Haftanın Pazarlama İletişimi Özeti: 35

15 - 22 Eylül 2018 tarihleri arasında Türkiye ve dünyada pazarlama iletişimi alanında olup bitenler.

Haftanın Pazarlama İletişimi Özeti‘yle hafta içi vakit darlığından gerekli özeni gösteremediğiniz gelişmeler, tartışmalar, öne çıkan projeler, trendler, çok konuşulanlar, gözden kaçanlar derken hızlıca haftayı toparlamak  ve gelecekte dönüp bakılacak iyi bir arşiv oluşturmak niyetindeyiz. Okurken linklere dikkat, her şey linklerde.

Ticaret Bakanlığı tarafından, Türkiye’de üreten, yatırım yapan, istihdam sağlayan firmaların ayrımını yapabilmek adına geliştirilen Yerli Üretim Logosu bir basın toplantısıyla tanıtıldı. Logo, Türkiye’de üreten yabancı firmaların ürünlerinde de kullanılacak.

İlk sayısı 7 Şubat 1921’de çıkan Resmi Gazete, kağıt ve baskı maliyetlerinde yaşanan artış sebebiyle artık basılmayacak. Hayatına ‘dijital ortamda’ devam edecek olan Resmi Gazete’nin basıldığı Başbakanlık Basımevi Döner Sermaye İşletmesi geçen ay yayımlanan bir KHK ile kapatılmış ve çalışanları başka kurumlara kaydırılmıştı. Gazete 8 bin civarında basılıyordu ama son dönemde bu sayı 2 binlere kadar düşmüştü.

Dünyanın en köklü dergilerinden biri olan Time, 1999’da kurulan ve online CRM alanında lider duruma gelen Salesforce‘un kurucusu Marc Benioff ve eşi Lynn Benioff tarafından satın alınıyor. Ödenecek tutar 190 milyon Dolar olarak açıklandı. Bu hamle, teknoloji milyarderlerin geleneksel medyaya ilgisinin son halkası denilebilir. Amazon’un kurucusu Jeff Bezos 2013’te Washington Post‘u, geçen yıl da Steve Jobs‘ın eski eşi Laurene Powell The Atlantic‘in çoğunluk hisselerini satın almıştı. Tabii sadece teknoloji milyarderleri değil genel olarak milyarderler medya sahibi olmayı önemsiyor. BBC Türkçe bunun nedenlerini örnekleriyle irdelemiş.

Future Today Institute Gazetecilik, Medya ve Teknoloji Raporu‘nu paylaştı. Epey kapsamlı dev raporun bir bölümünde e-bülten gönderimi, podcast ve özel ilgiye dayalı küçük grupların yeniden önem kazanacağından bahsediliyor. Buna bağlı olarak da e-bülten ve podcast yayıncılarının sayısında artış yaşanacağı da vurgulanıyor.

Podcast demişken, şu anket Türkiye’deki durumlarla ilgili küçük de olsa bir fikir verebilir.

Instagram gönderilere ve hikayelere coğrafi sınırlar getiren yeni bir özelliği test ediyor. Bu özellik kullanıcıların içerikleri tüm dünyayla paylaşmak yerine sadece seçtikleri ülkelerde paylaşmalarını sağlayacak. Yeni özellik henüz resmi olarak açıklanmadı.

Twitter kullanıcılarının en önemli sorunlarından biri, takip edilen kişilerin tweet’lerini kronolojik sırayla görememek. 2016’da devreye giren ve çokça şikayet alan ‘önce en iyi tweet’leri görme‘ zorunluluğu yeni güncellemeyle ortadan kalkacak, akışı kronolojik sıraya göre takip etme seçeneği de sunulacak. Twitter her ne kadar bu değişikliği uzun zamandır planladığını açıklasa da 16 Eylül’de Emma Kinema adlı bir kullanıcının, ilgilenmediği tweet’leri görmek istemeyenlere yardımcı olacağını düşündüğü şu paylaşımın etkili olduğu düşünülüyor. Kinema’ya göre bu kelimeleri sessize almak daha iyi bir Twitter akışı deneyimi için işe yarayabilir.

Amazon‘un Türkiye’ye gelişi o kadar uzun süre beklendi ve o kadar çok ‘muhabbeti’ yapıldı ki, sitenin açılışını Ekşi Sözlük entry’lerinden öğrenmek biraz ‘şey’ oldu. Eminim herkes daha görkemli bir giriş bekliyordu ama bu da ‘cool’ göstermiş oldu markayı. Sürecin nasıl işlediğini, kullanıcılardan gelen ilk tepkileri Webrazzi‘nin haberlerinden takip etmek mümkün.

Amazon büyük bir kampanyayla giriş yapmadı ama Türkiye’deki rakiplerinin şöyle bir silkinecekleri kesin. Hatta “Amazon Türkiye’ye hangi ajansla girer?” sorusuna vereceğim ilk cevaplardan biri olan Tribal İstanbul GittiGidiyor‘la çalışmaya başlayacağını duyurdu.

Netflix, gösterime giren yeni dizisi Maniac‘ı duyurmak için Ekşi Sözlük’ü farklı bir şekilde kullandı. “Herkes ne kadar mutlu” başlığına tıklayan kullanıcılar, dizinin banner’ının da yer aldığı “En son gerçekten mutlu hissedilen an” başlığını yönlendirildi. Söz konusu başlık bir günde 2 binden fazla entry aldı.

Rekabet Kurumu Google’a 93 milyon TL ceza kesti. Cezanın gerekçesi şirketin mobil işletim sistemi Android üzerinden cihaz üreticileriyle imzaladığı sözleşmelerin rekabet kanununa aykırı olması. Geçtiğimiz Temmuz ayında da Avrupa Birliği Komisyonu da benzer bir gerekçeyle Google’a 5 milyar Dolar ceza kesmişti.

AB Komisyonu’nun yeni bir gündemi var. Dizel otomobillerin emisyonlarının manipüle edildiği meşhur dizel skandalıyla ilgili soruşturmayı derinleştiren komisyon, Alman otomobil üreticileri Volkswagen, BMW ve Daimler‘i mercek altına alıyor. Adı geçen üç firma da konuya ilişkin açıklama yapmayacaklarını ve soruşturmayı yürüten yetkililerle iş birliği halinde hareket ettiklerini belirtti.

Campaign yeni sayısının kapağına bağımsız ajansları taşıdı. İçinde bulunulan ekonomik belirsizlik ve durgunluk döneminde bağımsız ajansların durumunun ele alındığı dosyada Yaşar Akbaş, Karpat Polat, Serdar Erener, Hulusi Derici, Burçin Kalkan gibi isimlere mevcut durum ve network ajanslara göre avantaj ve dezavantajları sorulmuş. Mesela Kompüter‘den Burçin Kalkan şöyle demiş: “Son birkaç senede reklam o kadar dağınık ve çeşitlilik gerektiren bir iş haline geldi ki, belli bir iş yapış biçimini belirleyip o formülü her işe uygulamak mantıklı olmuyor. O yüzden biz her yeni işe aslında hiçbir şey bilmediğimizi bilerek girişiyoruz.

Yine Campaign‘in yeni sayısında, İstanbul Dışı bölümüne konuk olan Batman merkezli Fikirzen adlı ajansın röportajından bir bölüm: …Avantajlarımız bunların hepsinin üstesinden geliyor; iletişim kanalları bu kadar genişlemişken İstanbul’da, İzmir’de hatta müşterimizin ofisindeki sıkıcı, uzun toplantılarında olmanın çok bir anlamı yok. Önemli olan iyi fikrin hep yanınızda olması.

Durumlar böyle. Haftaya yine görüşmek üzere, iyi tatiller!

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği