Haftanın Özeti: 92

25 – 31 Temmuz 2016 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Sinema / TV / Kültür / Sanat

  • Almanya Freiburg Üniversitesi’nden bir grup araştırmacı, yapay sinir ağlarına stil ‘duygusu’ kazandırarak mevcut bir sanatsal tarzın herhangi bir videoya (oldukça başarılı bir şekilde) uygulanabilmesini sağladı. Sanatçılar tarafından çoktan kullanılmaya başlanan bu yöntemden yararlanmak isteyenler algoritmaya (detaylı yönlendirmeler, gereklilikler ve örnekler eşliğinde) GitHub üzerinden ulaşabilir.

  • Dronestagram ve National Geographic işbirliği ile düzenlenen ‘Yılın En İyi Drone Fotoğrafları’ yarışmasının kazananları açıklandı. Hayranlık (ve kıskançlık) duygusunu tetikleyen kuş bakışı görüş açıları ile drone’lar özel hayatın ihlali, taş ocağı denetimi ya da tehlikeli madde kontrolü gibi nahoş işlerin yanı sıra ilham verici kareleri ile fotoğraf alanındaki potansiyelini de konuşturuyor. Seyahat, Macera – Spor ve Doğa – Vahşi Yaşam kategorilerinin en iyi fotoğrafları için böyle buyrun.
Seyahat kategorisi üçüncüsü: Summer camp, Gran Canaria (Karolis Janulis tarafından)
Seyahat kategorisi üçüncüsü: Summer camp, Gran Canaria (Karolis Janulis tarafından)
  • Fotoğraf sanatçısı Oliver Curtis pek çoğu turistik cazibe merkezi haline gelmiş simgesel mekan ve anıtların fotoğraf çekilmeye değer görülmeyen ya da pek de uygun olmayan köşelerini fotoğraflamış. Eyfel Kulesi’nden Çin Seddi’ne, Tac Mahal’den Beyaz Saray’a ikonik mekanların alalade, gündelik, filtresiz ve makyajsız noktalarının fotoğraflarını buradan görebilirsiniz.
Çin Seddi, Volte-face (Diğer Yüz), Oliver Curtis
Çin Seddi, Volte-face (Diğer Yüz), Oliver Curtis
  • Güzel Sanatlar mezunu Mathieu Tremblin yaşadığı Fransa’da kentsel müdahale, graffiti kültürü, marka, yayınlarda kullanılan objelerin manipülasyonu, fotoğraf ve video konularında çalışmaya başladı. Başına buyruk ve tarz sahibi graffitilerin yerine onların ‘temiz ve derli toplu’ versiyonlarını koyan Tremblin bu çalışmasında internetteki kelime bulutlarından esinlendiğini belirtiyor. ‘Anahtar kelimeler internet için nasıl bir işaretleme fonksiyonu görüyorsa, graffiti de şehir hayatı için öyle bir fonksiyona sahip’ diyen sanatçının yasallık, sunum ve sembolizasyonu sorguladığı çalışmalarının bazıları buradan görülebilir.

graffiti (990x737)

  • Londralı sanatçı Slinkachu’nun 2006’dan bu yana devam eden ‘Minik İnsanlar Projesi’ Dubai’de şehrin dokusuna ve kültürüne uygun olarak sürüyor. Tren seti karakterlerini tekrar modelleyip boyayarak sokak köşelerinde (bazen ortasında) tuhaf sahneler yaratan sanatçı web sitesinde hem fotoğraf hem de sokak sanatı olma özelliği taşıyan çalışmalarında büyük şehirde yaşamanın melankolisini ve yalnızlığını anlattığını, insanların yaşadıkları şehre ve etraflarına karşı daha ilgili olmalarını ve bu minik insanlarla empati kurabilmelerini istediğini belirtiyor. Slinkachu oluşturduğu bu sahneleri fotoğrafladıktan sonra oldukları şekilde bırakarak sergiliyor. Sanatçının güncel çalışmalarını Instagram hesabından takip edebilirsiniz.

slinkachu-dubai-walls-miniature-street-art-designboom-08 (818x684)

  • Emanuele Dascanio’nun ilk bakışta fotoğraf gibi algılanan yüksek teknikli, hiper gerçekçi çizimleri yeteneğin yanı sıra, yoğun bir çalışmayı ve çok özel bir eğitimi gerektiriyor. Dascanio, her saç telinin, kırışıklığın ve kumaş kıvrımının can bulduğu bu son derece detaylı çalışmaların bazılarının tamamlanmasının 780 saat sürdüğünü söylüyor. Eserleri çağdaş olsa da verdikleri klasik duygu Dascanio’nun bir süre asistanlığını yaptığı İtalyan ressam Gianluca Corona’nın kendisine aktardığı özel tekniklerden kaynaklanıyor. Rönesans döneminde eserler üreten eski ustaların tekniklerini monogram çalışmalarına uyarlayan sanatçıyı Facebook’tan takip edebilirsiniz.

emanueledascanio7

  • 15 yıl evvel Buenos Aires’in pek çok güzelliği Arjantin’in yaşadığı zor zamanların etkisi ile silindi. Çöken ekonominin kendisiyle birlikte götürdüğü şehrin pek çok güzelliğine karşın teselli niteliğinde bir yapı olan El Ataneo Grand Splendid bugün dünyanın en görkemli kitapçılarından biri olma özelliğini taşıyor. Bu anıtsal yapı 100 yıl önce Pero ve Torres Armengol isimli mimarlar tarafından tiyatro salonu olarak tasarlandı. 20’lerin sonunda Arjantin’e ilk sesli filmi getiren sinema oldu ve son olarak 2000 yılında yenilenerek mimar Fernando Manzone tarafından devasa bir kitapçıya dönüştürüldü. Bize de bakıp iç geçirmek düştü.
Fotoğraf: Ryan Poole
Fotoğraf: Ryan Poole
  • Pokemon Go sınır tanımıyor. Son olarak Rihanna’nın konserlerinde kesinlikle oynanmamasını salık verdiği oyun Beyonce ve Adele gibi büyük yıldızların konserlerinde de sadık kitleyi şeytana uydurdu. Mesela yanı başında kalbinin derinliklerinden bir şarkıyı fani hayranlarına bahşeden Beyonce’nin varlığına rağmen Pokemon avlamaya çalışan şu hanıma bakalım. Sanatçıların konserleri esnasında cep telefonu kullanılmasına dahi tahammül edemedikleri günlerde sahneyi çalan, gösteriyi istila eden Pokemon’lara kim dur diyecek?

  • Sinema sektörünün problemleri ve geleceği ile ilgili yorumlarda bulunan James Cameron ve eşi Gale Anne Hurd korsanla mücadele için farklı görüşler belirtti. Cameron sinemadaki deneyimin yenilikçi bir bakış açısıyla geliştirilmesinin seyircileri sinemaya çekmek için yeterli olacağına inanırken Hurd, torrent sitelerinin bu işten haksız kazanç elde ederek sinema sektörüne zarar verdiğini savundu.

JamesCameronHWOFOct2012

  • Disney’in el çizimi peri masallarından bugüne animasyon sinema perdesinde büyük bir değişim geçirdi. Meraklısı için The Playlist tarafından hazırlanan 21. Yüzyılın (şimdiye kadarki) En İyi 50 Animasyon Filmleri Listesi.

pirates-band-of-misfits-768x504

  • Star Trek (Uzay Yolu) 50 yaşında! – ve bir nesle uzay sevgisini ve macera tutkusunu aşılayan serinin yeni yaşı interaktif bir müze ile kutlanıyor. ‘Star Trek: Yıldız Filosu Akademisi Deneyimi’ müzesi, Ekim sonuna kadar New York’ta ziyarete açık kalacak. Müzenin Şubat itibaren Kanadalı hayranları için açılması planlanıyor. Kostümlerin, dekorların ve ışıklandırma sistemlerinin de görülebileceği müze ziyaretçilerine o tanıdık uzay gemisi ambiyansını yaşatacak. 50. yıla özel olarak dünyanın çeşitli noktalarından 50 sanatçının 2D ve 3D Star Trek çalışmalarının sergilendiği küresel sergi için buraya uğrayabilirsiniz.

Star_Trek5 (1200x800)

  • Star Wars’un 8. filminin çekimleri tamamlandı. Şimdi sıra özel efektler ve final dokunuşlarıyla işe biraz sihir katmakta. Gösterime giriş tarihi 15 Aralık 2017 olarak belirlenen film için sabırsızlananların heyecanlarını biraz olsun dizginleyebilecek Rouge One filmi ise bu yılın sonunda sinemalarda olacak.

  • Kolombiyalı uyuşturucu kaçakçısı Pablo Escobar’ın hikayesini konu alan Narcos’ta 2. sezon başlıyor. Yakın zamanda kardeşi Roberto Escobar’ın Netflix’e yeni bölümleri yayınlanmadan görmek istediğini bildirmesi ile gündeme gelen dizinin yeni sezonu Escobar’ın kendisini yakalamak konusunda son derece kararlı olan güvenlik güçleri ile çatışmasına ve kaçışına odaklanıyor.

  • Bugüne dek gıdım gıdım ulaşılıp iştahla tüketilen Black Mirror’ın Netflix’e transferinin ardından diziden 12 bölümlük 3. sezon müjdesi geldi! 3’er bölümlük 2 sezonu ve sadece 1 adet Yılbaşı Özel bölümü ile sevenlerini teknolojinin çöllerinde susuz bırakan dizinin yazım aşamasında olduğu düşünülüyor. Dizinin yaratıcısı Charlie Brooker ve Anabel Jones’un yapımcı koltuğunda oturmaya devam edeceği bilgisi çok büyük yapısal değişikliklere gidilmeyeceğinin işareti olarak görülüyor.

  • Yapay zeka ortaklığıyla yazılması planlanan ilk korku filmi ‘Impossible Things’ Kickstarter’da fonlanmayı bekliyor. Doğal Dil İşleme adı verilen bir yöntemle eğitilen yapay zeka, taradığı binlerce kısa özet ve gişe performansları ile ilişkilendirilmiş film bilgisi sayesinde özeti gişede başarılı olacak şekilde düzenleyebiliyor. Neyin satıp neyin satmayacağını anlayan bu teknoloji geliştirilebilirse özellikle yapımcıların endişelenmesi gereken pek bir şey kalmayacak gibi görünüyor.

  • Bu yıl 69. Cannes Film Festivali’ne “Neo Renaissance” kısa filmiyle katılan Bahçeşehir Üniversitesi Sinema ve Televizyon Bölümü mezunu Tuna Tetik, Türkiye’nin ilk VR filminin yönetmeni olmaya hazırlanıyor.  Filmin kolektif bir çalışma olacağını belirten Tetik ‘Bunu BAU VR First Laboratuvarı’nda başlatmamız ve Türkiye’nin ilklerinden biri olması gurur verici” ifadesinde bulundu. Projenin detaylarına ve film gösterimine ilişkin bilgileri buradan edinebilirsiniz.

VR Cinema-1200-80

Haftayı bir TED sunumuyla kapatıyoruz. Trevor Timm, bize basın özgürlüğünün dünyanın hemen yerinde tehdit altında olduğunu ve bunun bedellerini hatırlatıyor (Türkçe altyazılı).

[ted id=2507 lang=tr width=600]

Fikir ve katkılarınızı yorumlarınızda bekleriz.

Bu derlemeden arkadaşlarınızı haberdar etmek için aşağıda yer alan sosyal medya paylaşım düğmelerini kullanabilirsiniz. Yeni özetlerden erken haberdar olmak için e-posta bültenimize abone olmayı unutmayın.
Etiketler:

3 Yorum

  • amirim, hafta içi verilen yazılardan özetlerin lezzeti azalıyor bence.Okudum zatenden sıkıldıma çabuk geçiliyor.Ukalalık kabul etmezseniz eğer bir düzen verilmesi iyi olur.

    • Haftayı özetlerken hafta boyunca değinilmemiş şeyleri paylaşmak her zaman mümkün değil. Ancak unutmayalım ki hafta içi en fazla 30 haber bağımsız olarak yayınlanıyor. Özetler ise ortalama 100 – 120 içerikten oluşuyor. Dolayısıyla ‘okudum’ oranının en iyi durumda yüzde 30 seviyesinde kalmış olması gerekiyor. Özetle; haftalık özetin doğasında olan bir sonuç bu.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği