Haftanın Özeti: 91

18 – 24 Temmuz 2016 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Sinema / TV / Kültür / Sanat

  • Yazar Oliver Roeder ‘bilgisayarın ürettiği sanat sanat mıdır?’ tartışmalarına yeni bir boyut kazandırarak  ”Bilgisayar sanatı diye bir şey yoktur. Sanat sanattır” diyor. Bu ifadenin en az ‘boya sanatı’ ya da ‘piyano sanatı’ kadar anlamsız olduğunu belirten Roeder bilgisayar ürünü sanat ile insan ürünü sanat arasında neden bir fark görmediğini şöyle açıklıyor: ”Sanatı üreten algoritmik yazılım bir insan tarafından, yine insanların ürettiği teorilerin öğretilmesiyle oluşturuluyor. İnsanlar tarafından toplanmış materyallerle, insanların çalıştığı şirketler tarafından, insanların icat ettiği araçlar kullanılarak üretilen bilgisayarlar tarafından üretilen sanat insan ürünüdür. Bilgisayar sanatı olsa olsa sanatın bir alt kümesidir – karşıtı değil. Satranç ya da Go şampiyonlarının yapay zekaya yenilmesi nasıl teknoloji adına sevindirici, insan beyninin sınırları adına gurur verici gelişmelerse aynı pozitif bakış sanat alanında da geçerli olmalı.” Sonuçta yaratılan şey ‘bir canavar’ değil, sanat.
(Wynwood Miami)
(Wynwood Miami)
  • Çin’in Google’ı Baidu’dan fotoğrafları analiz ederek görsel bileşenlerine ayırıp bunları müzik yapmak için kullanan bir yapay zeka: Baudi Yapay Zeka bestekarı. Fotoğrafta yer alan insanları, yapıları, renk ve dokuları yorumlayarak fotoğrafın moduna ve duygusuna karar veren yazılım, buna göre devasa veri tabanından agresif, sakin, ilham verici,yıkıcı ve benzeri sıfatlar ile ilişkilendirilmiş müziklere ulaşarak bunları bestesi için kullanabiliyor.

https://youtu.be/Ics9CjRSMfc

  • Kafanızı telefonunuzdan kaldırıp (öylesine) etrafa bakmayalı ne kadar zaman olmuştur? Pek net hatırlamayanlar için tasarlanan Look Up uygulaması, New York’ta yaşayan akıllı telefon kullanıcılarının çevrelerine ve yaşadıkları şehre karşı (artık pek duymadıkları) ilgiyi canlandırmayı amaçlayan bir tür ‘dürtme’ fonksiyonuna sahip. İster bir arkadaş olsun, ister bir yabancı, telefonumuz dışında birileri ile ‘göz göze gelmek’ farkında olmasak da unuttuğumuz ve aslında ihtiyaç duyduğumuz bir sosyal davranış olabilir.

  • Gelişmekte olan yaratıcı platformlar için, yaratıcı platformlar tarafından, British Council girişimi ve Creative England desteği ile hazırlanan Yaratıcı Platform Kitapçığı (Creative Hub Kit) Türkçe’ye çevrildi. Yeni bir yaratıcı platform kurmak isteyen veya alternatif bir iş modeli arayışında olan kişiler için hazırlanan kitapçık, fiziksel veya dijital ortamlarda farklı iş modelleri ile var olan yaratıcı platformlar için nitelikli bir kaynak niteliğinde.

creativehub(1) (1200x432)

  • Industrial Light & Magic şirketi, sanal gerçekliği daha önce hiç olmadığı kadar gerçekçi bir yöntemle kullanmak için kolları sıvadı. Star Wars evreninde geçecek bir film yapmaya hazırlanan ILM xLab ekibi, senarist David S. Goyer’i kadrosuna kattı. Goyer üzerinde çalıştıkları projenin, izleyiciyi aktif bir parça olarak kullandığını belirtti. Goyer’e göre sanal gerçeklik deneyimi sırasında izleyici çevresiyle ve filmdeki karakterlerle etkileşime girebilecek, hatta filmin gidişatını belirli bir ölçüde etkileyebilecek. Bu proje, Star Wars evreninde geçen tamamen orijinal bir hikayeyi anlatacak. Hikaye, çekimleri devam eden yeni Star Wars filmleri ile de paralel olarak ilerleyecek. Lucas Film yöneticilerinden Pablo Hidalgo, henüz adı belli olmayan Darth Vader projesinin Star Wars evreni ile oldukça entegre bir yapıya sahip olacağını ve kanonun bir parçası haline geleceğini ifade ediyor.

darth-vader-to-reveal-dark-side-of-vr

  • Michael Jackson’ın her adımıyla yanan yer karolarını hatırlayın. Daily Tous Les Jours‘un Mesa Musical Shadows projesi de sokaktaki insana benzer bir hareket motivasyonu ve tatmini sağlıyor. Etkileşimli kaldırım, hareket ile aktive olan karoları ve sensörleri aracılığıyla, üzerlerinden geçen insanları kendi hareketleriyle değişen şarkılar eşliğinde dans etmeye teşvik ediyor.

MusicalShadows_01_Dailytlj-968x544

  • Apple Music’ten büyük haber: Kişisel müzik kütüphaneniz yakında kopya korumasız iTunes Match kataloğunuz ile eşleşebilecek. Bu ne anlama geliyor?
    • Apple Music üyeliğinizi kullanarak indirdiğiniz şarkı ya da çalma listeleri DRM (kopya) korumalıdır – çünkü (Apple’a göre) onların gerçek sahibi siz değilsinizdir.- ve üyeliğinizi iptal etmeniz durumunda kaybolurlar.
    • Apple Music’i iptal ederseniz herhangi bir cihaza kaydetmediğiniz iCloud Music Kütüphanesi parçaları da kaybolur. Fakat ‘matched’ ya da yüklenmiş parçalardan indirdikleriniz ise aynen kalır. Son gelişme ile parçalarınızı iTunes Match ile DRM korumasız olarak saklayabileceksiniz.

apple_music_screenshots.0 (1200x795)

  • İnsan pek çok tehlikeye karşı dayanıklılık geliştirecek şekilde evrilmeye devam ediyor. Fakat zamanın hızı ile paralel ilerleyemeyen ‘yavaş ve kararlı’ evrimimizde sıra araba kazalarına gelemedi. Peki insanlar (aniden) trafik kazalarından minimum zararla sıyrılabilecek şekilde evrilselerdi neye benzerlerdi? Sanatçı Patricia Piccini’nin, bir travma cerrahı ve otomobil kazaları denetçisi ile birlikte geliştirdiği etkileşimli heykel ‘Graham’ insanlara trafikteki tehlikelere karşı ne kadar savunmasız ve kırılgan oldukları ile ilgili bilgiler vermesini sağlayan yapay zeka teknolojisine sahip. Proje, Avustralya’da yol güvenliği ile ilgili yürütülen çalışmaların bir parçası. Sanki trafik kazasına karşı kırılgan halimiz daha iyi gibi…

  • Google’ın yeni kültür sanat uygulaması Arts & Culture (Android / iOS) ile 70 ülkeden 1000’in üzerinde müzenin sanat eserlerine ulaşabiliyorsunuz. Uygulamayı kullanamayanlar ya da tercih etmeyenlere özel bir sayfa da düşünülmüş. Google’ın yakında ‘Art Recognizer’ adı verdiği sanat eserlerini tanıyabilen teknolojiyi de kullanıcılarına sunması bekleniyor. Böylece sanatseverler telefonlarıyla eseri ‘taratma’ları halinde ona ilişkin pek çok bilgiye ulaşabilecek.

Fikir ve katkılarınızı yorumlarınızda bekleriz.

Bu derlemeden arkadaşlarınızı haberdar etmek için aşağıda yer alan sosyal medya paylaşım düğmelerini kullanabilirsiniz. Yeni özetlerden erken haberdar olmak için e-posta bültenimize abone olmayı unutmayın.
Etiketler:

10 Yorum

  • Hocam çok siyasi olmaya başladı bu özetler, eskiden böyle değildi niye şimdi?

  • Verdiğiniz rakamlar titiz çalışmanızı çok güzel ortaya koymuş ancak ölü ve yaralıların sayılarını göremiyorum

  • linklerin normal metinden ayrılmaması biraz yorucu olmuş, bilinçli yapılmadıysa

  • Abi ellerinize sağlık. Yine okuyacak bir sürü şey var. Yeni tasarım çok güzel olmuş ancak linklerin aynı renkte olması tıklayacak yeri bulmayı zorlaştırıyor.

  • Serdar Bey, hem ana sayfada üstte çıkan hem de haftanın özetlerinin üzerinde çıkan büyük fotonun sağ ve sola tam dayalı olmasıve boşluk bırakılmamış olması biraz yorucu.

  • Tasarım/Inovasyon başlığında tanıtılan ürünlerin satışı, TR’e getirilişi ile ilgili kolaylaştırıcı bilgilendirme yapılabilir mi?
    Tabii ki tembellik yapmayıp sitesi üzerinden istenebilir ancak genellikle prototip aşamasında olan ürünlerin bizim gibi orta sınıflar tarafından alınması denenmesi, takibi çok da kolay değil. Bununla ilgilenen/satışını yapan birileri var mıdır Türkiye’de merak ediyorum.

  • Bu konu ürün ve hizmet bazında değişkenlik gösterdiği için en doğrusu ilginizi çekenler için resmi sitesinden bizzat başvurarak sormak olacaktır.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği