeme yapacak olsa da kasaya geldiğinde aldığı ürünlerin toplam fiyatı belli olduğu için alışveriş çok daha kısa sürecek.

Bu gibi bir sistemin mağazalarda ya da sokakta sizi izlemesi bazı mahremiyet sorularını da akıllara getirebilir. Tanaka “Biz suçtan ve kazalardan arınmış bir dünya hayal ediyoruz.” diyor. Ancak özel bir şirketin ya da devletin vatandaşları daima takip etmesi bir ütopyadan çok distopyayı andırıyor.

Kaynak: New Atlas

Japonya'da 50'den fazla mağazada kullanılan VaakEye sistemi, kamera görüntülerini sürekli takip ederek şüpheli davranan kişileri tespit ediyor ve çalışanlara durumu bildiriyor. Çalışanlar görüntüleri inceleyip bir suç olup olmadığını tespit ediyor ve buna göre harekete geçiyor. VaakEye yakında Amazon gibi kasiyersiz mağazalar da açmayı planladığını söylüyor. 100 bin saatten daha uzun video görüntüsünü izleyerek eğitilen VaakEye, hırsızlık yapacak kişilerin endişeli şekilde etrafa bakması, güvenlik kameralarını araması ve normalden biraz daha hızlı hareket etmesi gibi durumları tespit ederek suç ihtimalini belirliyor. Sistem, suç ihtimali olduğunu düşündüğü durumların yüzde 81'inde haklı çıkıyor.

2 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği